Toen ik mijn T500 nog had stookte ik met een watertemperatuur van rond de 60 graden tot er niets meer uit kwam.
Nu heb ik een lange buis met daarboven een shotgun koeler, ik meet nu alleen maar de temperatuur helemaal bovenin net voordat de damp de damp koeler ingaat.
Nu stook ik zo, dat er een heel klein straaltje uit komt, als dat niet meer het geval is stop ik. Uit de cuts selecteer ik de goede potjes. Dit is best een lang process. Kan ik beter stoppen als de damp temperatuur een bepaalde waarde heeft bereikt omdat daarna er toch niets meer goeds uitkomt?
Het betreft suiker water wash en een reflux systeem.
Je stook op brug temperatuur . voor schone ethyl is dat 78,3 graden .
Deze temperatuur probeer je zo lang mogelijk aan te houden . (straaltje tussen drip en dunstraaltje in )
Alles wat komt voor de 78,3 graden + enkele ml begin op 78,3 gooi je weg .
Temperatuur zal iets oplopen naar 81 graden . dit deel is hoogste percentage .
zodra temperatuur sneller oploopt en alcohol percentage instort is tijd om scheiding te maken .
ik weet niet waarmee je stookt maar stel de ketel kan 92% halen . bij percentage 10% lager Dan stoppen voor zo schoon mogelijke alcohol te behouden
Mijn wash is 40% en ik haal 95% en een beetje.
Bij 85 graden heb ik nog rond de 93-94 %.
Ik stook mijn kolom schoon met water/stoom en de brug geeft dan 100 graden aan, als de stoom uit mijn damp koeler komt, de temperatuur moet dus kloppen.
Ik ga de volgende stook het op deze manier proberen, heel erg bedankt...
Dit gaat jou helemaal lukken .
Is het gelukt Gompie ?
nog een tip .
Ik heb het ook wel vaker gepost hier maar als je suikermash voor alcohol verstookt en je voegt 2-4 gram kalk per liter toe in de ketel krijg je een beter resultaat .
Je stook curve is langer continu .
Je zal langer dus op hoog percentage blijven . zodra percentage daalt is oom moment van stoppen omdat zogoed als alcohol op is .
Je zal iets hoger percentage stoken .
En je hebt minder kans op nog zuren of zuren bindingen die overkomen .
Hou temperatuur zo lang mogelijk op 78.3 tot 81 gr op top / brug .
??
Heb wel eens gelezen dat een schepje as gewoon uit de kachel ook ten goede zou komen aan de drank,ik wil het wel eens proberen de volgende keer bij de mais.
as is voornamelijk verbranden koolstoffen . daarnaast kan as creosoot bevatten .
NIET DOEN .
Ah dan doe ik het niet,bedankt.
Of je zou goed moeten uitgloeien, zodat de organische stoffen verbrand zijn. Dan hou je alleen de metaalzouten over. Dan moet je geen geïmpregneerd hout hebben, want daar zitten soms dan weer giftige metalen in.
Gewoon soda, of dubbelkoolzure soda of natronloog is dan beter.
er kan altijd roet en creosoot resten van deksel of uit pijp kunnen terug komen in de as .
in begin van verbranding wanneer temperaturen nog onder de 400 gr zit is er rookvorming die roet en creosoot aanslag geeft . en ook roet resten neerslaan als een soort teer .
Natron loog en soda' s zijn niet altijd beneficiair aan een stookwijn
Dus ook hier moet je extra handelingen voor doen om te neutraliseren of binnen aanvaartbare waardes te krijgen
.
calcium carbonaat kost bij mineralen handel €4 a€5, euro per 20 kilo .
calcium werkt sowieso veel beter
, heeft meer mogelijkheden en gebruiks vormen dan as waarom zou je dan bezig houden met knoeien met kachel afval ?
Gewoon niet eens nadenken over dat soort kneierij met afval.
Haha nee jou kacheltje zal zeker goed zijn .
I.d.d. jij gaf ook aan dat kalk bijna niets kost Wijbe .
Daarom is overweging om met as te werken eigenlijk de moeite niet je creëert eerder problemen dan oplossingen door meer kans op vervuilen .
