Deze gerstmout gekocht bij brouwmarkt. Licht gerookt. Gemalen volgens de whisky bereiding op stookTV. Bij behorende whisky turbogist erbij onder de 30gr. Na een dag een hel van een lucht. Weer een dag later was t over. Ik had geen idee hoe de mash hoort te ruiken. Ik was.bang dat hij dood was. Even kijken. Maar hij blubte rustig. Even doorgeschept t hele prutje en het slot er maar weer op. Na 8 dagen de boel overgehevelt. Ik vond de lucht niet echt fris. Maar dat kan ook aan mij liggen. Na filteren de wijn gestookt op een temp van rond de 80gr. Uitkomst 55% alc. Dat vond ik wel OK. Daarna op Amerikaanse Whisky snippers gezet. Ik rook veel turf. Maar echt lekker was.t nog zeker niet. Ik ben benieuwd of dit nog bij gaat trekken op de fles. Ik had trouwens een kleine 2 liter. 5kg mout op 20liter laten gisten. Wie heeft er nog goeie tips voor een smakelijke whisky...?
Dit was t resultaat.
Lucky Luuk Stills, hoe lang heb jij na het schroten, de whiskymout gekookt en op welke temperaturen.
Rob, in de whisky-turbogist zit al amyloglucosidase dus ik denk dat Lucky Luuk niet gemaisht heeft.
Erik, zo'n idee had ik ook, maar volgens mij dien je ondanks deze whiskygist toch te maischen, tenminste heb ik dat in het verleden wel gedaan.
Zie deze link. Ik heb het exact zo gedaan. Maischen tot 50 graden. Ja klopt hoor betweter deze gerst moet zeker gemaisched worden. Misschien toch een andere gerst kopen. Maar wat een meur komt er vrij. Misschien kan stookforum helderheid geven.
De geur van je mash hoort zuur te zijn, ook zal je de turfgeur in je mash al aardig waarnemen.
Ik begrijp dat je in 1 keer rustig hebt afgestookt, dus niet eerst een striprun? Maakt niet uit hoor.
De smaak komt wel goed, al blijft de turfsmaak zeker aanwezig maar daar heb je ook voor gekozen toen je de mout hebt uitgekozen. Misschien de verouderingstechniek van Rob toepassen? De smaak zal dan in ieder geval zachter zijn dan nu.
Persoonlijk vind ik de Whisky van turfgedroogde mout erg lekker. Hoeveel PPM was de mout?
Dank voor je tip stookforum. Mooi. Ik ben nu enigsinds gerustgesteld dat ik mn werk goed heb gedaan. Nu wachten. Ppm is tussen de 35 en 45. Dat is best pittig dus. Voor de kenners gaat ie al snel richting de Ardbeg.
Wat is de verouderings techniek Rob?
Rob, wanneer de amyloglucosidase al in de gist zit is dat niet perse nodig. Ik gebruik dezelfde mout met nog wat andere mouten voor wat andere smaaktonen maar maish dat wel op verschillende temperaturen (ik heb niet voor niets een Grainfather toch) en gebruik de whisky-gist van Still Spirits (daar is ook al amyloglucosidase aan toegevoegd). Ik vind mijn mash heel lekker ruiken.
Gist is een van de belangrijkste factoren voor de smaak, de Prestige gist zal andere geuren en smaken leveren.
Hier het topic over het actief verouderen: http://www.stookforum.nl/thread/de-ouderdom-en-kwaliteit-van-vele-dranken-verbeteren/
Ik heb de gist van Still Spirits nog niet gebruikt. Mijn ervaring is dat wanneer je met granen in de weer gaat de mash altijd wat zurig ruikt. Niet vies hoor. Je ruikt ook echt de turf als je een mout hebt met een beetje hoog PPM. Mijn schoonmoeder houd niet van rooksmaak en voor haar had ik Whisky gemaakt van 5 ppm Whiskymout. Dan is de turf helemaal niet waarneembaar. De 20 en de 30 ppm is daar in tegen behoorlijk aan de heftige kant wat turf geur en smaak betreft. Dat vinden mijn schoonvader en ik dan weer heel erg lekker!