Hallo
Ik ben sinds dit jaar begonnen met zelf whisky stoken . Heb het 1 keer geprobeerd tot nu toe , wat nog niet eens zo verkeerd gelukt is. Nou wil ik in januari weer gaan stoken .
Ik wil alleen iets gaan maken zodat ik me wort snel kan laten afkoelen, aangezien 25 liter in een emmer erg lang duurt voordat het afgekoeld is kwam ik achter ?
Als je een koperen spiraal in de emmer wort zelf hangt op koud water aangesloten , koelt het dan snel af ?
Of kan ik beter de wort door de spiraal laten lopen in een grote ton water .
En wat voor pomp adviseren jullie hiervoor ?
Alvast bedankt ,
Groetjes Robin
Gewoon theedoek eroverheen en buitenzetten .
Desnoods zet je het de volgende dag op gist .
Waarom haasten ?
Is het niet de bedoeling dat het zo snel mogelijk afkoelt ivm infectie?
De bedoeling is inderdaad om vers te werken met goed spul .
Met 25 liter sta je geen dagen te wachten voor het afgekoeld is .het is maar enkele uren .
En een nacht zal ook niet schaden .
En bij hoge temperaturen zal kans op infectie minder zijn dan wanneer je op gistings temperatuur zelf bent .
Wanneer je met grote hoeveelheden werkt .
Brouwketel s van 1000 of meer liters is het zinvol om te koelen maar op deze schaal gaat vlot genoeg.
Ok bedankt voor je reactie , kan ik ook ergens vinden wat ongeveer de opbrengst is van een kg mout , zodat ik weet hoeveel ik ongeveer moer maken om me 5l eiken vaatje vol te krijgen?
Voor 5 liter heb je tussen 12 en 18 kilo mout nodig .
Hangt af van wat voor mout je gebruikt en kwaliteit . En wat jou beoogde alcohol gehalte is waarop je wil lageren .
( Tijdens lageren raak je alcohol kwijt door ademen van vat dus wordt meestal op hoger percentage gelagerd .)
Kijk dat is duidelijk dankje . Welke mout ik ga gebruiken weet ik nog niet precies , denk een 25kg zak bij bio bouwmaat vandaan maar dat ga ik nog inlezen .
Bio brouwmaat heeft een mooi en goed assortiment dus dat gaat vast lukken .
Als het buiten vriest, kun je het buitenzetten om af te koelen. Groet, @ndré??
zeker Robbert bij munckerik kan je mooi pakketten kopen en een goede beschrijving erbij ook de gist alles kompleet en lekker
gr erik