Meldingen
Alles wissen

T500 vraag. Stoken zonder actievekool/klaringsmiddel?

Pagina 1 / 2

Berichten: 2
 jul
Topic starter
(@jul)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey allemaal!

Ik had zoals andere hier veel last van vieze geurtjes aan mijn destilaat met men T500.

Zelfs met de Still Spirits 'Pure turbo yeast/Turbo carbon/Turbo clear'  en dan achteraf nog eens door die dure EZ filter. Nu smijt ik gewoon een lepel champagne korrelgist (7eur/100gr) in water met 6kg suiker. zonder actievekool of klaringsmiddel de T500 in. Dit herhaal ik 3 keer, ik smijt ze samen in een emmer met 2 lepels actieve kool. De volgende dag leg ik aan to 25L en destileer ik een 2e keer. En dan gewoon weer 2lepels 'Arsegan Granucol actieve kool' (5gr/10L en 250gr/€8,75.

Oke dit duurt allemaal wat langer. Vergisting komt traag opgang, duurt langer, je moet lang laten bezinken en natuurlijk nog eens destilleren. Maar het kost me dus een fractie van hoe ik het vroeger altijd gedaan heb en resultaat is beter (maar nog niet 100%). Ik ben aan het denken gewoon een derde maal te destilleren...?

Maar nu mijn vraag; is dit 'gevaarlijk'? die actieve kool tijdens en na vergisting is toch enkel voor slechte geuren dacht ik. Of heel deze er ook schadelijke stoffen uit?

Heb er al wat van gedronken maar toch even checken voor ik ook aan vrienden begin te geven 🙂

Beantwoorden
22 reacties
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heren, wie van jullie gebruikt de T500?

Een goeie reflux still mag toch geen smaak over brengen, ook al gebruik je turbo's.

Hier klopt iets niet, wie weet meer over de regeling van de T500.

 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En verder, nee actieve kool is niet schadelijk daar filter je onzuiverheden geur/smaak mee uit, maar dat zou je toch wel moeten weten dat is zo basic.

Hoop alleen wel dat je geen kool mee distilleert, dat heeft namelijk geen enkele zin.

Verder kan ik weinig chocola van je verhaal maken.

En 3x distilleren met een T500? OMG 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb even T500 in de titel gezet, dan kunnen de T500 gebruikers met je meedenken. Succes!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat een T500 (met reflux) geen (vieze) smaakjes mee over zou halen is niet helemaal waar. De stoffen die eerder verdampen dan ethanol gaan er gewoon doorheen. Volgens de filmpjes van Love Brewing kun je met de refluxkolom ook een gin maken.

 

Met de start van je distillatie ruik je vaak ook aceton. De vieze smaakjes hebben niets met de T500 te maken maar met de vergisting. Als je alles goed zou doen, volgens StillSpirits -dus met vloeibare kool en klaringsmiddel- dan zou je de meest pure alcohol kunnen produceren. Maar zorg dan wel voor de juiste temperatuur tijdens het vergisten en laat je vergistingvat dicht.

Met de zomer in het vooruitzicht is het extra goed opletten dat de vergistingstemperatuur niet te hoog oploopt.

 

Zeker in het begin van het gebruik van een T500 hoor je de klachten over vieze (bij)smaakjes. Dit komt vaak door te snel willen starten ipv alles eerst grondig te reinigen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik stook al met de T500 voordat dit forum bestond.

Het begint met het op de juiste manier in elkaar zetten van de T500 en het vullen van de condensor met de bijgeleverde koperen zadels en porselijnen brokjes. (Dat zullen thans rvs zadels zijn).

Ook de elektronische temperatuurmeter van de koeling, waarvan de voeler bij de uitgang van het koelwater zit, dient rond de 55 graden te worden gehouden.

Al deze problemen die ik zo af en toe lees zijn mij vreemd.

Een hoge alcoholopbrengst na het stoken is ook de resultante van een goede vergisting.

Ik lees over vloeibare kool en over diverse gistsoorten.

Vanaf het begin dat ik stook gebruik ik Alcotec 48 Turbogist met 8 kg kristalsuiker in een gistvat van 25 liter. Als eenmaal het gistvat is gevuld tot aan het streepje van 25 liter, gaat de deksel met waterslot erop en laat ik de suikerwash volledig uitgisten tot stookwijn zonder tussentijds het vat te openen. 

