Hallo,
Ik ben een volledige beginner maar heb een vraagje ivm met distilleren.
Als ik van 96% pure alcohol vertrek en dit distilleer, heb je dan terug risico op methanol?
Of heb je enkel voorloop wanneer je alcohol proberen te maken van een bepaalde grondstof (graan, aardappelen, ...)
bedankt
Hoi,
Als het consumptiealcohol is dan hoef je daar niet bang voor te zijn. Wel als je schoonmaakalcohol gaat distilleren. Sterker, deze bestaat volledig uit methanol omdat er anders accijns over betaald hadden moeten worden en dit de schoonmaakalcohol onbetaalbaar had gemaakt.
Maar als het consumptiealcohol is, waarom wil je het dan distilleren? Sterker maak je het niet. Je laat het verdampen en weer condenseren.
Methanol wordt gevormd tijdens de gisting van producten zoals fruit waar veel pectine inzit. Ook hout zoals takjes en houtachtigen zoals pitten en granen zorgen voor vorming van methanol. Methanol heeft als eigenschap dat het eerder verdampt dan de goede ethanol, dus daarom gooien we het eerste deel, de voorloop weg.
Dag Ben,
Het gaat inderdaad over consumptiealcohol. Dit mag ik dus destilleren zoveel ik wil, het zal nooit een giftig mengsel opleveren, alleen zal het in alcoholpercentage zakken?
Ik probeer eigelijk gin te maken. Ik verdun de 96° alcohol tot +- 40 graden door er water aan toe te voegen. Vervolgens voeg ik 10g jeneverbes toe op 700ml verdunde alcohol en laat dit 24u trekken. vervolgens de jeneverbessen verwijderen en dan de botanicals toevoegen en dit laat ik 12u trekken.
Mijn idee was niet naar 40 graden te verdunnen maar naar 60 graden ofzo. dan de jeneverbessen er 24u op te zetten en de botanicals 12u en daarna dan te destilleren. Dan denk ik dat het helder wordt (nu is de kleur geel van de jeneverbes) en doet het misschien de smaak wat subtieler zijn?
Als je tips hebt of me een goed boek kunt aanraden over destilleren, dan hoor ik het graag.
Alvast bedankt
Mvg
Yves