Meldingen
Alles wissen

Alcohol scherp van smaak


Berichten: 18
Topic starter
(@hannabis)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Collega stokers,

Ik ben redelijk nieuw in dit gilde en heb afgelopen maanden mijn eerste suiker mash gestook in een koperen alambiek. Deze suikermash heb ik twee x overgehaald en geen cuts gemaakt.

Van deze alcohol heb ik 1) scotch gemaakt van still spirits en 2) frambozen likeur, frambozen laten trekken en opnieuw overhalen.

Beide dranken ruiken goed, zoals je mag verwachten van scotch en frambozen schnaps, maar het mondgevoel is niet fijn. Alcohol proeft enorm scherp.

Iemand tips wat hieraan te doen ? Is lageren of verouderen hiervoor de oplossing ?

Beantwoorden
16 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Zet maar een tijdje op de verwarming,en af en toe de dop losdraaien en niet te vers drinken.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@hannabis)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bedankt voor de tip, maareh ... maakt dat echt zo'n wereld van verschil ?

Ik ga binnenkort een testje doen, ik heb nog een fles gekochte alcohol van 96% staan en mijn zelfgestookte, ik heb 2x bourbon van still spirits gekocht en ga van beide een bourbon maken. Ben heel benieuwd naar het verschil

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een aantal weken/maanden laten staan.  De scherpe randjes gaan er dan vanaf ....

Een ander alternatief is appel.  Wat zegt u, appel ?  Ja .. appel.

Snij een appel in kleine partjes (hoe zuurder de appel, hoe beter   vb Granny Smith).  Gooi de appel bij je drank.  Na een paar dagen haal je de appel er weer uit.  Je zal zien dat de scherpte verdwenen is.

Blijkbaar bevatten appels appelzuur (werkelijk ? 🙂 ) dat chemisch iets teweeg brengt. Hoe het precies werkt weet ik niet, maar ik heb zelf de proef op de som genomen en alhoewel ik hier ook eerst wat weigerachtig tegenover stond heb ik het toch gedaan en nog geen enkel moment spijt gehad

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@skoldt dit probleem heb ik ook en wat ik ook probeer het blijft scherpe smaak maar waar komt dit vandaan heeft het te maken  met de installatie  of is de aanmaak van het te vergisten papje niet goed .ga de volgende keer gerstemout stoken dat zou een fijnere zachte smaak  moeten geven maar of dat werkelijk zo is we wachten af .

E prins

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Bedankt voor de tip.zo leer je telkens weer en het mooie er van is het is natuurlijk.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

Ja als beginnend stoker ben je hier wel op het goede adres heb al veel bruikbare tips gehad .dank aan allen

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier hebben ze er trouwens ook een post over gemaakt

  http://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=67918

Beantwoorden
2 Reacties
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@skoldt jammer niet in het Nederlands

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@skoldt jammer niet in het Nederlands

Beantwoorden
mauser
Berichten: 237
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Deze suikermash heb ik twee x overgehaald en geen cuts gemaakt.
Van deze alcohol heb ik 1) scotch gemaakt van still spirits en 2) frambozen likeur, frambozen laten trekken en opnieuw overhalen.

begrijp ik hieruit dat je ook na het opnieuw laten trekken en het opnieuw overhalen geen cuts hebt gemaakt? dus ook de voorloop er niet uit hebt gehaald?

Beantwoorden
5 Reacties
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@mauser als je de frambozen  likeur opnieuw gaat stoken wat hou je dan over aan smaak

Beantwoorden
mauser
(@mauser)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 237

@prins dat ligt er helemaal aan met welke installatie je gaat gebruiken. Met de T500 zul je weinig overhouden. Met een potstill meer. Hey is voor mij ook alweer een paar jaar geleden dat ik gestookt heb. Gebruikte altijd 7 kg suiker met de turbo gist. Hierdoor krijg je wel lekker veel volume met hoge percentage maar de smaak is ook scherp. De volgende keer ga ik gewone bakkersgist nemen met 6 kg suiker. Eens kijken wat vorm verschil dat geeft. Een voor een ronder/voller smaak gevoel gebruik ik glycerine. Dat werkt super. Gewoon bij de stookwinkel te koop.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@mauser hoe gebruik je glycerine in de aanmaak van je mout

Beantwoorden
mauser
(@mauser)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 237

@prins gebruik je niet in de aanmaak. Maar als het product klaar is. Als je het verdund hebt met water zorgt glycerine ervoor dat het eindproduct voller aan voelt in de mond en het maakt het tevens iets zoeter. Ik doe meestal een dopje of 2 a 3  per fles. Er zijn hier wel topics over te vinden.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@mauser dank .weer iets wijzer.

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@hannabis)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Geproduceerd op de volgende wijze:

  1. Scotch - 2x overgehaald, geen cuts gemaakt omdat het het puur suiker stookwijn betreft. Scotch essence toegevoegd
  2. Himbeer schnaps - 1x overgehaald (60%), diepgevroren frambozen toegevoegd, paar dagen laten trekken, gezeefd, en met handje verse frambozen in alambiek nogmaals overgehaald. Zonder cuts. 
Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?