Meldingen
Alles wissen

Schrootmaat


Skoelie
Berichten: 88
Topic starter
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik gebruik voor het schroten een Maltmeister met 2 walsen.

Meestal schroot ik 2 keer op stand 1,14mm. Aangezien ik toch twijfels heb over de door mij toegepaste fijnheid van het geschrote mout hierbij mijn vraag op welke stand door jullie standaard gerstemout geschroot wordt met een zelfde of vergelijkbare schrootmolen.

Is er een vuistregel voor de wijdte tussen de walsen in verhouding tot de gemiddelde korreldiameter?

Beantwoorden
3 reacties
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2116

@skoelie helaas was het maar zo makkelijk. Je zal gewoon iedere keer in het begin even moet proberen en kijk wat het resultaat is. En ja, je blijf altijd maar weer afstellen want het is de bedoeling dat het geen poeder wordt en de vliesjes heel blijven als deze aanwezig zijn.

Zelf varieer ook wat met de snelheid van de boormachine waarmee ik de wals rond draai(hoe harder hoe fijner).

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Grote hangt af van hoe droog het is of hoe geeest. 

Normaal is het Tussen 0.85  en 1 mm.  . 

Voor beste resultaat schroot ik zelf op steen . Dat is wat rauwer dan walsen dus breekt de korrel beter open.

 

 

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 425
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb nog een gietijzeren Brewferm schrootmolen waar ik mee schroot. Die zet ik op 1 mm maar hoe precies is dat?

Ga het morgen mee maken. Ik zie dat er een grote doos met mout in de gang staat die is geleverd vandaag door de Braumarkt ( na 2 en een halve week wachten).                                                               De Sint heeft het goed met me voor lijkt het.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?