Meldingen
Alles wissen

Filteren ja of nee?

Pagina 1 / 2

Berichten: 70
Topic starter
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hi fellow moonshiners, 2 vragen aan jullie en alvast bedankt voor reacties. Ik heb 24 l. sugarwash met turbogist gemaakt en netjes geklaard met turboklar. Ik ga straks gin maken en sinaasappellikeur.

  • Raden jullie aan om de verkregen alcohol toch te filtreren? De alcohol die ik nu krijg (met Smartstill) is 55%, glashelder en de smaak is goed. In dit bericht wordt filtreren als overbodig genoemd:  http://home.scarlet.be/pedroalco/Praktisch_Stoken/Aktieve-Kool_Filters/aktieve-kool_filters.htm Indien de alcohol werd gestookt van zuivere suikers en deze gebruikt wordt voor het aanmaken van likeuren of dranken met een specifiek sterk aroma zoals Whisky(e), Cognac, Rum en gelijkwaardige is een filtrering ervan door aktieve-kool niet echt noodzakelijk. 
  • Raden jullie aan een tweede stook te doen? Zoja, wat win ik daarbij?


Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ben ik met je eens,als het zuiver is en de smaak is goed,waarom zou je het dan nog filteren.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 30
(@jvdbossc)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Actieve kool heb ik lang geleden in het begin gebruikt.  Toen kon ik die in de uitlaat  (de dop) van een soort smartstill stoppen.  Ga niet beweren dat het niets doet, maar ik bleef met vragen zitten in wanneer te verversen, evt zuiverheid, hoe lang te gebruiken etc..  Vond het dus niet veilig.  Een tweede keer stoken, zeker als je de alcohol wast door water toe te voegen geeft een betere kwaliteit.  Zelf stook ik maar een keer met de airstill/smartstill, maar ik schroef de temperatuur erg terug met 2 units, ik hoop dat je een regelbare smartstill hebt of zoals ik een regelbare dimmer gebruikt buitenaf.  Zijn goedkoop op ebay en effectief. Beslag klaren zal zeker helpen, maar trage alcoholontwikkeling geeft ook beter beslag.  Vanwege mijn situatie gebruik ik gewone gist van de supermarkt.  Pakken goedkoper maar hij sterft vroeger je kan er minder uithalen.  Wat een dimmer betreft, die halen stukken van de AC sinus en zorgen dus zo voor minder verbruik en lagere temperatuur.  Zowiezo, hoe trager  je stookt met die dingen hoe meer alcohol, en hoe beter de kwaliteit.  Dit geeft ook meer de kans aan eventuele kruiden om beter in te werken.  Hak zeker de jeneverbessen goed fijn en en eventuele peperbollen, anders proef je ze niet.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Hoe hoger de alcoholopbrengst, hoe minder vaak je hoeft te stoken.

Ik denk dat je daar méér mee bespaart dan al die methode's die goedkoop LIJKEN.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Actieve kool kun je héél lang gebruiken door na de tiende keer de kool te verwarmen in een oude pan zodat de kool weer steriel wordt en alle ongerechtigheden door de hitte verbranden.

Overigens is actieve kool helemaal niet zo duur. Elke aquarium zaak verkoopt actieve kool voor een paar eurie's. In een zo'n pak zit genoeg tot aan je dood.

Wel vragen naar de fijnste soort (1 á 1,5 mm)

Je doet de actieve kool in een oud lapje en bindt deze met een touwtje dicht en plaats hem weer terug in je Smartstill.

Beantwoorden
Berichten: 108
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zoals Betweter al aangeeft kun je kool heel lang gebruiken. Na gebruik deed ik t op een zilverfolie en stak t buiten in de fik. Klaar is kees. Alles geuren verbranden en verdwijnen. Zo kun je de kool weer opnieuw gebruiken. Als je alc niet helemaal zuiver van smaak is is dit best een goede optie. Na de eerste stook 2 dagen op kool zetten, filteren en weer doorstoken.

 

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Overigens is actieve kool helemaal niet zo duur. Elke aquarium zaak verkoopt actieve kool voor een paar eurie’s. In een zo’n pak zit genoeg tot aan je dood.
Wel vragen naar de fijnste soort (1 á 1,5 mm)

 Hallo, er kan dus wel actieve kool gebruikt worden uit de aquarium zaak? De een raad het af en de ander gebruikt het gewoon. Wil zelf ook wel eens proberen om te filteren met actieve kool en dacht hierbij ook om het bij een dieren speciaal zaak te halen. Er zijn dus wat tegenstrijdigheden op dit gebied.

