Meldingen
Alles wissen

Wash na 30 uur ineens stil


Berichten: 97
Topic starter
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemorgen,

Ik heb een vraag.Heb zatermiddag een wash gemaakt van 6kg (koken suikerwater) 250gr fructose 500ml sinaasappelsap 500 ml druivensap vergist.Het begon al vrij snel en heeft 30 uur als een malle staan gisten.Zat de prestige turbo gist bij.Nu kijk ik net weer staat hij helemaal stil..wel erg kort imo.Heb er weer wat fructose bij gedaan en nu gaat hij weer enigzins.

Vind dit wel erg kort vergeleken andere mashes (6/7 dagen) en klopt volgens mij ook niet maar wat kun je doen dan er wat suiker bijgooien? Wil het vat niet openen maar kan niet anders.Ben van plan van wat ik hier heb gelezen er zo ook nog wat fructose bij doe opgelost in water.Verder stook ik nog niet zo lang dus heb geen idee wat te doen, wachten meer suiker.Ik heb nog geen sg meter dus dat kan ik niet bekijken.

Iemand ideen?

Beantwoorden
13 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Refractometer of tilt kopen, zodat je kunt zien of alle vergistbare suikers ook daadwerkelijk zijn vergist.

Trouwens kan de wash bij 6 á 7 dagen best al o.k. zijn, immers duurt het bij appelsap nog korter.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als je er suiker bij doet en het begint weer, dan was dus gewoon je suiker op 🙂 

Inderdaad een refractometer of hydrometer gebruiken, dan kun je zien wanneer je suiker op is.

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 97
Topic starter
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De tilt is onderweg dus moet ff wachten, heb hem net met de vinometer getest en hij komt op 20%..

Maar dat hij na 30 uur ineens is gestopt is voor mij een raadsel, zelfs de cider (appelsap) ging 5 dagen door, mijn eerste mash (barrel 674) heeft 6 dagen staan pruttelen.Toen ik ging slapen gisteravond was deze nog in oorlog en de volgende ochtend geen bubbel en het schuim weg.Ik had gelezen dat door de toevoegingen het fermentatieproces bevorderd werd maar zo snel lijkt me sterk, maar de vino zegt anders.

Kan dus echt de suiker al op zijn na 30 uur (zeker 6,5 kg) dan zou dat echt een monstergist zijn imo, bijna eerdere mash doet er minimaal 6/7 dagen over van wat ik gelezen heb.Heb zo'n 200 gram toegevoegd en nu loopt hij weer aardig.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het kan zeker wel. De Barrel 674 heeft een ander soort gist en die vergist een stukje rustiger dan een turbogist. Ook de cidergist doet het heel kalmpjes aan.

 

P.s. de Vinometer kan er een procentje naast zitten hoor, maar je bent een heel eind in de goede richting. Als ook deze 200 gram op is (misschien wel vanavond) klaren en stoken maar 🙂

Beantwoorden
Berichten: 97
Topic starter
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt Jan ben blij dat het goed gaat.

Wel heel erg snel zal hem straks nogmaals testen en dan gaat hij vd week nog gestookt worden.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Alle gisten vergisten anders. Mijn Barrel 674 heeft 9 dagen staan gisten en mijn appelsap is nu na 4 dagen klaar van 1.064 naar 1.000. Dus zelfs dezelfde gisten vergisten onder andere omstandigheden weer anders. Het is geen exacte wetenschap. Je gaat heel blij worden met je Tilt Daan.

Beantwoorden
Berichten: 97
Topic starter
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor de reacties.

Hij bubbelt nog een beetje en ik heb hem net weer getest en kom op 22% niet verkeerd in zo'n 48 uur denk ik.

Geen vreemde geurtjes en ziet er mooi wit/helder uit dus ben echt benieuwd.

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

als jullie appelsap maar vier dagen nodig geeft dan heb ik een heel apart geval die van mij staat al 8 dagen te gisten,en doet nog lekker door :O

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Welke gist heb je gebruikt?

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Gerdy,

 

Heb je daar helemaal geen suiker aan toegevoegd? 

Beantwoorden
Berichten: 97
Topic starter
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Niet de cider van mangrove die doet er niet zo lang over bij mij 5 dagen en was hij echt klaar zelfs met extra suiker.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bij mij dus (Mangrove Cider) na 4 dagen klaar wel 1 kilootje glucose toegevoegd aan 21 liter appelsap. 100% vergist! Kwam heel langzaam op gang.

 

Maar ik was eigenlijk benieuwd naar de gist van Gerdy (en welke appelsap en eventuele suiker toevoeging).

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

den appelsap van de lidl en ne kilo suiker en gist bayanus,maar vorige keer met champagne  gist deed het hier ook tien dagen maar dan wel op zuivere appelsap. ik heb nu alles gedaan zoals jan het beschreef behalve de gist,die is bayanus omdat de percentage iets hoger zou liggen kwa alcohol. maar ik verwacht dat die nu nog zeker een paar dagen doet hoor. die raast lekker goed door.ik heb enkel een kilo bij gedaan omdat rob ook zoiets schreef of zo. 

maar kan niet helder denken nu.

mvg geryd.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?