Meldingen
Alles wissen

10l destilleerketel stookduur


Berichten: 7
Topic starter
(@erwin53)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo stookvrienden, 

Gisteren ben ik eindelijk begonnen aan mijn eerste stook. Een goede suikermash was klaar om verstookt te worden, ik heb een 10l destilleerketeltje van stookwinkel, prachtig ding. Aangezien ik een kleine ketel heb, ging ik ervan uit dat het wel even zou duren om 25 liter te verstoken, maar het is natuurlijk een hobby dus dat is ook niet erg. Gister schrok ik daarentegen wel, toen na 6 uur 10l nog steeds niet helemaal klaar was. (dit was een ruwe stook, waarin ik het gewoon full power verstookte, meestal rond de 89 graden)

Ik vraag mij een beetje af waar dit mee te maken kan hebben, wellicht kunnen jullie mij helpen.

Ligt het misschien aan de warmte bron? (kookplaat van stookwinkel)

Dankje voor jullie antwoord!

Beantwoorden
2 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De kookplaatjes zijn helaas niet zo snel, wel veiliger dan gas.

Stook je op je fornuis dan gaat het allemaal een stuk vlotter. Wat wel gedaan word is dat je de ketel vast voorverwarmd op het fornuis en later op het kookplaatje zet. Dat scheelt al een hele slok op een borrel 😉

Uiteindelijk zal je thermometer wel de 100 graden aan moeten tikken. Omdat het percentage alcohol in je vloeistof continue daalt stijgt de verdampingstemperatuur van je mengsel mee. Dus de thermometer hoef je eigenlijk niet in de gaten te houden.

Mocht je over een buitenruimte beschikken dan is stoken op gas wel veel efficienter uiteindelijk.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Erwin, heb je regelmatig het alcoholpercentage gemeten?

Ik zou voor de eerste keer stoken iedere keer een maatglas met alcoholmeter vol laten lopen om een beetje het alcoholverloop in kaart te brengen.

Je kunt aan het percentage alcohol wel concluderen of je de temperatuur zal moeten verhogen, immers zul je een hogere temperatuur nodig hebben naar gelang het alcoholpercentage lager wordt totdat je theoretisch alleen nog maar water (100 graden) overhoudt.

Juist met een kleine ketel vergt dat méér controle en normaal zal er op 8,5 liter toch nog 1150 á 1250ml alcohol per keer uit moeten komen.

Suc6

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?