Beantwoorden
Berichten: 108
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welnee.Actief kool is actief kool. Oftewel norrit.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Volgens mij was de vraag van petrus of hij persee moet filteren,gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Ook al stook je van suiker, je dient ALTIJD je alcohol door een filter van actieve kool te zuiveren. Dit omdat je NOOIT helemaal zuivere alcohol kunt stoken en er op z'n best nog altijd zo'n 6% water in je alcohol zit die niet helemaal zuiver is en de smaak kan beinvloeden.

Alleen in laboratoria kan men de alcohol 100% zuiver krijgen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik filter nooit ik ben een moonshiner en dat wat ik stook is zo klaar als water.ik stook zo als ze voor 100 jr.terug stookte.daar is mijn stem ook naar,haha,iedereen die bij mij komt en drinkt klaagt niet.ik heb eens bezoek gehad die op de moderne manier stookt,was versteld dat ik op zo een primitieve manier zo iets kan stoken,maar ik stook zo al 12-13jr.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik filter ook nooit mijn alcohol. Het is onnodig.

 

Het is alleen leuk voor mensen die 'zelf doen' hoog in het vaandel hebben staan.

Die maken ook hun eigen 'actieve kool' door actief op te letten bij wat je koopt in de winkel. Briketten zijn het slechtste. Houtskool het betere. Wil je helemaal purist gaan maak je je eigen houtskool van wilgenhout, dat schijnt het beste te zijn.

 

Om van gewone houtskool actieve kool te maken is ook niet zo heel moeilijk.

 

Het is deel van de lol die thuisdestilleerders hebben bij het stoken van hun eigen alcohol.

 

Maar zoals gezegd. Ik filter mijn stooksels nooit.

Als ik al fruit vergist en verstook dan komt het erop aan om de vergisting en het stoken gewoon de tijd te geven. Rustig aan doen.

 

Suikervergisting om watertje te maken doe ik ook rustig aan, al wordt dat wel dubbel overgehaald.

 

Ik filter dit nooit over houtskool. Onnodig.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Hier een stukje over actieve kool:

ACTIEVE KOOL

Er zijn vele soorten aktieve-kool beschikbaar voor een perfecte zuivering van gassen en/of vloeistoffen op industriële basis. Hier wordt alcohol gezuiverd door middel van een langzame en gekontrolleerde  doorstroming. Men drukt de vloeistof door een aktievekool-filter van onder naar boven toe. De amateur-brouwer of "moonshiner" filtreerd meestal van boven naar onder (door gravitatiekracht). Dit is dan ook meestal een snelle methode en veel minder effectief. Er bestaat geen aktieve-kool voor zg. "huisgebruik". De meeste koolsoorten voldoen echter indien men deze bij een beproefd en erkend verdeler aanschaft. De aktieve kool moet dienen om alcohol te zuiveren en niet als filter in een afzuigkap! Deze moet dan ook "foodproof" zijn (voor gebruik met voedingsstoffen bv. drinkwater). Koop steeds Europees vervaardigde koolsoorten. Hier is alles veel beter gereglementeerd.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 108
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Acrief kool is een vorm van filtering. Gebruik t als je zelf denkt dat t nodig is. Ik kan mij voorstellen dat als je een run van een paar liter alc hebt gestookt met een nare smaak dat je deze nog hertel met kool. Gebruik kool alleen als je een geur en smaakloos al wil maken. Ik ga er van uit dat als je fruit of iets anders stookt dat je juist deze smaak mee wil nemen in je eindproduct.
Maar bovenal. De smaak bepaal je zelf of je dit lekker vind. Gebruik zo je kool om wel of niet te gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lukas, natuurlijk bepaalt iedereen of hij de adviezen op dit forum wel of niet aanneemt. Jullie zullen het uiteindelijk zelf moeten opdrinken.

In jouw Smartstill van 4 ltr. zit ook een koolfilter, deze is gemaakt voor water, maar je kunt er ook alcohol mee distilleren. Waarom denk je dat de fabrikant van dat apparaat deze filter heeft ingebouwd? Omdat water in geringe mate allerlei stoffen bevat en daardoor je alcohol niet helemaal zuiver is. Het is om die reden dat alcohol soms 3 x opnieuw wordt overgehaald en men probeert een zo hoog mogelijk percentage te behalen. Maar ook al zit er nog maar 6% water in je alcohol, zal deze toch gezuiverd dienen te worden.

Een goed voorbeeld is de productie van whisky. Hoe duurder deze is, hoe vaker deze is gezuiverd.

Bij het stoken van vruchten gaat het alleen om de methanol.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?