Vraag: Heeft de soort gist invloed op de scherpte van alcohol?
Ik heb een tijdje een andere gist gebruikt en nu denk ik dat de alcohol hierdoor een stuk 'scherper' ruikt. (wat ik niet wil ) Heeft de gist hier invloed op of moet ik het ergens anders zoeken?
Ik weet dat er tal van andere oorzaken kunnen zijn maar het gaat mij nu alleen om of de gist er ook 1 van kan zijn of niet.
Gist kan zeker een invloed op smaak hebben anders zouden er ook niet zoveel verschillende soorten zijn.
Gist speel hier zeker een rol in.
Daarnaast heeft de vergistingstemperatuur ook een invloed op de de kwaliteit alcohol.
Hoe hoger de vergistingstemperatuur, hoe meer scherpte er aan de alcohol komt. Ook speelt de soort suiker een rol, van tafelsuiker (sacharose) krijgt men een scherpere soort alcohol. Maltose (moutsuiker) geeft juist een zachtere alcohol.
Je kan het distillaat nog een keer distilleren en goed de voorloop verwijderen.
Groeten
Dank voor jullie antwoord. Suiker (sacharose) gebruik ik altijd hetzelfe en vergistings temp is ook behoorlijk constant. Nu weer bezig met mn 'oude' gist kijken of de alcohol dan ook weer van dezelfde kwaliteit is. Ik had het idee dat met mn andere gist ook een langere (en scherpere) voorloop had. We zullen zien...
Ook de snelheid waarmee je stookt heeft invloed op de scherpte/hardheid van het destillaat. over het algemeen geld de regel hoe langzamer je stookt hoe zachter de alcohol.
groet,