hallo allemaal
ik heb voor het eerst een suiker wash gestookt maar mijn alcohol ruikt naar spiritus
eerste stook was 75% daarna tweede stook 85% maar blijft naar spiritus ruiken
hoe kom ik hier van af ??
groet hans
Spiritus bestaat doorgaans voor 85% uit ethanol, 10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyridine (een geurstof) plus een blauwe kleurstof. Dus dat zou heel goed kunnen dat het naar spiritus ruikt. Dat je Pyridine ruikt lijkt me sterk maar ik vermoed dat je aceton of ethylacetaat of een combinatie van beide met ethanol ruikt.
Verdunnen en nogmaals stoken kan helpen.
Welke gist heb je gebruikt?
ik heb turbo gist gebruikt
maar bij de tweede stook was de eerste helft van de stook wat blauw en de tweede was doorzichtig maar rook ook naar spiritus
Dat blauwe lijkt mij te komen van het koper.
Welke turbogist? Ik heb ook altijd slechte resultaten gehad met de 8KG Extreme turbogist. Een vies luchtje zit eraan vind ik en ik heb alles weggegooid (nou ja ik maak er de ramen mee schoon). Met StillSpirits turbogisten heb ik goede resultaten en Betweter zweert het weer bij een andere turbogist.
Als je de internationale fora leest zijn er veel klagers over turbogisten. Langzamere vergisting levert in het algemeen een mooier eindproduct. En de temperatuur onder controle houden bij het vergisten helpt ook.
ik heb 8 kg turbo gist the original prestige gekocht .( gelukkig gelijk vier zakken ) ha ha
en de alcohol door actieve kool laten lopen help dat ?
Dat is de gist waar ik ook slechte resultaten mee kreeg.
Ik gebruik ook altijd actieve kool maar bij die 8KG gist bleef die vieze smaak en geur gewoon aanwezig. Nu gebruik ik vloeibare kool tijdens het vergisten en dit geeft goede resultaten.
Wil je alcohol over actieve kool laten lopen dan moet je hem tot minimaal 50% terug verdunnen anders heeft het geen zin en blijft alle viezigheid liever aan de alcohol hangen.
Ik heb ook nog zakjes 8KG, wil je ze hebben? 🙂
Hans, ik zou het weggooien, het blauwe dat van het kopergroen komt is zeer giftig.
Google maar eens.
Ik zou geen risico's nemen met je gezondheid....
bedankt voor de tips , begin gewoon op nieuw , het leven van een stoker gaat niet over rozen.
mijn vrouw hoef nu enkele jaren geen spiritus meer te kopen.ha ha
groet hans
Ik heb hier echt precies hetzelfde probleem als Hans. Ook bij mij was het resultaat bij de tweede stook blauwig en bleef de nare smaak/geur aafwezig. Ook ik heb 8KG gist gebruikt en had dezelfde percentages alcohol.
Mijn vraag is nu of dat blauwe nu door de ketel komt of door de gist? En als ik nu vloeibare kool gebruik, voorkom ik dan dat het weer smerig wordt? Of moet ik gewoon andere gist gebruiken? En zo ja, welke gist raden jullie mij aan? De kosten maken mij niet zoveel uit maar ik wil graag een keertje lekkere alcohol... Hahhaha Ik heb nog één zakje 8KG over hier.
Distillaat komt er altijd doorzichtig uit, alleen als de condensor vuil is met kopergroen, komt het kopergroen in de drank, en krijgt een blauwe kleur, drink je dit op dan krijg je zware metalen binnen, bijzonder giftig. eerst de boel schoonmaken met heet water en citroenzuur, tot alles weer schoon is. Je kan om te controleren op ebay een mini endoscoop camera kopen voor 10,- euro en op je tablet aansluiten, dan kun je makkelijk binnenin kijken.
Dank Gompie!
Wat zou je met zo'n camera moeten zien dan? Trouwens wel vreemd dat de ketel vies was dan. Was mijn eerste keer dat ik hem gebruikte en hij was nieuw... 🙁
Ik heb zelf mijn eigen ketel nog nooit schoongestookt met citroenzuur of azijn. Je kunt hem er wel echt prachtig schoon mee krijgen hoor. Maar het nadeel is dat je daarna weer een ronde met water moet stoken omdat hij anders azijnsmaak aan je distillaat geeft, en dat wil je ook niet.
Dat blauwe heb ik in het begin ook wel eens gehad, maar na een 2e stookronde was dat weg. Daarna nooit meer gezien.
Ik spoel mijn ketel overigens voor en na ieder gebruik met schoon leidingwater en verder helemaal niets. Dus ook even door de buizen, niet alleen de pot.
Buiten het blauwe om, maar maak je wel cuts? Dus voorloop afscheiden?
Zeker, maar niet veel. Kwart glas ongeveer. Het vreemde is wel dat mijn stook pas blauw werd bij de tweede keer stoken...
Las trouwens ook dat dat blauwe kan komen door teveel voeding voor je gist. Wel lastig hoor dat stoken want iedereen zegt wat anders ?