UPDATE: Appelsap in de emmer
Dag allemaal,
Na het eerste debacle, heb ik vandaag een tweede poging ondernomen. Bij de Lidl waren de Jonagolds in de aanbieding. 90 cent per kilo, dus ik heb twee dozen vol meegenomen. Appeltje of vijftig, schat ik.
Ik heb ze met de sapcentrifuge verwerkt tot sap, waarbij ik toch weer tegen wat vragen opliep.
- Is er nog iets dat je kunt doen met de pulp? Daar hou je toch behoorlijk wat van over.
- Uit de sapcentrifuge kwam sap én een soort van schuim. Wat doe je daar mee? Ik heb het zo goed en kwaad als het ging van het sap afgehaald en hoop dat dit oké is.
- Voor dit avontuur had ik wat gist van WhiteLabs gekocht. Dat is genoeg voor twintig liter. Ik had in totaal 5.5 liter aan sap. Daar heb ik nog een goeie schep basterdsuiker aan toegevoegd, dat ik had opgelost in 25cl. water. Dus van de gist heb ik de helft gebruikt, dat leek me logisch. Is dat het ook? En zo ja, kan ik de rest van het gist nog bewaren of iets dergelijk?
Bedankt voor alle tips tot zover, zonder jullie had ik het waarschijnlijk al opgegeven.
Groet,
Henk
Dag Henk,
het leven van een stoker gaat niet over rozen. My 2 cents, pulp gooi je bij de schapen maar sommige stoken het mee maar moet je wel ervaring mee hebben wegens aanbranden.
schuimen doet het toch, ook later in de ketel dus gewoon de ton in.
Waarom niet gewoon spul/gist wat getest is op het forum. Stookwinkel heeft gist zat. Of zit dit ook tegenwoordig in het assortiment. Het forum hou ik bij, Stookwinkel pas als ik wat nodig heb. Dus wellicht loop ik achter de feiten aan.
hallo henk
ik vergist het pulp mee en als ik da
n doe ik het pulp in een kookzak en stook ik het mee omdat er ook nog veel in het pulp zit of later uitpersen
gr erik
Het gist kun je er allemaal bij gooien, dan begint het lekker snel en is de vergisting sneller voorbij. De White labs is volgens mij een vloeibare gist.... kun je niet bewaren. Ook opengemaakt zakjes korrelgist kun je niet bewaren helaas. Je kunt van het gist met wort een starter maken en die in de koelkast nog wel een tijd bewaren.
Dag Henk,
het leven van een stoker gaat niet over rozen. My 2 cents, pulp gooi je bij de schapen maar sommige stoken het mee maar moet je wel ervaring mee hebben wegens aanbranden.
schuimen doet het toch, ook later in de ketel dus gewoon de ton in.
Waarom niet gewoon spul/gist wat getest is op het forum. Stookwinkel heeft gist zat. Of zit dit ook tegenwoordig in het assortiment. Het forum hou ik bij, Stookwinkel pas als ik wat nodig heb. Dus wellicht loop ik achter de feiten aan.
Nu zie ik hier staan dat er spul in de ketel moet en dat er spul aan kan branden. Ik heb gewoon onverhit in de emmer gegooid. Deksel erop, water in het waterslot en gisten maar. Of doe ik hier nu iets verkeerd?
