Meldingen
Alles wissen

Distilaat klaren, batch verpest?

Pagina 1 / 2

Berichten: 32
Topic starter
(@basvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo allen,

Heb een 3-tal maanden geleden mijn mash van perensap gestookt tot een peren schnapps. Deze wilde ik voor mijn vaders verjaardag mooi in een fles kado doen. Alleen toen ik hem van het weekend wilde aanlengen tot 40% sloeg deze helemaal troebel, dit ziet er natuurlijk helemala niet meer mooi uit in de fles. Het ligt niet aan de temperatuur van het water, want ik heb met de thermometer gemeten of het dezelfde temperatuur was. Toen ik voor het experiment probeerde er sterkere alcohol bij te doen werdt de schnapps weer helder. Ook heb ik geprobeerd de aangelengde door een filter te halen, 3 laagjes keukenpapier met 2 laagjes wc-rol(volgens de ChrisV manier). Helaas haalde dit niets uit aan de kleur. Nu had ik hier op het forum al gezocht hoe ik mijn schnapps weer helder kon maken, daar hadden ze het over vislijm?? of eiwit/melk. Kan iemand mij uitleggen hoe dit precies in z'n werk gaat? En of ik überhaupt nog mijn schnapps helder krijg? Heb namelijlk het idee dat deze hele batch nu verpest is... Heb helaas meteen alles verdunt dus er is geen weg meer terug. Ik hoor graag van jullie en alvast bedankt!

Groetjes,
Bas

Beantwoorden
26 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het zijn de oliën die niet oplossen in water. Maak je de schnaps weer sterker dan lossen deze wel op. Het is hetzelfde als bij limoncello.

Beantwoorden
Berichten: 32
Topic starter
(@basvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maar hoe krijg ik mijn schnapps op drinksterkte helder? Op 60% vind ik hem namelijk niet te drinken:)

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vrees dat dat niet gaat.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als ik het zo lees komt het inderdaad door de oliën, het Ouzo effect 🙂 Nu is het eigenlijk vreemd dat er oliën zijn meegekomen als je vergist perensap stookt. Maar de enige oplossing is het geheel nogmaals te stoken en dan weer aanlengen met water. Hopen dat er dan geen oliën meekomen, want eigenlijk horen die er bij een perenschnapps niet in voor te komen.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Probeer het een paar keer op mijn manier,niet een keer er door halen.anders zit er inderdaad niets op dan op nieuw te stoken,mischien heb je peren gebruikt die ze met was behandeld hebben,dat kan de reden zijn.gr.en sucses Chris.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij peren is het inderdaad onverwacht.

Bij gin, ouze en dergelijke dranken kun je uitleggen hoe het komt (veel olie die wel oplost in alcohol maar niet in water) en dat het dus een teken is van hoge concentratie smaakstoffen. Ergo: kwaliteitje, meneer/mevrouw/medinges.

Koud zetten en uitfilteren zou dan afbreuk doen aan de kwaliteit, omdat je juist de druppeltjes olie verwijdert.

Merk je ook een smaakverschil?

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De oliën slaan zo rond de 45° troebel.  Zorg dat je net boven dat punt zit en je drank wordt weer helder.  Ander, zoals hierboven vermeld, zul je nog eens moeten overhalen ...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klaringsmiddelen :

Melk : neem per liter likeur 1 cl magere melk roer dit door een klein deel van de likeur en even staan laten en daarna door de rest roeren .

Er ontstaan caseine vlokken de zwevende deeltjes meenemen .

na 2 dagen de likeur door filter halen

Vislijm : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met wat alcohol of wijn bij 25 graden .

voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door fiter halen .

eiwit : neem een 1/20ste deel van eiwit van een ei , klopt dit tot schuim en neem hiervan 1/20 deel roer dit door een borrelglas van de drank en daarna dit dooe de rest . snel onstaan vlokken die de vertroebeling laat neerslaan .

hierna filteren .

Kiezelguhr : neem ongeveer 2 gram per liter roer dit door de drank en daarna door filter halen .

Beantwoorden
Berichten: 32
Topic starter
(@basvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Enige probleem is dat ik maar 2liter 40% heb. In mijn ketel moet minimaal 5-6 liter om mijn element niet droog fe laten koken. Krijg ik dan veel smaakverlies?

Beantwoorden
Berichten: 32
Topic starter
(@basvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij peren is het inderdaad onverwacht.

Bij gin, ouze en dergelijke dranken kun je uitleggen hoe het komt (veel olie die wel oplost in alcohol maar niet in water) en dat het dus een teken is van hoge concentratie smaakstoffen. Ergo: kwaliteitje, meneer/mevrouw/medinges.

Koud zetten en uitfilteren zou dan afbreuk doen aan de kwaliteit, omdat je juist de druppeltjes olie verwijdert.

Merk je ook een smaakverschil?

Nee de smaak is gewoon goed. Alleen vind ik het niet mooi om hem zo in een fles te doen en kado te geven.

Beantwoorden
Berichten: 32
Topic starter
(@basvo)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Top! Ik zal dit eens proberen. Wat gebeurt er als ik teveel eiwit in doe? Kan ik het dan verpesten. Heb namelijk niet zo'n nauwkeurige weegschaal.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maak je 6 liter van  ..%, het water zal je probleem niet zijn.

Gewoon aanlengen tot je genoeg hebt, als je de 1e keer stookt, zit

er ook geen 40% alcohol in.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wordt wat dradig maar filter je er wel uit.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Niet toevallig aangelengd met zeer kalkrijk water?

groeten Catnip

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?