Hallo,
Als ik likeur maak en bijvoorbeeld de schillen heb laten macereren in alcohol van meer dan 90% dan heb ik na het filtereren een mooie heldere en gekleurde drank.
Bij het terug verdunnen wordt deze uiteraard troebel doordat het alcoholpercentage afneemt en de oliën dan niet (of minder ?) oplossen.
nu vraag ik mij af of er een manier is om de likeur wel helder te houden ?, er wordt immers ook heldere likeur verkocht .
heeft iemand een idee hoe ik dat ook kan bereiken ?
bedankt vast
In de heldere likeuren zitten geen olien die onoplosbaar zijn in water. Wanneer je heldere likeuren wil dan zul je andere ingrediënten moeten kiezen.
Beste fastback
de likeuren die te koop zijn in de winkel zijn mischien in grote hoeveel heden gemaakt voor de consument, en zijn gemaakt met chemische bestand delen ,wat wij maken is puur natuur en zonder die chemische troep !
Ik vermoede al dat dit het geval zou zijn.
was alleen toch benieuwd of er niet een truc voor is.
uiteindelijk gaat het om de smaak, dan maar troebel, wel jammer want de heldere kleur is vaak erg mooi.
Als je ook met lagere alcohol percentages marceerd blijft je likeur helder. Wel minder intens gekleurd want dan je bereikt het oplossend vermogen van de vloeistof.
Probeer het eens te filteren door een paar lagen keuken papier en daar tussen wc papier.dan blijft de olie meestal in het papier zitten.gr?Chris.V.
Tegenwoordig filter ik alles door twee lagen keukenpapier nadat ik het ergste door kaasdoek heb gefilterd.
Dat scheelt enorm, ik zal het ook eens filteren na het verdunnen, hoewel ik denk dat het dan nooit meer zo helder wordt.
Wanneer het olien zijn die je eruit filtert, filter je waarschijnlijk ook een (groot) deel van je smaak eruit.
Nee dus.smaak blijft.ik filter zo ook altijd mijn drank als die op snippers gelegen heeft,anders heb ik altijd een beetje bezinksel op de bodem vd fles van de snippers.probeer maar een beetje en proef maar.gr.?Chris.V.
Ik zou niet weten of je die olie die het troebel maakt er ook uit filtert ?, als dat niet het geval is dan wordt het vast ook niet helder ... maar ga het maar eens proberen
Het bezinksel van de houtsnippers is geen olie Chris, die filter ik er ook uit.
En inderdaad wanneer je de olie die het troebele er niet uit filtert dan blijft het troebel.
Munckerik dat weet ik.maar olie blijft ook in het papier achter,probeer maar.gr.?Chris.V.
Fastbac.als je niet wil filteren moet je het alc.persentage verhogen,daarom heeft Turkse raky een hoger alc.gehalte en als je er water bij gooit word hij troebel.komt ook door de olie.gr.?Chris.V.
Ja, ik wil best filteren, ik filter tegenwoordig juist steeds meer en langer.
maar volgens mij moet je de oliën er juist niet uit filteren, die zorgen toch ook voor de smaak, en het alcoholpercentage verhogen is niet echt een optie wat mij betreft.
ik heb zojuist heerlijke mandarijn likeur gemaakt en die is nu niet meer helder maar smaakt echt zoooo lekker dat de kleur opeens ook mooi wordt
Ik denk niet dat het wat uitmaakt wat betrefd de smaak,probeer een beetje en proef,gr.?Chris.V.