Meldingen
Alles wissen

Time to make some moonshine!!

Pagina 6 / 17

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De druk is natuurlijk heel laag want als er al sprake is van overdruk ontsnapt het gewoon door het waterslot. De 5 a 6 dagen zijn bedoeld als indicatie voor de volledige vergisting. De hoofdgisting is relatief heel kort en duurt zo'n twee dagen, daarna start de nagisting.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

PB, ik ken alleen Frans Duits, de Hollandse zanger.
Als je wil gewoon in het Nederlands. Doe ik de doventolk wel πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@NimraxΒ 
Zou ook de druk van de CO2 kunnen bijdragen tot snellere vergisting

Ik ga met de verklaring van Munckerik mee. Druk van Co2, ik heb het even aan mijn laboratorium mams voorgelegd en die zegt: Heeft geen invloed hebben op de fermentatie. Mijn tip is: zo min mogelijk water in het waterslot.Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, vandaar het misverstand hierbij. Voor bier wel. Bij stookwijn juist geen zuurstof.

Β 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ah, dat de hoofdvergisting 2 dagen duurde wist ik niet, dit is pas mijn 2e ronde.

Veel water zit er niet in mijn waterslot, het is een bus van 1.5 liter, waarin de slangen gaan. Ik laat de boel altijd 2 weken staan, maar veel gist is er dan nog niet bezonken.

Gelukkig dus geen druk, het leek de laatste keer wel een compressor...

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De vergisting van vat 1 van vorige zondag(nacht) is gestopt met borrelen!!
Morgen m'n eerste stook!!! JEEEJ!!!

Time to make some moooonshine!!

Β 

:)))

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oh babyΒ  Oh babyΒ  Oh babyΒ  Oh baby Oh babyΒ  Oh baby Oh babyΒ  Oh baby!!!
Je kunt er nu ook gewoon 2 liter stookwijn in je still mikken en een gezellige avond hebben... Kijk maar even. Rijkswacht komt niet, hebben eerst alcohol controle en daarna bedrijfsfeestje. Cheers alvast!!

Β 

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hehe, ik moet er ook nog limoncello/sambuca van maken, dus dit duurt ook nog wel 2 weken hoor... en als deze nu een gistsmaak heeft of andere vieze smaak ga ik die weggeven aan iemand om er olie mee te maken.... dus het zal nog niet onmiddellijk zijn denk ik...

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

goddamned!! ik ben weer fout bezig!!

om niet opnieuw fouten te maken heb ik maar eens alle instuctiefilmpjes opnieuw gekeken.... die part A moet er in en dan een uur wachten, en dan part B en een dag wachten!!! DAN KAN IK DUS NIET STOKEN VANDAAG!! maar morgen geen tijd!!

HAD DIT DUS AL GISTEREN MOETEN DOEN!! :s :s!!!!

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Geduld is een schone zaak. Ik weet niet of je part B al hebt toegevoegd maar dat moet je dus voorzichtig erover sprenkelen en dan heel voorzichtig enkel door het bovenste deel roeren.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

nee, heb nog niets gedaan... wat is het slimste:

  1. vandaag part a en b erin en dinsdag uitstoken (dan wel tijd)
  2. morgen pas part a en b erin om dan 24u later dinsdag uit te stoken

Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

3. niks klaren maar gewoon lekker gaan stoken. Klaring voegt weinig toe,zo is mijn ervaring.

Dus ik zou gaan voor 3 en dan 1 of 2.CHEERS!!!

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het bubbelt sinds kort niet meer, dat wil nog niet zeggen dat het uitgegist is. Als je alles laat staan dan klaart het vanzelf maar wil je snel stoken dan zou ik eerst goed roeren om van alle CO2 verlost te zijn uit je wash.

Daarna part A erin, uurtje wachten dan part B (sprenkelen en voorzichtig door het bovenste deel roeren) wachten. Hoe langer je wacht hoe beter het klaart.

Β 

Wat Nimrax zegt klopt redelijk. Redelijk omdat het nog maar zo kort geleden is dat het niet meer bubbelt. Ga je nu stoken dan is de kans heel groot dat er gist mee gestookt wordt en dat wil je echt niet.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi experiment toch? Dat is het leuke van deze hobby. Gewoon uitproberen en behoud de goede ervaringen en verwerp de slechte. Wel hier posten aub πŸ˜‰ PB, goed bezig!

Β 

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik zal het anders vandaag overhevelen naar m'n 30L emmer waarin ik het ging clearen... dan kan ik m'n vergistingsvat opnieuw (correct) vullen...

in die emmer mag het dan nog een dagje tot morgen staan en dan morgenvroeg doe ik er a & b Β in met een uurtje tussen

en dan dinsdag is feestdag stook ik hem uit?

hij is ondertussen al dagen niet meer aan het borrelen...

goed idee?

Beantwoorden
Pagina 6 / 17
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?