Meldingen
Alles wissen

wanneer is suikerwater uitgegist


Berichten: 3
Topic starter
(@vanda)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hoy allemaal, ik ben een beginner en heb nog maar een paar keer suikerwater gemaakt en telkens vraag ik mij af wanneer ik eigenlijk mag besluiten dat het gistproces klaar is.  Het is vermoedelijk een onnozele vraag maar Ik heb de eerste 2 keer met turbogist gewerkt en ongeveer na 14 dagen beslist dat het proces ten einde was maar toch kwam er uit het waterslot nog af en toe een brubbel.  De 3e keer heb met het recept van Robert gewerkt met bakkersgist en dan was dit nog veel moeilijker om te beslissen aangezien het uit zijn eigen al veel langzamer gaat.  Ten slotte heb ik overgeheveld na 4.5 weken met een dichtheid van 983 maar toch kwam er ongeveer om de 9 minuten nog een brubbel uit het waterslot.  Had ik beter nog langer gewacht, of beter korter? Hoe bepalen jullie wanneer het vat voldoende uitgegist is.  Trouwens het resultaat met de bakkersgist ipv turbogist is veel beter.  Alvast bedankt voor het antwoord.  

 

Beantwoorden
5 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@vanda  een vergisting van suiker met bakkersgist zou rond 18 dagen tijd nemen .  In "slechte"  situatie 28 dagen wanneer bij  de vergisting een sg van onder de 990 is bereikt en het staat al rond de 28 dagen en je ziet nig activiteiten is het toch verstandig om het te destilleren.  Als het maar net 10 -14 onderweg is en je zit dan met activiteiten terwijl je al inder de 990 zit kun je nog even afwachten. Te lang wachten kan ook verzuring geven .  Het us OOK verstandig om als de vergisting voorbij is niet lang te wachten en liefst meteen aan einde vergisting afstoken.  

( P.s. een goede ketel kan ongeklaarde stookwijn verwerken) 

Beantwoorden
(@vanda)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3
  1. @robbert alvast bedankt voor het antwoord.  En dus als ik het goed begrijp is uitgegist als er effectief geen enkele bubbel meer uit komt. Wat zou de reden kunnen zijn dat het bij mij niet helemaal stil valt  ik heb nog ne keer gekeken in mijn notities en heb opgeschreven dat de vergisting al zeer sterk verminderd was op dag 13.  Temperatuur is tussen 21 en 24 gebleven. Had 70 gr Bruggeman gist gebruikt en 14 gr dap en 5.5 kg geïnvesteerde suiker. Nu heb ik 85 gr gist gebruikt en 16 gr dap op 5.5 kg suiker, in de hoop dat het nu wel zou stilvallen. We zijn vandaag dag 5 en het gaat vandaag iets minder hard dan de vorige dagen.  Trouwens mijn ketel is een still boiler met een t5oo kolom en ik hou het voorlopig op zuivere alcohol maar als ik wat meer ervaring heb zou ik graag wat meer proberen en zal ik dus een dome of andere ketel nodig hebben. Maar voorlopig ben ik daar nog niet.
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@vanda volgens mij ben je op de goede weg. Voor een 25l ketel maak ik minimaal 27l stookwijn want er blijf altijd wat drap in de emmer achter. Gebruik dan minimaal 70gr bakkersgist maar 100gr is prima en gebruik niet teveel DAP rond de 12gr en niet meer en 5,5kg suiker is ook perfect. Ik zou de begin SG niet te hoog houden en zeker onder de 1100 houden, dan kom je ongeveer op 12% uit en dat komt de smaak echt ten goede. Ideaal zou zijn als het na 3 weken stop met bubbelen want door de bubbels blijft het troebele opstijgen, maar een goede ketel kan wel een beetje troebel aan. Maar een indicatie van een eind SG rond de 1000 is het beste. Een constante temperatuur van rond de 23 graden is ook goed, maar zet de emmer niet op de grond want die is meestal kouder en dan krijg je weer wervelingen in je emmer. 

O ja, en natuurlijk minimaal 2 keer stoken. Maar ook goed dat je niet te groten stappen wil nemen zorg eerst dat je basis goed is 👍 

Beantwoorden
(@vanda)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@rumo ga volgende keer een beetje minder dap doen. Kwestie van troebel viel dat eigenlijk goed mee. Er was dan ook maar heel weinig activiteit meer. Er zat gemiddeld 9 minuten tussen twee broebbels in het waterslot.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rumo mee eens . Zo hoort het.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?