Klaren met een middel? Indien dit bedoeld, zoals op het zakje vermeld staat, is het de bedoeling om eerst over te hevelen. Natuurlijk klaren kan perfect, maar dan heb je een 2 tal weken extra nodig.
Β
Iets van geur komt nog vrij maar helemaal niet zoals de gisting. Hoewel, de geur van de backset is ook behoorlijk penetrant
Β
Blijkbaar was Jan me voor π
was weer genieten, uitstekend
natuurlijk klaren? maar dan gebruik je geen turbo gist? maar andere gist?
en gebruik je dan nog wel die vloeibare houtskool of ook niet?
ik heb zakjes vloeibare houtskool, en dan nog andere zakjes met A en B om te klaren...
Je kunt gewoon turbo gist gebruiken en vloeibare kool en dan op natuurlijke wijze laten klaren. Het zakt allemaal naar de bodem, ook de kool.
Β
De zakjes met A en B zijn om "niet natuurlijk" te klaren.
en wat doe je dan op welk punt? na het borrelen de kool erbij en dan die 2w wachten?
Kool gaat meteen met de gist erin. De dode gistcellen en de kool zakken mettertijd naar beneden.
Β
Net m'n 2de vat gemaakt... dit ging wel een stuk sneller π
Water van 35 graden erin (en zie ook m'n mooie nieuwe kookthermometer π )
8KG suiker erin, goed roeren 5 min tot alle gruis weg was, 31 graden, +- 15min gewacht, 30 graden.. (zie ook m'n mooie nieuwe roeispatel :p )
zakje gist erbij, goed roeren, waterslotje erop met zeker wat minder water in deze keer (op advies). En dan ze gelukkig bij elkaar gezet, extra gezellig...
Tentje toe, deur dicht, EN BORRELEN MAAR!! π
Je luistert wel goed naar tips PB... TOP()gedaan.
Amai , den rijkswacht is weer onderweg...
oei....
en what if.... ik nu 2 vaten heb staan borrelen, 1 dag en 5 dagen?
zonder die kool in? what doen? nu nog erbij gooien?
Ik zou ze lekker dicht laten nu. De kool moet er dooreengeroerd worden.
Zorg dat de temperatuur niet te hoog oploopt.
dit begrijp ik niet helemaal?? lekker dicht laten? de kool moet er dooreengeroerd worden?
Β
wat is het nu? wel of niet nu openen en doorroeren of wachten en gesloten laten?
Β
thx
Hoi PB,
Β
Hij bedoelt dat de kool er in het begin al doorheen geroerd had moeten worden. Dat moet je nu niet meer doen. Deze keer lekker dicht laten en de kool voor de volgende keer bewaren. Dan kun je na de volgende keer ook ruiken en proeven of je verschil kunt ontdekken in de resultaten met en zonder kool πΒ
Dicht laten. Een vat wat eenmaal bezig is met vergisten moet je niet meer openen. Gebruik de kool maar voor de volgende batches.
Β
Je was me net voor Jan.
Ik kan het niet laten PB, maar een klein vraagje,
Als de temperatuur zakt onder de 23 graden....
Gaan dan je HPS lampen ook aan? hahaha
Β
haha.. uiteraard.... π
nu, even om niet te lachen, die kamer is best wel een koude kamer. Als het buiten 36Β°C in de zomer is wordt het daar nog maar 25Β°C dus ideaal voor de zomer te fermenteren... maar in de winter kan het daar ook wel eens onder de 16 graden gaan... dus wie weet komt er wel een thermostaat met mini verwarming tijdens de wintermaanden π
(of gewoon warmtegordels rond de vaten.... maar waarom makkelijk als het ook moeilijk kan right?)
Β