Pas als ik geen bubbels meer waarneem, hevel ik voorzichtig af zonder het vat schuin te zetten. Als de gist naar de bodem is gezakt is klaren overbodig.

Bij iedere stook haal ik 94% alcohol en heb ik nog nooit vreemde (zure) geuren waargenomen die kunnen ontstaan door een niet goed schoongemaakt gistvat of het tussentijds openen van de deksel.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb duidelijk geen ervaring met de T500, maar wat mijn ervaring met een regelbare reflux is als volgt.

Ik zorg ervoor dat zodra de dampen opstijgen uit de ketel ik eerst een half uur het systeem in reflux laat draaien.

Dan schroef ik de voltage rustig terug naar zo'n 130-150 Volt zodat de ketel nog voldoende de vloeistoffen blijft verwarmen en verdampen, maar dat ie niet onnodig staat te koken (de hogere alcoholen zullen toch als eerste verdampen dus een wat lagere kook volstaat)

Hierna ga ik heel rustig druppelsgewijs aftappen.

Dan komen eerst de hogere (hoogste) alcoholen uit de koeler, en dit spul is zo sterk en vluchtig dat het wel alleen maar Aceton lijkt te zijn, dus dit proeven daar waag ik me niet aan.

Dit spul heb ik aangestoken, en het branden wel, alleen kon ik de vlam niet zien. Mn alcohol dobber gaf hier ook 98% aan.

Na een paar 100 ML verdwijnt dit, en wordt de geur steeds beter.

Nu vang ik alleen nog maar heerlijk schone alcohol op en blijft het alcohol gehalte 98% (zal gecorrigeerd wel 96% zijn).

Al deze tijd blijf ik de reflux in stand houden door heel rustig af te tappen, zodra ik meer alcohol aftap dan omhoog komt uit de ketel verstoor ik de reflux en raakt deze uit balans en kunnen de nare smaakjes mee komen.

De (nare) smaakjes zitten m meer in de lagere alcoholen en daar zitten de foezel oliën dus ook.

Met rum stoken wil ik ook de lagere alcoholen goed in een zekere mate van reflux blijven opvangen, zodat ik ook hierin een goede scheiding blijf houden en dat ik de lekkere smaakjes wel in mn rum mee kan nemen.

Deze lagere alcoholen komen natuurlijk alleen maar mee wanneer alle andere (hoge) alcoholen al uit de ketel en uit mn koeler zijn gekomen.

Ik ben dus van mening dat het gebruik van een goede reflux still die een goede reflux balans heeft alle alcoholen goed kan scheiden waardoor je ook de smaken scheid.

Ik behoud mijn gehele run een opbrengst van 96% totdat zogoed als alle alcoholen uit de ketel zijn verdwenen, en de reflux niet langer goed in stand kan worden gehouden met de alcoholen die uit de ketel komen.

Vandaar dat ik gewend ben dat een goede reflux run geen smaakjes geeft.

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

(de hogere alcoholen zullen toch als eerste verdampen dus een wat lagere kook volstaat)

Hierna ga ik heel rustig druppelsgewijs aftappen.

Dan komen eerst de hogere (hoogste) alcoholen uit de koeler, en dit spul is zo sterk en vluchtig dat het wel alleen maar Aceton lijkt te zijn, dus dit proeven daar waag ik me niet aan.

 

Je verwart de term hogere- met de lagere alcoholen. De hogere komen juist als laatste vrij omdat ze een hoger verdampings- of kookpunt hebben.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik volg je niet, wat ik noem hogere alcoholen zijn juist het meest vluchtig en hebben een lager kookpunt, dus zullen eerder verdampen uit de ketel.

Ik heb het dan over Acetone, Methanol (mits aanwezig), en Ethyl acetate.

Bedoelen wij soms hetzelfde maar noemen wij het anders.

