Door omstandigheden, wilde dat het rumproject zou doorgaan maar vergiste me in de liters en kilo's. Ik vond 10 of 15 liter in een vat ook al best hoor. Maar ben er blij mee. De smaak is fantastisch.
Ik heb gister wat uit de thunderpit toegevoegt en gefilterd door een koffiefilter na eerst de schimmel aan de kant te hebben geschoven voor ik twee soeplepels er uit te hebben genomen. Ik had eigenlijk weinig vertrouwen en heb heel langzaaaam gestookt de helemiddag. Toen de boddy begon proefde mijn zoon en zei het is net Bacardy ,na een liter weer geproefd maar er zit een smaakje aan. Na de bokaal gevuld te hebben met rum en hout er in gedaan heb ik gister avond laat een paar borrels genomen en smorgens had ik een smaak in mijn mond alsof ik een baviaan gebeft had. Oorzaak wat toegevoegd is aan de stookwijn is niet geklaard als het ware en stook je de de sporen mee . Mijn mening begin maar beter niet aan een donderputje . Mijn stookvat ruikt een beetje peneciline achtig.
Hoi Eddie,
je hebt ook wel wat meer in je dunderpit gestopt dan alleen yoghurt he.
De dunderpt methode is wel de manier waarop je de echte rumoils in je rum krijgt waardoor het echte rum wordt. Mischien nog een stookronde met weer een schep dunderpit en dan een tijdje laten rijpen. Rijpen kan een hoop doen hoor. Hij smaakt na enkele dagen altijd anders dan wanneer hij zo uit de ketel komt.
Ik heb net geproefd en inderdaad hij smaakt echt al veel beter het nasmaakje zit er niet meer aan. Op de bbq kunnen jullie proeven .
Zie, geduld is een schone zaak 😉 Daar heb ik nu al zin in! 🙂
het na smaakje is voor een heel eind weg , ik heb weer vertrouwen .
Hey Pino,
Ben nu eigenlijk wel benieuwd waar een bavianenkut naar smaakt..?
heb je er beeld bij whaaa
Haha best wel eigenlijk
Rijpen kan een hoop doen hoor. Hij smaakt na enkele dagen altijd anders dan wanneer hij zo uit de ketel komt.
Ik heb later vandaag ongeveer 6 tot 7 liter rum. Mijn vat is morgen klaar. Zou het in die paar dagen al een andere smaak krijgen? Ik neem in ieder geval ook mee. Moeten we niet even een inventarisatie doen wat iedereen meebrengt. Ik zorg voor olie en sowieso een paar liter rum. Meer kan ik niet meebrengen want kom op de fiets.
Mijn Rum wash borrelt al een dag niet meer en eigenlijk wil ik hem nog even laten staan om alle gist goed te laten bezinken.
nu vraag ik mij af hoe lang ik dit kan laten staan zonder dat de gist helemaal dood gaat ?, ik wil namelijk aftappen om te stoken en daarna meteen weer melasse en rietsuiker toevoegen.
hoe lang blijft de gist nog in leven nadat het borrelen is gestopt ?
Als ik na het stoken (van de 25 liter wash) een dunderpit wil maken van het restant moet ik dan een hele liter yoghurt toevoegen ?, en dan alles nog even roeren ?, moet dat afgesloten weggezet worden ?.
Je kunt het gerust een paar dagen laten staan zonder dat de gist dood gaat. Ik heb ooit bij het wijnmaken na het latatse bubbeltje een week later besloten om nog een kilo suiker toe te voegen en het begon vrijwel direct weer te leven.
De hoeveelheid yoghurt is niet zo heel belangrijk. De yoghurt bacterie heeft net als gist de eigenschap dat het zichzelf vermeerderd. Een halve liter op een emmer dunder zou voldoende moeten zijn.
Bedankt voor die info !!,
Hoewel het uren heeft geduurd is mijn tweede was toch weer tot leven gekomen.
doordat ik niet genoeg tijd had heb ik niet alle alcohol uit mijn rum stookwijn gestookt.
is het erg als er nog alcohol in je dunder zit ?, ik wil namelijk met wat yoghurt proberen om een dunderpit te maken maar weet niet of eerst alle alcohol er zoveel mogelijk uit moet ?... er zit zeg maar nog wat tail in