Pikketanus, dat het wat meer tijd kost ben ik niet helemaal met je eens. Een kleiner vat gaat al sneller dan een groot vat. Dit omdat de verhouding drank wat in contact staat met het vat gunstiger is. Bij houtsnippers in de drank is er nog meer contact met drank en hout, en de smaak overdracht gaat nog sneller. Als je de fles of pot lucht doorlatend afdek zal er ook wat oxidatie plaats vinden. De smaak ontwikkeling zal natuurlijk niet het zelfde zijn als wanneer je de drank voor 12 jaar in een groot vat weg zet. De meest goede(dure) commercieel whisky's (behalve de bourbon) worden allemaal op gebruikte sherry of port vaten gelagerd. De Oloroso sherry vaten zijn behoorlijk prijzig, net zo als de whisky die hier de eerste keer in gelagerd wordt. De whisky's hierna worden steeds goedkoper en daarna maken ze van de vaten snippers. Ook een rede dat ik sherry of port gebruik voor het voor lageren en geen water is omdat water na een paar dagen al kan bederven. Ook zet ik het vat niet graag droog weg.
Klopt ben ik het volledig met je eens hoor, ik had het ook over rijping van vat A in verhouding met rijping van vat A + aparte kruiden lagering