Opnieuw invoeren of zingen .
Komt altijd goed Wijbe
Voor mij was het gewoon ik hou van primitief stoken,en had ergens gelezen dat je er een schep as in kon gooien,zou ten goede komen aan de drank.tja kalk kost niets,maar vind ik niet antiek genoeg.mijn bedoeling is om met die beperkte hersens die ik heb te stoken als onze voorouders.
As heeft weinig zuiverende werking nog over . Bij volledige verbranding zal zuiverheid hoog liggen maar in begin stadium worden er allerlei zouten en teerproducten gevormd denk aan roet dus creosoot . kachel rookt bij opwarmen en bij afkoelen . Deze aanslag vind je uiteindelijk in elke kachel , bbq , rookketel rook kanaal soms veel soms , soms weinig . Ook condens vorming is ook aanwezig die kan helpen bij neerslaan . (Wanneer rookkanaal niet goed werkt zie je ook aanslag op de ruitjes dat is ook creosoot houdend.)
Dit kan altijd terug vallen in asla maar wat ook gebeurt is dat een kachel of brander afkoelt .Geëxpandeerde lucht krimpt en kleine roet - creosoot houdende delen kunnen daardoor weer terug komen in het as .
Ook bij verstikking komt er meer rook en roet.
in as kunnen gloeiende deeltjes nog roet vormen en blijven hangen in as lagen .
dus ook al heb je volledige verbranding er kan via condens , terugvallen , insluiting , krimpende lucht , enz deeltjes voorkomen in de as .
Dus wil je zuiver as hebben zou je op zeer hoge temperatuur het moeten onttrekken aan een open vuur en geconditioneerd afkoelen .
De as is niet zo zeer chemisch onverantwoord.
Je kunt het als puur vulstof gebruiken voor katten , honden , paarden en vee brokken , . ( zie maar op verpakkingen ) verder heeft het te weinig waardevols.
As waar creosoot in zit is ook niet chemisch onverantwoord immers gerookte zalm , paling , worst hebben rooksmaak die uiteindelijk deels ook door de creosoot komt .
Waarom dan een grote NIET DOEN bij een drank of stookwijn As te gebruiken
De smaak wordt ernstig aangetast.
De aantasting is slecht te corrigeren.
De zouten gaan verbindingen aan met andere stoffen en zullen de drank muf , gronderig laten smaken .
Bij distiliatie worden smaken geconcentreerder en overheersend.
Kortom de meeste as is vervuild met creosoot .
Creosoot zal de drank bijsmaak geven die meestal niet gewenst is .
En bij As is het juist uit droog hout waarbij de zwevende radicale de roet deeltjes bij verbranding vormen die dan neerslaan
het zijn deze deeltjes zelf die je dus met de as aan jou brouwsel toevoegt.
hoe zit het dan met rookmout ?
De manier van roken is afgestemd op specifiek smaak en is een gewenste smaak specifiek voor bepaalde dranken .
Verkeerd drogen met rook geeft een te hoog creosoot en muffe smaak .
de drank is niet drinkbaar .
Daarnaast de manier van roken is veel vocht dus damp aanwezig diie de smaak over dracht doet . dit geeft weinig teerachtige roet afzettingen .Rookmout is altijd herkenbaar in smaak van drank. ( meestal whiskey's )
Ik hoop dat dit een klein beetje verduidelijking geeft .
ChrisV kalk is antiek gebruik ? .
In romeinse tijd al gebruikt bij wijn bereiding in oud indie werd de voorganger van rum al bewerkt met kalk . De oude alchemisten wisten al over zuren en kalk gebruik wat in de vroege beschrijvingen van wijn en likeur bereiding bekent was .
Het gebruik van as is net zo een verhaal als distileren met melk of gedroogde paarden mest toevoegingen
Het wordt gedaan maar is kneierij .
persoonlijk ben ik misschien te serieus .
Maar waarom zou je iets met weinig toegevoegde waarde doen en risico met resultaat lopen als iets simpels als kalk wel werkt .
Primitief is prachtig . een paar kapot geslagen kokkelschelpen , oesterschelpen of eierdoppen is oud primitief en zijn beter dan as .