Dan krijg je het met een paar keer filteren op mijn manier er uit.
Kalk in het water krijg je niet helder door de% te verhogen.
Ik heb net gelezen dat met melk filteren de smaak vies wordt na een paar dagen.
altijd magere melk gebruiken en niet langer dan 2 dagen laten staan . goed filteren .
Afgelopen zomer heb ik een vergelijking gedaan om een zepige smaak uit mijn destillaat weg te krijgen: volle melk, magere melk, eiwit en gerbinol (mengsel van vislijm, caseïne en silicaten). Allemaal met ongeveer evenveel eiwit per liter: 3,5 gr actief per 1 liter 76 %. Mengen, laten bezinken, afgieten, sediment filteren en weer stoken. Ik was bij geen van vieren onder de indruk van het resultaat.
Maar dat ging om een vieze smaak uit een helder destillaat. Hier gaat het om een troebeling, dat is wat anders. Bij wijn maken wordt ook eiwit en gerbinol gebruikt om de wijn helder te m aken, dus wie weet werkt het.
Klaring met eiwit , vislijm , melk , bentoniet Wordt al jaren gebruikt in wijn en likeur industrie . Het doet niets tegen bijsmaakjes . Kiezelguhr en kalk zijn klarings middelen die naast klaren ook een aantal nare bijsmaken kunnen weg nemen . Sulpha is ook een toepasbaar middel voor bepaalde smaken en troebeling weg te nemen maar kan zelf weer residu achterlaten wat weer anders moet weg genomen .
(Meest gebruikt in wijnen is vislijm om te klaren . Dit is onlangs onder aandacht geweest omdat veganisten en vegetariërs dit jarenlang niet wisten en willen dit nu vermeld hebben op wijnflessen dat er visbijproducten residu in zou kunnen zitten)
Maar in de originele stookwijn zit meer smaak lijkt me? Of maakt dat helemaal niets uit? Ben namelijk bang dat er smaak achterblijft in het water.
Ik kwam klaring met melk en eiwit tegen op een Duits forum en vandaar kwam ik op een Russischtalig forum uit. Dat had een hele draad over poetsen met melk, maar ik kreeg niet duidelijk of dat nou goed werkte, dus ik heb het zelf maar geprobeerd. Zoals gezegd: ik was niet erg onder de indruk, al werkte het wel een beetje.
Er kwamen daar ook allerlei andere trucs langs, zoals poetsen met brood, met kaliumpermanganaat of met ozon.
Ook van hobbybrennen.ch de volgende video:
Deze is niet zo interessant: hij pakt gewoon een nieuwe installatie uit (en gooit meteen het instructieboekje terug in de doos 😉 ) Maar van deze gast zijn er meer filmpjes, ook over poetsen. Soms met ondertiteling, soms niet.
Het strippen met melk is i.d.d. veel gebruikt . Melk zit kalk in wat verdamping remt en melk vormt in de alcohol caseïne vlokken dat weer oliën en zwevende delen doet neerslaan . Kalium persmagnaat wordt industrieel veel gebruikt om te strippen . het heeft een nadeel dat het is oxiderend en kan ook materiaal En ketel aantasten . In aanrakingen is het ook irriteren en brandend . Het is daarom belangrijk om te controleren of er geen residu in het destillaat nog voorkomt .
Kaliumpermanganaat is giftig bij innemen !
In zeer kleine hoeveelheid wordt Kaliumpermanganaat ook gebruikt om water te zuiveren.
Klopt Gompie . t is ook van belang om daarbij nauwkeurig te zijn in gebruik van de stof.