Hallo heb een beginners vraagje,moeten alle granen gemout zijn om whisky te maken bv Rogge ,tarwe mais en andere grtj
Nee hoor, je kunt ook ongemout toevoegen. Ongemout beschikt zelf alleen niet over de enzymen om zetmeel om te zetten in vergistbare suikers.
Je kunt dan kiezen om een deel gemoute granen en een deel ongemoute granen te gebruiken, In 1 kilo mout zitten genoeg enzymen om meerdere kilo's ongemout om te zetten. Ik weet even niet precies hoeveel kilo... iemand??
Daanaast kun je ook nog enzymen uit een zakje toevoegen.
Op deze manier kun je zelfs whisky maken van cornflakes, roggebrood, brinta etc...
In Whisky gist zitten ook extra enzymen die helpen om zetmeel om te zetten in vergistbare suikers
Alvast bedankt voor de uitleg!weeral wat bijgeleerd??
Zijn er stokers die zelf mouten? als je toch al de boel warm voor gisten, dan moet je zelf toch ook zat een bak met gerst zelf laten kiemen en drogen? Ik was van plan dit te gaan doen, hoe staan jullie er tegen over? En moet de mout gedroogd zijn voor dat het verhit word? of kun je dit proces overslaan( misschien vochtig roosten en direct verwerken?)
En wat is is nu het echte verschil tussen jenever en whisky? Allebij met graan toch?
Het verschil is 3 jaar lagering in eikenhouten fusten. Verder zijn jenever en whisky (enigszins) vergelijkbare producten.
Ik heb 1 keer geprobeerd om zelf mout te maken van gerst. Het laten kiemen is het makkelijkste. Probleem is het eesten, het drogen. Dat mag niet te warm gebeuren anders gaan de enzymen kapot. Dat is zeer bewerkelijk en op kleinere schaal amper te doen. Bovendien moeten na het drogen de beginnende plantjes weer van de korrels gescheiden worden. Veel werk, erg bewerkelijk.
De eerste keer mislukte omdat de temperatuur ruim boven de 80 graden opliep. Ik heb het geen tweede keer geprobeerd.
Ariemek1, mouten doet men in de mouterijen. Zelfs de grote brouwerijen hebben daar de ruimte niet voor, zoals het ontkiemen, drogen, roken etc. en kopen daar hun gemoute gerst, tarwe etc. Het is ook een sekuur werkje wat heel veel nauwkeurigheid vraagt. Waarom het risico dat het mislukt, terwijl de meerprijs bijna niets is.
\\\\\de kosten zijn voor brouwgerst tussen de 15 en 20 cent bij ons in dorp zo uit de silo en dat is wat de boer er voor krijgt
Brouwgerst is nog geen gemoute gerst, maar als jij denkt daarmee beter af te zijn, is dat jouw keus.
euhm wat is mouten ?
mvg gerdy
Probleem is het eesten, het drogen.
moet je het eesten, drogen, enz.
Kun je het niet vers gebruiken (groen), effenaan als je het nodig hebt mouten?
Groetjes
JohnDoe, beter had ik het niet kunnen verwoorden.
Ja Betweter dat weet ik brouwgerst is geschoond en moet aan een hoog kiemgetal voldoen om het te kunnen mouten wat inderdaad heel nauw mikt er zijn er die het geprobeerd hebben met een zak gerste veevoer maar dat kiemgetal is te laag en kiemt de helft niet.Maar het lijkt mij wel heel leuk om zelf een keer te mouten.
Dag Likeurtje,
Ik mout mijn gerst zelf, ben ongeveer 18 maanden bezig met zelf mouten en stoken van deze mout.
ik was eerst 5 kg gerst met ruim water ( 6 maal ) zodat al de vuil eruit is, daarna doe ik de gewassen gerst in een grote bak met water en laat deze 48 uur staan. Na elke 8 uur ververs ik de bak met water.
de gerstkorrel begint dan te kiemen, als het kiempje de grote van 2/3 van de gerstkorel heeft haal ik alles uit het water en strooi dit uit op keukenhanddoeken.
Dit laat ik goed uitlekken en ga geregeld met een vork door deze gewassen gerst, zodat dit niet aan elkaar plakt.
Als alles goed uitgelekt is, doe ik de gerst in de heteluchtoven en zet de temperatuur op 30 graden en laat dit 8 uren drogen, ik ga regelmatig met een vork door de gerst zodat alles goed kan drogen.
Na deze 8 uur, neem ik de rookoven erbij, ik maak deze aan met whiskychips (die ik gebruik heb om mijn whisky smaak te geven) als alles goed aan het branden is doe ik er een heel dikke laag turf over, zodat er heel wat rook ontstaat en dit proces duurt ongeveer ook een 8 uur.
Dit proces met de turf doe ik omdat ik heel graag geturfde whisky drink, maar als jij niet van deze smaak houdt dan zal je de gekiemde gerst langer in de heteluchtoven moeten laten, hou wel de temperatuur goed in de gaten en ga zeker niet over de 30 graden.
Zorg er wel voor dat de turf niet gaat branden, het is niet de bedoeling om verbrande gerst te hebben.
Het is een heel karwei, maar het is een hobby en wil graag van korrel tot eindproduct alles zelf proberen, en dat lukt mij vrij goed.
veel succes met het mouten.
Dany58 ,heel leuk dat je dat alles zelf doet dat is in mijn ogen moonshine.gr.?Chris.V.