Vraagje.
Ik heb sinds kort een 5l koperen still.
Heb ondertussen al wat gestookt van mislukte bier recepten(ben ook hobby brouwer) en dit was al best lekker.
Nu mijn vraag. Dit jaar ga ik een berg kleinfruit hebben (rode besjes frambozen braambessen). Ik zou hier graag iets van stoken. Nu heb ik al gelezen dat ke door een most gisting meer kans hebd op methanol. Zou het dan eventueel beter zijn als ik eerst sap zou maken met een stoomontsapper (heb dat ding toch liggen). Of ga ik hierdoor verlies leiden
Als je fruit stookt moet je altijd iets meer voorloop weg gooien,ik stook al 14 jr fruit ,ik heb nooit een stoomonsapper of.id.gebruikt,gewoon laten vergisten event.de pitten verwijderen.ik gooi altijd het fruit in een vat,ik maak het fijn met een mixer op een boormachine,laat de pitten gewoon zitten,na een paar weken( soms bij mij mndn.) zijn de pitten en de gist naar de bodem gezakt,ik hevel het stooksel over naar mijn ketel en stook het,gr.?Chris.V
Woempie, ik heb ook zo'n sappan. Op die manier bespaar je je een hoop werk en houdt je alleen puur sap over, geen pitjes, steeltjes en schilletjes en kun je daarna direct beginnen met het vergisten. Suc6.
Bedankt voor de tips ik kan werr verder
chris ik doe het ook zo en dan bracht ik dat meestal in vaten van 60 liter naar de brennerei en liet er snaps van branden ! nu wil ik het zelf proberen maar die maische die ik heb staan is al 1.5 jaar oud ,kan ik dat nog stoken ?
Β
chrisV
en wat is eigenlijk most dat de boeren maken want die kippen toch alles in een ton wat van de boom valt ! laten zij dat met suiker vergisten of hoe werkt dat ?
Ja gooien er suiker en gist bij,hier in Roemenie gooien ze het ook gewoon in de ton wat van de boom valt.
Β
en moet de ton dan vol zijn want je plukt toch niet elke dag een ton van 120liter
Als je most aan je vee wil voeren, mag je het niet te lang in je ton laten,
door wilde vergisting kom je anders te snel tot bezopen dieren.
Most dient onder de 1 % blijven, anders zijn je kippen, varkens, en koeien,
net zo vervelend, als dat je ze naar de kroeg stuurt.
Kijk maar eens naar de merels, als je vlierbessen over rijp zijn.
Dan beginnen de bessen te vergisten, en je merels voelen zich niet goed, vallen van een tak, vliegen tegen het raam, en maken veel lawaai.
(overgeven, van kruk vallen, tegen obstakels lopen, lallen)
Het zijn dan net mensen. π π π π
wiliam hahaha mooie uitleg maar de boeren hier in duitsland hadden allen most vaten en daar werd alles erin geworpen wat op de bodem lag !!! juist aan mijn schoonmoeder gevraagd en die vond most niet lekker te zuur zij ze maar ok mss meer antwoorden alvast bedankt
Β
In Roemenie heb ik ook mijn ogen uitgekeken. Dat staat een vat/bak van ik denk wel 1000ltr nog eentje van hout onder een afdak. Ze gaan niet plukken, nee om de paar dagen werd alle afgevallen fruit opgeharkt en in het houtenvat (zonder deksel) gekiepert. Vol met vliegen en ongedierte, hier werd de palinka van gestookt. van sulfiet heeft nog nooit iemand gehoord.
Of als bij mijn schoonvader, roestige oliedrums met een stuk landbouwplastic er in, als hij vol is gist erbij, roeren en een oude doek en plastic er over en 's winters verstoken. Het verbaast me iedere keer weer hoe goed de kwaliteit van de drank is van de lokale mensen.
Woempie zo gaat het inderdaad in Roemenie,ik heb daar vorige jaar abrikozen gestookt,vol met fruitvliegen en maden.wat?higiene,sulfiet word inderdaad niet gebruikt.eigen niets als fruit event.suiker en gewone bakkersgist
Β