Meldingen
Alles wissen

Suiker wash opnieuw gebruiken

Pagina 1 / 2

Berichten: 4
Topic starter
(@golrois)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beginner vraagje.

Kun je nadat de suiker wash is uitgebubbelt , geklaard en overgeheveld.
Het gist wat achter is gebleven gebruiken om meteen een nieuwe wash aan te maken of zijn alle gistcellen afgestorven.

Beantwoorden
18 reacties
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Golrois,

Het is zeer zeker mogelijk om de gist her te gebruiken. Alleen ben je wel verplicht om gistvoeding , zouten en vitamines toe te voegen. Deze zitten namelijk er niet meer in.

De kans is zeer klein dat je weer het zelfde rendement alcohol zal behalen. Dit komt omdat je niet goed kan achterhalen wat de fabrikant nog meer heeft toe gevoegd en de hoeveelheden daar van. 

Daarnaast zijn er brouwers bij de zweren dat her gebruikte gist de best smaak geeft! 

Groeten Bruinekarper 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Indien je gistvoeding en pH op juiste waarden brengt is het mogelijk ja

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Van welke pH ga je dan uit John? Omtrent pH 5,2?

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@golrois)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat moet de ph zijn 7 ? Staat niks op het zakje van het gist

 

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@golrois)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaat voor deze keer niet door flinke schuimlaag op suikerwash. Had gelezen dat dat geen goed teken was verontreiniging van wash. Had er wel twee zakjes gist in gedaan een van 5 jaar oud deed niks toen een wat verser en na een uurtje al een schuimlaag was wel double snake c24.

Helaas waterslot verstopt , kan ik het waterslot verhogen met silconenslang of gaat dat problemen geven.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zolang je het goed kunt afsluiten is het geen probleem hoor. Er zijn ook mensen die alleen een slang als waterslot gebruiken. Dus slang bovenop en met een bochtje in een fles water hangen. Primitief maar dat heeft wel zo zn charme 🙂

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik gebruik voor de 2e keer gewoon wat bakkersgist en een geprakte banaan.... 7 van de 10 keer slaat hij gewoon aan.... Maar verwacht dan niet weer een hoog alcoholpercentage... Een goedkope fles Hugo erbij doet ook wel eens wonderen

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@golrois)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ga ik zeker proberen maar niet met deze wash ,als ik gelijk heb is schuim op een suikerwash niet goed

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tijdens t gistingaproces heb je anders schuim zat....... Nooit last van gehad trouwens

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nog niet nagekeken, morgen of overmorgen zal ik een sugarwash maken en het pH eens nameten. Ik zal het hier posten dan.

En natuurlijk staat er niks op het zakje, dat zou minder verkopen zijn.

 

Maar zoals bruinekarper aangeeft exacte waarden achterhalen zal heel moeilijk zijn, sugarwash maken en op sturen naar een labo voor een analyse maar zoveel interesse heb ik er niet naar.

 

Dit concept word trouwens sloppin' back genoemd, na even snel te zoeken zou het niet mogelijk zijn met turbogist...

Turbo Yeast (a mixture of yeast and nutrients) - shall never be reused. There are 2 main reasons for this:

  1. Yeast condition. During the manufacture of dried yeast, very high levels of phospholipids are accumulated within the plasma membrane because the yeast is grown aerobically (with oxygen). The yeast population which exists at the end of fermentation has depleted levels making yeast cells more sensitive during subsequent fermentations and fermentation more likely to stick.

    So the yeast produce and accumulates lipids during its growth in the yeast factory. Then, during anaerobic fermentation (without oxygen) in the wash, each new generation of yeast contains less and less lipids. Lipids are needed for alcohol tolerance which make this important to 14% Turbos and far more important to 18% Turbos. If to many generations have passed (because of reuse of yeast or to little yeast to start with) the yeast have low "lipid protection" and alcohol tolerance decrease.

    Dried yeast also contains typically 15% Trehalose which is a "protectant sugar". It gives the yeast cell internal strength and also is an excellent "start sugar" for the yeast to use at the start of fermentation. Cells at the end of fermentation will typically contain only 2 or 3% Trehalose. Trehalose protect against the shock when the yeast are mixed in the wash.

  2. Nutrient depletion. Not relevant for beer, partly relevant for wine but totally relevant for Turbo. So for Turbo, because the sugar offers no nutritional value, re-using the yeast a second time will result in a stuck.

    Turbos also contains pH-buffer to give the yeast perfect pH conditions. Nutrients not only work as nutrients, they also keep the production of volatiles down to a minimum. Nutrients are consumed by the yeast. Re-use of a Good Turbo yeast will also result in a lot more volatiles in the wash. pH-buffer will not work in the second batch. There are other ingredients making the CO2 leave faster, giving the yeast cells something to claim to and move around in the fermentation, assist clearing after fermentation etc. Those functions will also be spoiled as they are a part of the nutrients.

    Nutrient composition are the manufacturers secrets. One can not simply add some DAP (diammoniumphosphate) or similar and expect it to work the same.

Dus, naderhand, helaas niet herbruikbaar

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb eindelijk men emmer mais gestookt gisteren, enkele andere projecten kregen tijdelijk voorrang. Nu heb ik nog steeds geen pure alcohol nodig dus ik heb geen sugarwash gemaakt vandaag. Maar wel terug een batch sour corn mash  gestart en het heeft een pH van 3,85 dit is men +-10de sour mash en de gist houd van de zuurtegraad

 

Wanneer ik eindelijk sugarwash maak zal ik de pH hier ook bij posten

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Owja, normaal zal de pH zelf nog lager liggen, ik heb maar 10l backset gebruikt ipv 15l (op 60l fermenteervat). Ik heb 5l weggeven voor iemand te helpen opstarten met een sourmash

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eindelijk, vandaag een verse emmer sugarwash gemaakt.

En ik heb de pH zowel voor als na de toevoeging van de turbo gist gemeten. Het resultaat heeft me verbaasd. 

 

8kg suiker op +-26liter SG 1120

Voor de gist een pH van 4.42

Na de gist een pH van 5.6

 

Het verbaasde me dus dat de pH omhoog ging. De waardes zelf zouden zowel op 4.42 als 5.6 perfect geschikt zijn voor gist. Maar dat verklaard wel waarom sommige het blauwe distillaat hebben als je met een hoger pH start. Voor de toevoeging van suiker heb ik geen pH gemeten wat ik gebruik zowel een deel water uit een brita filter als gewoon uit de kraan. Maar de pH van de kraan ligt boven de 7 en de brita filter ligt onder de 6(zuur), dus enkel kraantjes water dan zal je wash +7(alkalisch) liggen

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik voor de 2e keer gewoon wat bakkersgist en een geprakte banaan.... 7 van de 10 keer slaat hij gewoon aan.... Maar verwacht dan niet weer een hoog alcoholpercentage... Een goedkope fles Hugo erbij doet ook wel eens wonderen

....

Jack, watvoor/welke Hugo ???

Neem aan dat je geen Hugo Boss aftershave bedoelt.. 🙂

grts Paul.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?