Gelukkig heb ik nog wat heeeerlijke rum staan, dus dat wachten gaat wel lukken.
ondertussen ben ik er ook wel achter dat het rusten (of huwen) best een groot verschil maakt.
Ik heb op het moment ook een emmer met "Odins Whiskey" staan waar ook gewoon bakkersgist in zit, dat borrelt al een tijdje, maar is die bakkersgist echt overal goed/lekker voor ?
Oké, Eerste stook een paar weken geleden gedaan. Ketel thermostaat was alles of niks en dus moeilijk op temperatuur te houden. tevens pielen met de reflux en uiteindelijk maar 1.7 liter werkbare rum gekregen. percentages liepen snel achteruit ivm te hoge temperatuur met maar 20 liter (2,5kg melasse en 2,5 kg rietsuiker).
Vandaag de 2e x stoken met 24 liter (3,9kg melasse en 4,5kg rietsuiker. sg 1100 13,7% potentieel).
Eindresultaat verbluffend........ op de knietjes bij de thermostaatknop aan uit aan uit om hem op constante temperatuur te houden. (vermogensschakelaar besteld bleek niet te werken en dus maar weer een nieuwe besteld).
voorloop 200ml rook naar aceton
1e 200ml rook naar rum 71%
2e 400ml 69%, 3e 400ml 67%, 4e 400ml 66%, 5e 400ml 64%, 6e 200ml 61%, 7e 200ml 61%
8e 200ml 61%, 9e 400ml 61%, 10e 400ml 58%, 11e 400ml 52%, 12e 400ml 49%,
13e 400ml 45%, 14e 300ml 42%,
15e 300ml 39% TROEBEL, 16e 400ml 39% TROEBEL, 17e 400ml 26% TROEBEL.
4,7 liter bruikbare rum. Terug te mengen naar 40% levert me deze x 6,885liter rum op.
Mega blij. Wat een verschil met de eerste stook. Toen ging ontsnapte er ook veel damp via de slecht af te sluiten deksel van de ketel. Zat met vrienden te stoken in mn tuinhuisje achterin de tuin en na 3 borrels keek ik de kring rond met de gedachte " ben ik de enige die zich nu al tips voelt hahaha. Nee dus iedereen was al in een verhoogde stadium door het dampen van de ketel.
@Fastback, @Sj44K ik heb een ciliconen slang 5mm in de lengte gesneden en deze op de rand van de ketel gedrukt. resultaat volledig afgesloten. geen vleugje damp verloren.
Mooie opbrengst Dennis! Nu niet teveel van achterover tikken maar laten rusten voor de smaak. Al na een maand zijn de scherpe kantjes eraf en na 15 jaar is hij superzacht,hahaha Cheers man! 😉
hoy,
Ik ben momenteel ook bezig aan mijne fijnstook van mijne 5 kg melasse en 5 kg rietsuiker / 50 L.
ik denk dat ik nog n'en 3 de stook ga moeten doen hij is licht gelig/ bruinig van van kleur, ik denk een beetje teveel van mijne dunderput bij gedaan, hij ruikt wel goed.
grts.
15 jaar???????? gaat ie echt niet halen hahahahaha
@dendi, ik begrijp dus dat jij dezelfde ketel gebruikt ?, ik had al eens geprobeerd om een siliconen slang over de rand te doen maar toen sloot het niet meer.
ik denk dat mijn siliconenslang te dik was, dus goeie tip om 5mm te gebruiken.
gisterenavond overigens nog een Rum stookwijn gestookt en toen had ik voor het eerst best veel damp via de deksel, waar heb jij die 5mm slang gekocht ?
@Fastback klopt btw voor wat de ketel betreft, ik heb van jou de kunst af gekeken.
Heb echter wel een regelaar besteld want om met die zogenaamde thermostaatknop de boel te regelen is nogal een bezigheidje.
Zelf heb ik nog geen rum gemaakt, maar ik heb hier een mini houten vaatje staan van 3 liter waar ik de rum ingedaan heb die Lumnmel op de Stookforum BBQ in juni heeft achtergelaten.
Daar heb ik nu een half glaasje van getapt en enigzins op drinksterkte gemaakt. De ruime 80% uit het vat was net wat te sterk. Het is een heerlijk zachte rum geworden met een mooie geelbruine kleur. Echt een borreltje om van te genieten!
Rummel, Rum van Lummel. Top!!!
Ik heb een vraag hoe kom ik aan melasse ik woon in Duitsland mijn mail adres is [email protected] ik heb me suf gelezen maar hoe kom ik aan de melasse... veevoer ?
Dag Marius. Je hebt geen gewone melasse nodig maar rietsuiker melasse. In duitsland kun je dat hier bestellen: http://probiosa.shop-016.de/shop2/index.php?user=probiosa&clang=uk&hkat=417&proid=311&skat=212
Een tankje van 13 kilo is 10 liter. Hoeveel je nodig hebt hangt af van hoeveel je wilt maken en of en hoeveel suiker je gaat toevoegen.
Goede morgen heren,
Wat een berg posts over rum, met zo veel expertise kan het bijna niet fout gaan.
Misschien heb ik het gemist, maar ik vraag het toch nog even.
De rum wash van melasse, wordt die nog gefilterd en geklaard om gistresten te verwijderen voor het stoken? Op Youtube staan allerlei filmpjes en hier wordt ook eens vloeibare koolstof toegevoegd tijdens het maken van de wash en aan het eind wordt er ook turboclear toegevoegd... Zou zonde zijn als ik het alsnog fout doe. Bedankt!
Hoy,
ik laat hem natuurlijk klaren, als je hem lang genoeg laat staan is de rum mash zuiver genoeg om te stoken.
Ik gebruik alleen klaringsmiddelen als ik snel wil werken.
Grts.
Als de wijn / stookwijn niet genoeg wil klaren vooral in de cider of wijn, dan zou ik ook al eens een klaringsmiddel gebruiken, voor te stoken ga ik dat niet gouw gebruiken.
In rum ga je dat niet zien dat is zo wi zo donker van kleur, daar ga je een van onderen een laag in uwe ketel krijgen als hij niet klaar genoeg is.
Onlangs had ik een cider die in de fles nog troebel was als ik hem gebotteld had, ik dacht non de dieu ik had een klarings- middel moeten gebruiken, nu is hij helder geworden in de fles met een dikkere gistlaag tot gevolg, besluit had ik hem langer laten staan was hij ook klaar geworden.
grts.