Heb vorige week 19 kilo appels in 1 uur door een slow juicer gekregen. We sneden de appels dan met zijn tweeën. Die juicer werd alleen zo heet dat we hem tussendoor nog even af hebben laten koelen.
Mijn ervaring is dat als je het oudegistbed gebruik met met de uitgestookte stookwijn de thunder weer terug kiep in het gistvat het gistingsproces veel langzamer verloopt zeker als je het voor de derde maal doe zo als ik heb gedaan ben je een maand onderweg .
hier het zelfde gaat een tijdje duren laatste gistvat staat hier ook al bijna 3 weken en nog steeds af en toe een bel.
Tilt doet het nog steeds zit nog allereerste batjes in zullen binnen kort wel leeg zijn.
Mijn eerste rum batch van 14 aug staat nu al een week kompleet stil denk dat ik die volgende week ga stoken .Ik heb gisteren een nieuwe opgestart met de helft suiker voor het verschil te zien en proeven en kijken of daar langer leven in zit of niet.
Mijn ervaring is dat als je het oudegistbed gebruik met met de uitgestookte stookwijn de thunder weer terug kiep in het gistvat het gistingsproces veel langzamer verloopt zeker als je het voor de derde maal doe zo als ik heb gedaan ben je een maand onderweg .
Pino, hoever stook je alles eruit? Ik heb gemerkt (met kirsch overigens) dat als je echt tot de laatste druppel alcohol gaat de nieuwe gist veel eerder opstart. Overigens is mijn ton klaar na een week. Morgen stoken en dan alles terug op het oude gistbed met 3 liter melasse.
Het lijkt me dat op het oude gistbed verder gaan een betere kwaliteit opleveren omdat je feitelijk veel minder gist gebruik dan iedere keer een nieuw zakje. Maar misschien zie ik dat verkeerd.
Daar zat ik ook al aan te denken Lummel, de vergisting loopt rustig en meer rust in de ton betere smaken denk ik ook.
LUMMEL hevel jij gewoon de stookwijn af en stook jij die dan zo zonder te klaren??En de rest dat overblijft in de ton doe je tezamen voor de volgende keer dan als ik het goed begrijp .Ik heb nu twee batchen staan ,ik ga volgende week de eerste stoken dan kan ik de overschot Gist dus bijhouden
Groeten,
Ik stook alles er uit tot de alc dobber 5% aangeeft dus ik heb een lange tail die ik voor een groot deel weer bij de volgende vijnstook in de stook ketel gooi . Eerste deel van de tail mix ik met de head wat overblijft verstook ik dus.
Dan kan daar een late opstart niet aan liggen. Morgen of overmorgen stook ik de rum en beantwoord ook maar gelijk stokerke. Gezien de rum maar ongeveer 6 tot 8 procent haalt met 3 kg pure melasse ga ik ervanuit dat hij al een paar dagen staat te klaren. Staat nu ongeveer 8 dagen heb het niet precies bijgehouden.
Dus om je vraag te beantwoorden, ik stook de rum uit en laat ongeveer 2 liter op de bodem liggen en koel direct na het stoken in 5 minuten van 100 graden terug naar 25 graden en pomp dat zo de gistton in effe roeren en het het waterslot er weer op.
MMMmm zonder opnieuw melasse toe te voegen ??Je vergist dus opnieuw de overschot van het gistevat zonder enige toevoeging behalve de stookwijn dan .
Nee er gaat 3 liter melasse bij anders komt het natuurlijk niet goed. Had ik overigens overigens al staan in mijn reactie naar pino, maar je kan er ook suikerriet voor gebruiken of gewone suiker. Maar ik doe het echt met melasse anders weet je nog niet hoe echte rum smaakt.
ha oke 🙂 nu zijn we mee dat kan ik volgende keer misschien ook eens doen ik heb juist een hele nieuwe opgestart
ik ga morgen cognac maken jamie 😉 van witte wijn die we vorige zomer hebben meegebracht van Spanje
Bedankt voor de reactie
ik ga morgen cognac maken jamie 😉 van witte wijn die we vorige zomer hebben meegebracht van Spanje
Bedankt voor de reactie
Cognac maken gaat heel goed! Ik nam de dozen wijn mee naar nederland die in frankrijk op de markt door lokale wijnboeren verkocht worden.
We mogen het brandy noemen 😉
Maak gerust een nieuw topic aan bij recepten, dit kan ook met goedkope pakken droge witte wijn van de Aldi. En dan wel echte wijn, geen zoete Hugo 🙂
Stokerke, begrijp ik het goed dat je 3 tonnen heb staan en de eerste van 14 augustus, die moet toch wel klaar zijn toch? Volgens mij kan je die ook stoken.
Als je de batch weer terug gooit na het stoken en niet alle suikers zijn omgezet dan gebeurt dat wel de 2e keer of volgende keer. Anders gezegd, ik weet het niet hoor, heb ik het idee dat je beter om de 3 dagen kunt stoken dat geeft een hoop tijdwinst. Er zit toch nauwelijks 10 procent in. Ik heb dat met kirsch gemeten, de eerste 3 dagen haalde bijna al het maximum aan alcohol, de drie dagen daarop kwam er nauwelijks een procent bij.
Alleen de laatste batsch laat je 2 tot 3 weken staan tot echt alles is omgezet. Maar volgens mij kan je het grapje minimaal 3 keer herhalen. Kost je minder aan gist maar je gebruikt ook minder gist en dat zou beter zijn voor de smaak. Gok ik.
Yep de eerste batch van 14 augustus doet gewoon niets meer in het vat ?een dood waterslot 🙁
Dat ga ik zeker volgende week stoken ,Ik ga kijken hoelang het tweede vat er over doet als dat even lang is als het eerste dan is dat ook maar een dikke week en volledig uitgegist Want het waterslot gaat goed tekeer en heb ik zeker drie tot vier maal moeten bij vullen het was volledig leeg geblazen de tweede dag .Ik ben benieuw ik ga zeker de laatste twee of drie centimeter overhouden in het vat en bijhouden met een waterslot of vast deksel en samen doen met het tweede stooksel dat nu is opgestart voor tezamen een derde te maken. Wiet weet hoe goed wordt het nog hi hi 🙂