Beste mensen, ik van plan om zelf rum te gaan stoken. Op de site van Stookwinkel zie ik verschillende distilleerketels staan, alleen weet ik niet precies welke ik wil aanschaffen. Ben op dit forum al opzoek geweest naar een soortgelijk topic maar er zijn zoveel topics dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Nu is mijn vraag: als ik donker rum wil gaan stoken, kan ik dan het beste een Bain Marie ketel aanschaffen, een kolom ketel of een pro destilleerketel?
Er bestaat geen distilleer installatie waar donkere rum uit komt.
Ga je eens inlezen zou ik zeggen.
Of neem de moeite om op you tube filmpjes over rum productie te kijken.
Idd, er is hier al aardig wat te vinden over rum, momenteel veel recente berichten overigens vanwege een gezamenlijke rietsuiker melasse inkoop.
Je kunt met een gewone eenvoudige koperen ketel rum stoken, de kleur krijg je door rijping op hout.
Het belangrijkste is wat je gaat vergisten. Rietsuikermelasse dus. Er is echt veel te vinden. De zoekfunctie doet het niet optimaal maar de rumtopics zijn allemaal zeer recent en zouden op 1 van de 1e paginas te vinden moeten zijn.
Succes!
Bedankt voor de snelle reacties. Misschien had ik mijn vraag iets anders moeten stellen. Ik had al veel gelezen op dit forum en gezien op youtube. Ik was meer benieuwd naar welke ketel ik het beste aan kan schaffen. En wat de voor en nadelen van de verschillende ketels zijn. Nogmaals bedankt voor de reacties.
Hoi Eilander,
Een Bain marie ketel heeft een dubbele wand. Die kun je vullen met water of koelvloeistof. Zo kan de inhoud van je ketel niet aanbranden. Dit gebruik je dus bij aanbrandgevoelige producten. Bijvoorbeeld als je fruit stookt met alle pulp er nog in. In de praktijk tap je meestal alleen de vloeistof af en dat verstook je. Vloeistof kan niet aanbranden dus heb je eigenlijk geen Bain marie ketel nodig. Ook voor rum niet.
Kolom ketels heb je in 2 soorten, je hebt de refluxkolom zoals de T500 voor een hoog alcoholpercentage met nagenoeg een neutrale smaak. Ik denk niet dat je die bedoeld.
De koperen kolom ketels zijn eigenlijk gewone klassieke ketels met een extra ruimte bovenop de pan waar je smaakstoffen in kunt doen. Kruiden, jeneverbessen etc. Zo gaan de hete alcoholdampen door de kruiden in de kolom en nemen zo de smaken mee naar je eindproduct. dit is handig voor het maken van Gin. je kunt bij de kolomketel zelf kiezen of je met of zonder kolom stookt. Hij is dus iets meervoudiger dan de normale Pro.
In feite heb je voor het stoken van rum dus voeldoende aan een pro ketel, een ketel zonder fratsen dus. Maar wil je in de toekomst nog andere dranken maken dan kan een kolomketel het overwegen waard zijn!