Meldingen
Alles wissen

Airstill procedure

Pagina 1 / 2

Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey forumleden,

Ik heb de procedure die ik volg om een beslag over the halen met een airstill eens uitvoerig beschreven en wou graag jullie reacties en advies inwinnen. Hier komt ie:

 

Nadat het suikerbeslag (met 6kg griessuiker, 21 liter water, 500ml appelsap, Pure Turbo Yeast) volledig is uitgegist en uitgeklaard, volgt de ruwstook en de fijnstook. De uitgeklaarde 24 liter suikerbeslag bevat bij benadering 15% alcohol.

Per 4 liter beslag zou men dan theoretisch 4000*0.15 = 600 ml zuivere alcohol moeten bekomen. Goed voor 2,4 liter zuivere alcohol opbrengst per beslag (in labo-omstandigheden).

De ruwstook:
- een paar liter kokend water in de airstill (=voorverwarmen ketel)
- 4 liter beslag in een grote kookpot opwarmen tot 65°C
- warm water in de airstill weggieten en opgewarmd beslag erin
- kooksteentjes toevoegen
- overhalen
- regelmatig ABV-meting uitvoeren met refractometer
- stoppen met overhalen wanneer ABV-meting net minder dan 10% aanduidt
- dit levert zo ongeveer 1200 tot 1300 ml ruwstook op van ongeveer 30% ABV
- wat overblijft in de airstill gaat down the drain (kooksteentjes bijhouden)

Deze procedure herhaal ik 6 keer (24 liter geklaard beslag).
Eindresultaat ruwstook: 6 * 1200 ml = 7,2 liter
Dit leng ik aan met ongeveer 800 ml zuiver water. Totaal is 8 liter ruwstook.
Een paar nachtjes laten staan op actieve kool en regelmatig roeren.

De fijnstook:
- een paar liter kokend water in de airstill (=voorverwarmen ketel)
- 4 liter ruwstook in een grote pan opwarmen tot ongeveer 65°C
- warm water in airstill weggieten en de 4 liter opgewarmde ruwstook erin
- kooksteentjes toevoegen en overhalen
- de eerste 25 ml gaan down the drain (foreshots= acetyl-verbindingen, ...)
- volgende 250 ml zijn de heads 75%ABV (bijhouden voor een aparte stook)
- destillaat per 100 ml verzamelen = hearts van 70-75%ABV (totaal meestal 700 ml)
- de tails verzamelen per 100 ml -> stoppen wanneer minder dan 30% ABV of vieze geur
- de totale hoeveelheid tails bedraagt ongeveer 300 ml
- tails bijhouden voor eerstvolgende fijnstook (of aparte stook)
- wat overblijft in de airstill gaat down the drain (kooksteentjes bijhouden)

De fijnstook moet nog een keer overgedaan worden met de overige 4 liter ruwstook.

De heads en de tails kunnen apart verzameld worden tot wanneer men beschikt over een voldoende volume (bv na 3 tot 4 maal een suikerbeslag te vergisten).

De heads en de tails worden elk apart verdund met water tot 30% ABV. Een paar nachtjes laten staan (eventueel op actieve kool) en regelmatig doorroeren.  Daarna apart overhalen in batches van 100 ml. Van zodra een meting minder dan 50% ABV is, of vies ruikt, stopt het overhalen. Deze goedgekeurde batches worden bij de hearts toegevoegd. De overschot gooi ik gewoon weg. Daarna verdunnen tot 40% ABV en bewaren in glazen flessen (geen plastic).

Bij deze procedure gaat het me vooral om een goede kwaliteit te behalen. Het rendement is uiteraard niet naar behoren, maar dat is eigen aan een airstill.  

 

Graag jullie reacties en advies!

Cheers,
Lambiek

 

 

 

Beantwoorden
17 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een hoop werk, dat is pas buffelen, ga zo door.

Suc6

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Monnikenwerk...maar je bent wel van de straat zoals wij dan zeggen,leuk om te lezen hoe je met veel beleving bezig bent.

Grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na het uitschrijven van het stappenplan had ik wel de bedenking dat het vrij gedetailleerd is.  Misschien wat te strict en mogelijk een afschrikking voor anderen om met een airstill te beginnen - woops, dat is niet de bedoeling. Vandaar mijn vraag op het forum. 

De procedure voor het destilleren met een fractioneerkolom is volgens mij quasi dezelfde als hetgeen ik heb beschreven voor de airstill.  Alleen dat men met zo'n kolom het beslag in één enkele keer kan overhalen, zowel voor de ruw- als de fijnstook.  Alsook dat het rendement stukken hoger ligt en er wat meer onderhoud mee gemoeid is.  Zullen de T500-mensen dit tegenspreken of net bevestigen?  Is er een betere of eenvoudigere methode?

De monniken hebben steeds goed werk geleverd, denken we maar aan de kaas en de zalige trappist- en abdijbieren. Als we in Brabant zeggen dat we van straat af zijn, betekent het dat we samenwonen of getrouwd zijn. Maar ik begrijp je 😉 

Cheers!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier in Brabant bedoelen we met "je bent van de straat af" precies wat DB ermee bedoelt 😉

Brabant is ook zo groot.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De t500 heeft nauwelijks onderhoud nodig. Om de 5 tot 10 keer draai je de schroef van de kolom los en dan vallen de ringen eruit. Ik gooi deze dan in kokend water met een vaatwastablet en laat het een nachtje staan. De volgende dag is alles schoon, even afspoelen en dan doe je de ringen er weer in, schroef erop en gaan. Verder is het zoals je zegt, je kan 5 liter alcohol halen op een giston van 25 liter en je haalt zeker 92%. Het is een ongelofelijk apparaat. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Sugarwash in ketel, ketel aan , 45min wachten,..

Full reflux voor een 30-45tal min, wachten,...

Temp afstellen, 100ml verwijderen, wachten,... 5u later gedaan

Heel cru maar zoiets, voor whiskey strip en spirit run heb je een beetje meer werk, hoewel 20-25l strippen maar een goeie 2u in beslag neemt

Beantwoorden
Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De T500 is inderdaad een beest van een toestel. 

Vormt het gebruik van norit korrels (actieve kool) een belangrijk onderdeel in het aanmaken van een neutrale alcohol?  En wat met lageren in glazen flessen of RvS flessen? Zelf ben ik niet voor het bewaren van alcohol in polycarbonaat- en/of petflessen.  Wat zijn jullie ervaringen? 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Over actieve kool zijn zowel de meningen, ervaringen als wel het gebruik zeer divers.

Alcohol bewaar ik enkel in glas of in eikenhout.

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor neutrale gebruik ik het wel. Voor whiskey niet.

Altijd glas, 5 liter weckpotten met silicone ring. Na aanlengen, macereren of oak chips dan gewoon op fles.

 

Ik heb wel al 96% consumptie alcohol te koop gezien in (wat ik vermoed) HDPE 2 jerrycans zijn, dan nog zou ik het zelf niet doen

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij mij gaat het allemaal op glas uiteindelijk.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

lambiek

ik ben een beginnende stoker en wil door dit forum door te lezen zo weinig mogelijk vragen stellen 

maar ik heb een domme vraag en zoals vele zeggen een domme vraag bestaat niet dus een vraag en lacht aub niet maar waarom dienen die stooksteentjes ?

ik heb ook een 4l airstill en wil mss later wel overgaan naar een t500 maar nu behelp ik mij met een airstill

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kooksteentjes zorgen ervoor dat als je air-still net iets te hoog in temperatuur staat ingesteld, je overdruk krijgt in je ketel. De steentjes absorberen die klappen zodat de kop niet meteen van je ketel wordt gedrukt.

 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nimrax bedankt voor het antwoord en kan ik die bij jan bestellen

 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Graag gedaan. Ja, stookwinkel verkoopt ze ook.
Een handje vol is voldoende voor een smart/air-still van 4liter.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?