Meldingen
Alles wissen

Distillaat zuiveren van zoete smaak


gompie
Berichten: 992
Topic starter
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heeft iemand een tip om de zeer sterke zoete smaak uit mijn distillaat te krijgen,

ik heb het al een aantal keer opnieuw gestookt en een aantal maal door de active kool gehaald.

 

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mischien nog een keer vergisten dan lost de suiker op,maar zeker weet ik het niet,ik heb nooit dat probleem gehad,maar ik vind het wel het proberen waard.gr?Chris.V

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
Topic starter
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nog niet eens zo'n gek idee Chris, ik kan het natuurlijk erg sterk verdunnen, en dan gist erbij. Ik kan het nu ook niet meer gebruiken het is echt niet lekker zo.

 

Beantwoorden
Berichten: 11
(@kabouterdroom)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Misschien sorbitol?

Van wat is je distillaat?

 

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
Topic starter
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

sorbitol ?? Dat heb ik in iedergeval niet gebruikt.

Distillaat is: Suiker en Alcotec Vodka Star gist.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ken dit probleem ook niet. Duidelijk is dat er in de wash die je destilleert te veel zuiker achterblijft.

 

Het is misschien te simpel gedacht hoor, maar waarschijnlijk heb je te veel suiker in je wash gestopt, meer als je gist aankan.

 

Het introduceren van gist in je destillaat zal niets baten.

Ik ken dergelijke problemen niet hoor.

 

Bij mij is de werkwijze niet teveel suiker in de wash te doen, zodat je er zeker van bent dat de gist alle suikers aankan.

 

Heeft je destillaat nog steeds een sterk zoete smaak dan zou ik ook het ketelresidu bewaren. Normaal gooi ik dat gewoon weg. Laten afkoelen. Ook je gistemmer niet gelijk schoonmaken, alle drab, het residu, en destillaat bewaren.

 

Dan mik je alles nog eens bij elkaar.

Ketelresidu, drab uit je gistemmer, destillaat, alles door mekaar.

Goed wat water erbij zodat je zeker weet dat je onder de 10 % vol. alc. zit.

En er nog eens een gist overheen gooien.

Vooral die toevoeging van water is belangrijk.

Elke gist stopt ermee als er een bepaald volume % alcohol bereikt is.

Zoete smaak in je destillaat wijst erop dat je zoveel suiker in je wash hebt gedaan dat zelfs een turbo als Vodka star het niet meer aankan.

 

Door alles nog eens bij elkaar te gooien en goed aan te lengen met kraanwater breng je het suikergehalte en het alcoholgehalte omlaag.

 

Ik noem een rekenvoorbeeld.

Je begon met 25 liter met daarin 8 kilo suiker. Wat erg veel is. Je destillaat smaakt erg zoet.

 

Alles terug bij elkaar gooien. Ketelresidu, drab uit je gistemmer, en het destillaat. Gooi daar nog maar eens 25 liter kraanwater op.

Het alcoholpercentage zal daarna zo laag zijn dat een bakkersgist ( € 0,69 voor 21 gram) er nog wel iets mee kan. In de drab zit voldoende gistvoeding.

 

Voor de rest zou ik zeggen :

niet het onderste uit de kan willen. Rustig aan doen. Je hebt er nu veel suiker inzitten, en Vodkastar is ook niet de goedkoopste optie om een en ander te vergisten. Bekijk de tijd die je nodig heb om tot een goed resultaat te komen, en beoordeel daarna de turboturboXL die Vodkastar je belooft nog eens.

 

Ik doe het over het algemeen wat rustiger aan. Ik filter mijn destillaten NOOIT over een actief koolstoffilter. ( 1 keer een expiriment mee gedaan)

Dat is winst in tijd, moeite, en geld.

 

Vriendelijke groet, en veel succes toegewenst.

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?