Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 18 / 86

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En dan nog een vraag naar aanleiding va de grafiek. Is jouw begin temperatuur 26 graden geweest? Dan loopt de gist dus nog zo'n 5 graden op als ik zie dat de temperatuur nu 31 graden is. Niet onbelangrijk. Dan is mijn gist op 35 graden geweest. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb alles opnieuw goed doorgeroerd en daarna een beetje gist uit de het witte zakje ( een ander zakje dus) er bovenop gegooid en weer geroerd en hij loopt weer. Pffff. De temperatuur was op dat moment nog 25 graden. 

Ging me toch niet hard genoeg en heb de rest van het zakje er ook in gegooid. hopelijk slaat tie weer aan.  

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben donderdag ook begonnen op 30 graden. Had echter wel een gist bommetje apart gemaakt. Gist was dus al actief toen ik het erin gooide..
Zat gister al over de 15% alcohol heen. Gist emmer staat in de garage en is tussen de 22 en 25 graden.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had de gist er ingedaan toen het nog maar 20 graden was , de fungies waren rustig wakker geworden en smorgens bubbelde het gistvat , temperatuur rustig opgevoerd naar 25 a 26 graden en hij bubbelt nu nog constant met regelmaat.Vanavond maar weer meten.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben donderdag ook begonnen op 30 graden. Had echter wel een gist bommetje apart gemaakt. Gist was dus al actief toen ik het erin gooide.. Zat gister al over de 15% alcohol heen. Gist emmer staat in de garage en is tussen de 22 en 25 graden.

Bij mij ook tussen de 20 en 25 graden. Maar die 30 graden was te warm en eigenlijk wist ik het al toen ik de gist er doorheen gooide. Maar ja, eigenwijs he? 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lummel Gewoon 5 liter melasse bij Pino vandaan ? 20 liter water. Ff roeren Gist erbij Deksel erop en klaar ?

 Sorry, ik had je posting gemist. Ja, precies zo. Hou de temperatuur van de vloeistop tussen de 20 en 25 graden voor je de gist erbij gooit. Anders wordt het te warm en gaat je gist dood. Die fout heb ik al gemaakt. 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Volgens mij staat er op de verpakking vergisten tussen 20 en 28 graden omgeving temperatuur. 

Dan is starten met 30 graden mash niet handig. 

Bij mij was de mash op kamertemperatuur 26 graden. 

Nu is de omgevings  temperatuur rond de 28 graden en de mash is stabiel op 32,8 graden.

En hij gaat nogsteeds helemaal los.

SG is nu 1.060

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En ja, ik gebruik Still spirits rum gist. 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het had dus geen enkele nadelig effect...

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Iemand al eens de PH gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd?..

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee maar dat zou ik wel kunnen doen als de batterijen het tenminste nog doen. Wat moet de ideale PH zijn dan? 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En ja, ik gebruik Still spirits rum gist. 

Op mijn verpakking stond niks alleen rum turbo. Totaal geen instructies maar het is van prestige en volgens mij kunnen die minder goed tegen hoge temperaturen. Althans had ik ergens gelezen. De stilgevallen ton loopt met dat extra zakje trouwens weer als een speer. 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

4,8 - 5,0....

Melasse is wat alkalisch dus wat hoger. Dan het water wat je gebruikt, zal per regio verschillen.
Al met al wel de moeite om te onderzoeken.
Gist is meest happy rond 5-5,5
Met een juiste pH waarschijnlijk hoger rendement.
Ik neem woensdag monsters mee naar het lab en ga alles meten. Resultaat zal ik posten?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Techneut, jij hebt geen klimaatkast toch? Wat ik zou doen is toch proberen de temperatuur wat lager te houden (ventilator met ij-packs?). Dan heb je minder kans op ongewenste estervorming.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die ga ik lekker semi reflux distillerenen zo eruit halen. 

Nee heb geen klimaatkast. 

Beantwoorden
Pagina 18 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?