Meldingen
Alles wissen

Gin basket


Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In de handleiding van de gin basket staat dat 6l van 40% alcohol gebruikt moet worden. Iets verderop in de handleiding moet je de T500 aanvullen tot 25l. Wat is het nut hiervan? Is het niet beter tot 10l aan te vullen? Anders is dat toch pure energieverspilling?

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je moet om met je Gin basket te werken,  6 liter van 40% hebben.

Aanvullen tot 25 liter heeft als voordeel dat je kruiden langer in de alcoholdamp "hangen".

Zie het als stomen van groente, als je te kort stoomt, is het nog niet murrig (zacht) genoeg.

Hoe langer in de damp, des te meer smaakafgifte.

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt, dat klinkt inderdaad logisch.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Op een ander buitenlands forum is hier een discussie over geweest en daar was de conclusie dat je een zo snel mogelijke stroming van de damp moest hebben.

Het eerste wat eruit komt moet je weggooien want dat zijn vooral oliën. 

Ook moet je zorgen dat wat eruit komt zoveel mogelijk tegen drinksterkte moet zijn, want verdunnen geeft weer minder smaak.

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gin maken is dus spannender dan in dacht 😉

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey William,

Ik ga binnenkort starten met mijn gin-run en ik dacht dat ik je redenering begreep maar nu begin ik toch te twijfelen.

Stel dat ik doe wat jij zegt heb ik 25l met 10% en dit heeft een kookpunt van 87°C. Als ik slechts verdun tot 10l heb ik 24% met een kookpunt van 82°C. In het geval van 25l heb ik gedurende een langere tijd alcohol en waterdampen die in plaats van tot in de liebigkoeler geraken terug neerslaan in de wash (ook door het vele grotere op te warmen volume). Deze aroma's worden dan verdeeld in die 25l. Als ik maar 10l heb is er sneller damp en condensatie in de koeler en gaan er (denk ik) meer smaken mee richting distillaat ipv richting wash. Ik ben bij de stripping run erg streng geweest dus er is al veel voorloop af en ik ben gestopt op 40%. Ik verwacht dus niet veel heads meer.

Zie ik hier (weer) een factor volledig over het hoofd?

Heeft het zin de wash eerst op te warmen en de gin basket er pas op te zetten als je start? Dit om de aroma's niet in de nog resterende voorloop te steken.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je moet zorgen dat alleen je hearts gebruikt om Gin te maken, deze opvangen in kleine potjes en op smaak mixen tot een goed product, wat je overhoud bewaren om de volgende keer te gebruiken.

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?