  • Acetone 56.5C (134F)
  • Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
  • Ethyl acetate 77.1C (171F)
  • Ethanol 78C (172F)
  • 2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
  • 1-Propanol 97C (207F)
  • Water 100C (212F)
  • Butanol 116C (241F)
  • Amyl alcohol 137.8C (280F)
  • Furfural 161C (322F)

Bron:  http://homedistiller.org/distill/dtw

Daarnaast zullen deze hogere alcoholen eerder boven in de kolom blijven (als damp) aangezien deze eerder weer verdampen uit de terug lopende alcohol op de weg naar beneden uit je reflux koeler.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is niet zo ingewikkeld, hogere alcoholen zijn complexer dan lagere alcoholen. Lagere alcoholen verdampen dus eerder. Methanol is een lagere alcohol dan bijvoorbeeld butanol. Je draait de termen om. Van techniek weet ik niet veel maar van chemie wel.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Foezel

 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben niet zo technisch maar ik doe volgens mij wel precies hetzelfde als wat hierboven word beschreven. Nooit mn gistvat openen tussentijds en ik houd de temperatuur van het koelwater ook zoveel mogelijk op of net onder 55 graden. Helaas lukt het mij niet om boven de 91-92% alc te komen. Wat voor een ketel gebruik jij dan Techneut, dat je de 96% haalt?

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En in reflux draaien, bedoel je daarmee dat je juist zoveel koelt dat er net geen druppels alc uit de kolom komen?

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je hebt gelijk.

Ik draai de termen om. Waarschijnlijk omdat dat natuurlijker in benadering aanvoelt.

Ik ben ook wel een uitzoeker met logische benadering van dingen.

Een ieder moet dan maar voor bovenstaande text denken dat ik met hogere alcoholen bedoel de meest vluchtige alcoholen met het laagste kookpunt. (ik kan de text hierboven niet meer veranderen)

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kan je gedachtengang goed volgen hoor zo draai altijd de stripping en spirit run om 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo dan maar.

Ik heb duidelijk geen ervaring met de T500, maar wat mijn ervaring met een regelbare reflux is als volgt.

Ik zorg ervoor dat zodra de dampen opstijgen uit de ketel ik eerst een half uur het systeem in reflux laat draaien.

Dan schroef ik de voltage rustig terug naar zo’n 130-150 Volt zodat de ketel nog voldoende de vloeistoffen blijft verwarmen en verdampen, maar dat ie niet onnodig staat te koken (de meest vluchtige alcoholen met het laagste kookpunt zullen toch als eerste verdampen dus een wat lagere kook volstaat)

Hierna ga ik heel rustig druppelsgewijs aftappen.

Dan komen eerst de meest vluchtige alcoholen met het laagste kookpunt uit de koeler, en dit spul is zo sterk en vluchtig dat het wel alleen maar Aceton lijkt te zijn, dus dit proeven daar waag ik me niet aan.

Dit spul heb ik aangestoken, en het branden wel, alleen kon ik de vlam niet zien. Mn alcohol dobber gaf hier ook 98% aan.

Na een paar 100 ML verdwijnt dit, en wordt de geur steeds beter.

Nu vang ik alleen nog maar heerlijk schone alcohol op en blijft het alcohol gehalte 98% (zal gecorrigeerd wel 96% zijn).

Al deze tijd blijf ik de reflux in stand houden door heel rustig af te tappen, zodra ik meer alcohol aftap dan omhoog komt uit de ketel verstoor ik de reflux en raakt deze uit balans en kunnen de nare smaakjes mee komen.

De (nare) smaakjes zitten in de minder vluchtige alcoholen met een hoger kookpunt en daar zitten de foezel oliën dus ook.

Met rum stoken wil ik ook de minder vluchtige alcoholen met een hoger kookpunt goed in een zekere mate van reflux blijven opvangen, zodat ik ook hierin een goede scheiding blijf houden en dat ik de lekkere smaakjes wel in mn rum mee kan nemen.

Deze minder vluchtige alcoholen met een hoger kookpunt komen natuurlijk alleen maar mee wanneer alle andere meer vluchtige alcoholen met een lager kookpunt al uit de ketel en uit mn koeler zijn gekomen.

Ik ben dus van mening dat het gebruik van een goede reflux still die een goede reflux balans heeft alle alcoholen goed kan scheiden waardoor je ook de smaken scheid.

Ik behoud mijn gehele run een opbrengst van 96% totdat zogoed als alle alcoholen uit de ketel zijn verdwenen, en de reflux niet langer goed in stand kan worden gehouden met de alcoholen die uit de ketel komen.

Vandaar dat ik gewend ben dat een goede reflux run geen smaakjes geeft.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?