Hoy allemaal, ik ben een beginner en heb nog maar een paar keer suikerwater gemaakt en telkens vraag ik mij af wanneer ik eigenlijk mag besluiten dat het gistproces klaar is. Het is vermoedelijk een onnozele vraag maar Ik heb de eerste 2 keer met turbogist gewerkt en ongeveer na 14 dagen beslist dat het proces ten einde was maar toch kwam er uit het waterslot nog af en toe een brubbel. De 3e keer heb met het recept van Robert gewerkt met bakkersgist en dan was dit nog veel moeilijker om te beslissen aangezien het uit zijn eigen al veel langzamer gaat. Ten slotte heb ik overgeheveld na 4.5 weken met een dichtheid van 983 maar toch kwam er ongeveer om de 9 minuten nog een brubbel uit het waterslot. Had ik beter nog langer gewacht, of beter korter? Hoe bepalen jullie wanneer het vat voldoende uitgegist is. Trouwens het resultaat met de bakkersgist ipv turbogist is veel beter. Alvast bedankt voor het antwoord.