Dag allemaal,
Ik werk met een koperen alambiek van 5 liter. Ik heb die het voorbije jaar al een paar keer gereinigd door rogge opgelost in water te stoken, zoals aangeraden door de producent van de alambiek. Dit zou vooral belangrijk zijn na het stoken met vele etherische oliën.
Nu, ik heb de indruk dat al mijn alcohol wat naar die rogge smaakt. Ook als ik gewoon water distilleer krijg ik een resultaat dat naar die rogge smaakt. Is dat normaal? Moet gedistilleerd water normaal niet heel neutraal smaken?
Mijn plan is dus om eens de zwanenhals en koeler te reinigen. Zou dat het liefst mechanisch doen, maar daarvoor zijn de buizen te smal. Blijft over: een verdunning van citroenzuur of azijnzuur zoals ook al vermeld op deze site. Maar ik vraag mij af of dat de achtergebleven roggesmaak zal kunnen verwijderen.
Dus mijn vraag is. Moet gedestilleerd water niet neutraal smaken? En, hoe lang moet ik een citroenzuur (150g/liter) oplossing laten staan in de koeler/zwanenhals? Enige ervaring met dit probleem?
Kurk in uiteinde dan vullen met water waarin natrium bicarbonaat n is opgelost . Uurtje laten staan en dan naspoelen.
Je kunt ook eersr even met azijn spoelen en daarna de natriumbicarbonaat erin . Dan is alles weg .
Dag Robbert. Die natriumbicarbonaat lijkt me inderdaad een heel goed idee.
Hoeveel gram natriumbicarbonaat zou je gebruiken per liter water?
Bedankt allebei voor de goede raad. Ik zal laten weten wat het resultaat is.
Vandaag heb ik het geprobeerd.
Eerst een half litertje water gestookt en opzij gezet.
Daarna de oplossing van natriumbicarbonaat (1 liter water, 1 eetlepel bicarbonaat, 2 theelepels azijn) in de koeler en zwanenhals een uurtje laten staan. Goed gespoeld.
Dan weer een half litertje gestookt.
Terwijl de eerste stook echt slecht smaakte, was de tweede al veel beter. Nog niet zoals ik zou willen, maar best ok. Weet wel niet of het komt door de bicarbonaat of gewoon door het stoken van het water. Dat moet ik later nog eens onderzoeken.
Groeten.