Ik lees en hoor steeds over een nare smaak aan de alcohol na het distilleren .
Soms zelfs na meerdere keren overhalen .
(Uitgaande dat met suikerweger is gecontroleerd dat alle suiker is vergist .)
Wanneer na vergisting wat zuiverings zout ( baking soda ) wordt toegevoegd voor de distillatie verdwijnt meeste of geheel de bijsmaak . Er ontstaat als het ware een scheikundige reactie door het zout waardoor de alcohol schoner word en minder bijsmaak heeft .
( deze manier van strippen van alcohol met soda is een simpele oude methode die in leerboeken terug te vinden is . )
Het is het proberen waard, ik ken het nog niet 🙂
Ik heb nooit last van nare smaken.komt mischien dat ik fruit stook?gr?Chris.V
Â
Klopt Chris , vergisting van fruit heeft bij proces zelf meer zuren en oxidatie processen waardoor meer CO2 die als het ware " filtert ." en ik vermoed dat jou voorloop zal ruimer zijn .
T is ook meer een tip voor de mensen die schone alcohol willen stoken .
Robbert ik heb mischien een borrelglaasje voorloop,maar ik stook tot 20% en dan stop ik.dus die voorloop is niets.gr.?Chris.V.
Â
Er zijn zoveel variabelen in voorloop Chris . ik weet niet van hoeveel liter jou borrel glaasje voorloop is . en of je op smaak proeven of volume afgaat .
en wat jou gebruikte product is .
30 ml kan ruim zijn .
bij alleen 25 liter suiker melasse of suiker / graan is met goede temperatuur en kolom amper / minimale voorloop noodzaak.
Bij pruimen / slivovitsj bijvoorbeeld kan 30 ml krap zijn i.v.m. eventuele aanwezigheid van methyl .
Bij mij is voorloop verschillend van wat ik heb te verwerken .
Soms heb ik voorloop van 5 ml andere x 30 ml en soms wel 90 ml bij grote hoeveelheid slivovitsj of Calvados .
Hoi Robbert, werkt dat alleen voor de eerste stook, of kan het erna ook nog?
Â
Hi Ardy , Dit kan ook bij vaker gestookte alcohol .
Voor mensen die dit niet kennen dit is geen bakpoeder, maar natriumbicarbonaat(baking soda).
bakpoeder werkt niet.
Gooi het ook niet in je suiker wash want dan krijg je een vies goedje...
Baking soda werkt alleen goed als de baking soda met de alcohol warm wordt.Â
Ongeveer 2 gram/liter
Door baking soda wordt het "vieze zuur" uit je alcohol omgezet in koolzuur.
Â
In Rusland wordt ook vaak een liter melk in de striprun gegooit, om de cuts beter te kunnen onderscheiden.
Â
Ik had toch duidelijk omschreven zuiveringszout / baking soda .
ook dat je met suikerweger moet controleren dat alle suiker vergist is . ook dat het na vergisten met stook mee moet !
wanneer je bij strippen melk gaat gebruiken is verstandig magere melk te gebruiken of calsiumbicarbonaat . Maar ketel word er vreselijk smerig van.
Zuiverings zout is goedkoop , simpel toepasbaar .
( als iemand de scheikundige uitleg en werking wil wat zuiverings zout doet tijdens de stook kan ik dat wel toesturen , ik denk dat het op dit forum niet iedereen op pagina's met formules zitten te wachten )
Robbert, indien je wil mag je de formules en reacties doorsturen via een PM. Alvast bedankt.
Hele pagina's met formules in een apart topic, de liefhebber zal niets liever willen,
en weet het dan te vinden.
En wie het niet wil lezen, kan het negeren.
Â
Groeten Wiliam
Â
Hele pagina’s met formules in een apart topic, de liefhebber zal niets liever willen,
Ik ben gene formule man zeker niet, maar hier sta ik volledig achter in aparte topics, je kunt maar slimmer worden.
Ik heb in mijn leven al veel geleerd door te lezen.
grts.
Ik zie toch de interesse . Ik zal ze schrijven en posten .
Ik zie toch de interesse . Ik zal ze schrijven en posten .