waar is Nimrax. Beelden zeggen zoveel meer. Nee er kan geen spul, althans niet waar ik op doelde aanbranden maar ik bedoelde spullen uit stookwinkel.Nimrax filmpje
nee henk verkeerd gelezen als je van je appels wilt stoken doe je het appelsap in je ketel om te stoken de pulp van de appels in een kookzak of ergens als ze de bodem niet kunnen bereiken anders bakt het aan en das niet de bedoeling deze week was er bij mij een kookzak gescheurd en is de pulp naar de verwarmingsplaat gegaan en door de beveiliging gestopt met stoken in uw gistingsvat moet allen appels gist en een beetje water om uw gist op te lossen en mss ook wat suiker maar om appelcider te maken ga naar de lidle en koop u 10 pakken appelsap veel sneller klaar en veel weiniger werk
Je pulp in een kussensloop en uitwringen, dan heb je alleen vocht in je ketel, en dit gaat niet snel aanbranden, omdat de geur en smaak dan al lang een niveau bereikt heeft waarbij je maag het niet wil opnemen. 😉 😉 😉 pulp meestoken kun je beter doen als je wat/veel ervarener bent, en het proces makkelijker kunt opvolgen.
UPDATE: Appelsap in de emmer
Dag allemaal,
Na het eerste debacle, heb ik vandaag een tweede poging ondernomen. Bij de Lidl waren de Jonagolds in de aanbieding. 90 cent per kilo, dus ik heb twee dozen vol meegenomen. Appeltje of vijftig, schat ik.
Ik heb ze met de sapcentrifuge verwerkt tot sap, waarbij ik toch weer tegen wat vragen opliep.
- Is er nog iets dat je kunt doen met de pulp? Daar hou je toch behoorlijk wat van over.
- Uit de sapcentrifuge kwam sap én een soort van schuim. Wat doe je daar mee? Ik heb het zo goed en kwaad als het ging van het sap afgehaald en hoop dat dit oké is.
- Voor dit avontuur had ik wat gist van WhiteLabs gekocht. Dat is genoeg voor twintig liter. Ik had in totaal 5.5 liter aan sap. Daar heb ik nog een goeie schep basterdsuiker aan toegevoegd, dat ik had opgelost in 25cl. water. Dus van de gist heb ik de helft gebruikt, dat leek me logisch. Is dat het ook? En zo ja, kan ik de rest van het gist nog bewaren of iets dergelijk?
Bedankt voor alle tips tot zover, zonder jullie had ik het waarschijnlijk al opgegeven.
Groet,
Henk
Dag Henk,
Ik zou de appelsap samen met de pulp in een vergistingsvat gooien en even goed roeren. In de pulp zitten nog een boel smaakstoffen. Even checken op SG om te kijken wat het suikergehalte is en eventueel wat suiker toevoegen. Hele pakje gist erbij kan geen kwaad. De gisting verloopt hooguit sneller.
Na afloop van de gisting kun je de pulp makkelijk meestoken. Zorg ervoor dat je op de bodem van je ketel een rooster hebt liggen om de boel van de hete bodem af te houden en stop de pulp in een kookzak of oud kussensloop. Dat voorkomt dat de pulp aanbrandt en geeft meer smaak aan je stooksel.
Succes.
waar is Nimrax. Beelden zeggen zoveel meer. Nee er kan geen spul, althans niet waar ik op doelde aanbranden maar ik bedoelde spullen uit stookwinkel.Nimrax filmpje
Yoooo, deze bedoelde je toch?
WAARSCHUWING, deze opnamen zijn bij Uw dealer gemaakt, als U denkt zonder extra kosten/ideeen terug naar huis gaat. Vergeet het maar. Het wahalla van de stokers ligt aan Uw voeten. En Jan zal Uw verslaving met alle plezier voeden, zelfs de schapen zijn er goed mee.
Ah, dus nu lees ik dat ik na de gisting wél moet stoken. Dus als ik straks de appelsap heb gegist in de emmer, dan moet ik het nog stoken om cider te krijgen? Dat wist ik niet.
Als je Cider als eindproduct wilt hebben dan hoef je niet meer te stoken. Dan laat je het enkel vergisten en klaren. Bottelen met een beetje suiker om zo koolzuur in de fles te verkrijgen.
Wil je er een borrel van maken dan kun je de Cider verstoken
Top, duidelijk. Alhoewel 'klaren' voor mij ook een nieuwe term is. Hoe doe ik dat het beste?