Meldingen
Alles wissen

de geuren en smaken en hun chemische informatie


Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey medestokers,

voor de geïnteresseerden een overzicht van de verschillende geuren en smaken en hun chemische samenstelling  in onderstaand overzicht:

Hieruit kan je afleiden dat de smaak/geur van appels zich vooral in de heads manifesteert. Dit geeft een nieuw inzicht in het maken van cuts en het overbrengen/bewaren van bepaalde geuren/smaken. 

Veel studiegenot!

Beantwoorden
5 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ethylalcohol heeft een molaire massa van 46,06xx

Ethylvalerate, ethylisovaleraat zijn esters die appel geur/smaak leveren en hebben een veel hogere molaire massa t.w. 130,18 en . M.a.w. de geur en smaak van appels zit niet in de heads maar meer in de tails.

 

Beantwoorden
Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Esters hebben een lager kookpunt dan alcoholen omdat ze geen OH-groep bezitten, vandaar dat ze eerder in de heads te vinden zijn.  Recent heb ik appelsap vergist en heb ik opgemerkt dat de appelsmaak en appelgeur zich vooraan in de cuts bevindt, en niet in de tails. 

Propyl methanoate heeft een kookpunt van 82C en zal zich eerder in de heads mengen dan de tails.  Er zijn 16 isomeren van deze ester, wel een onderzoek waard. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heads klopt wel, ik verwarde heads me met de voorloop. Drukke dag gehad 😉 

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik weet dat bepaalde gisten bepaalde esters in de hand werken, maar wat mij vooral interesseert als moonshiner is de mogelijkheid om deze esters te isoleren/versterken of zelfs te modifieren zonder dat ik een laboratorium vol met dure spullen nodig heb.  Is dit uberhaupt mogelijk of ben je hier puur afhankelijk hoe de natuur het werk doet ?

Beantwoorden
Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een evenwichtsreactie tussen alcohol en zuur levert een ester en water.

Wegnemen van water trekt de evenwichtsreactie naar rechts en meer ester wordt aangemaakt.  Het omgekeerde, water toevoegen (verdunnen) aan een ester, trekt de evenwichtsreactie naar links. Dit resulteert in minder ester en meer alcohol en zuur.  Toevoegen van bicarbonaat aan een destillaat dat esters bevat, zal de hoeveelheid zuur verminderen en tegelijkertijd de hoeveelheid esters doen minderen en de hoeveelheid alcohol wat doen toenemen. 

Esters modificeren kan door toevoegen van andere esters/zuren/alcoholen.  De eenvoudigste methode is het toevoegen van glycerol, een meervoudige alcohol. 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?