Meldingen
Alles wissen

Wat is mout en wat is het verschil met normale granen

Pagina 2 / 7

Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn mening is als je een gemout of gemalted produkt koop  draai je die door de schrootmolen  hup alles in de ton water er bij 50 celcius lekker roeren net dikke brinta aflaten koelen 25 celcius aanvullen met warm water effe roeren gist erbij en klaar is klara zo had ik het gedaan met gemoute gerst je hoef het niet uit te spoelen je ben immers geen bier aan het brouwen maar een whisky mash aan het maken . Meschien heb ik het mis maar het eind resultaat was perfect.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is zoals de whisky van Stooktv werkt. Handig  als je geen bierbrouw aparatuur bezit. 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is wat ik wilde lezen.

Ik lees namelijk wel eens vaker dat de beste whisky gemaakt word door de granen in het stookbier te laten zitten. Vergisten op een graanbed noemt men dat dan. Dus niet naspoelen maar de bostel meevergisten.

 

Vraag ik me alleen nog af hoe je dat aanpakt als het geheel uitgegist is. Het lijkt me dat er heel wat vloeistof in het graanbed blijft zitten als je de zaak afhevelt. Zonde natuurlijk. Stop je dat in een stookzak om het ook mee te stoken, wring je het uit ... ?

 

Als ik kijk naar birdwatchers waar ik veel ervaring mee heb vind ik het opvallend hoeveel bezinksel er in de fles zit. Dat komt natuurlijk ook allemaal in het graanbed terecht. Als ik 15 liter birdwatchers afhevel dan heb ik krapaan 14 liter in de ketel. de rest gooi ik weg.

 

Voor de meeste whisky recepten kom ik op 3-4 kilo graan voor 15 liter stookbier. Dat is dan wel heel veel wat je weg moet gooien.

Hoe pak je dat aan ?

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Quirijn, hoe ik de mash maakte kun je hier zien: 

 

Het filteren laat ik hier zien.

 

Idd veel restant in de bostel. Dat kun je laten uitlekken in een kookzak. Ik heb wel geleerd niet meer te wringen, dan komt er ook gistsmaak in je distillaat.

 

Weet wel dat toen ik deze filmpjes maakte ik minder wist dan vandaag, maar het recept is al veel gemaakt ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De bostel neemt behoorlijk wat vocht op inderdaad dus ook alcohol. Wanneer je dat niet mee kunt stoken heb je veel verlies. 

 

Wat is het voordeel van de bostel mee vergisten? 

Met het spoelen, spoel je zoveel mogelijk suikers uit de bostel. Komt er genoeg gist bij de dikke laag bostel?

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het enige voordeel is voor mij dat je niet hoeft te maischen. De enzymen hebben nu veel langer de tijd om het maximale er uit te kunnen halen zonder te maischen.

 

Ik heb een percentage van 11% behaald met 5 kilo mout en 20 liter water.. het nadeel is idd dat er veel vocht in de dikke laag bostel blijft. In het begin is de laag bostel nog niet echt een dikke koek. Je kunt de emmer de eerste dagen goed walsen zodat de gist en de suikers goed met elkaar in contact komen.

 

Ik ben op dit idee gekomen omdat ik een film had gezien van een amerikaanse whiskymaker waarbij dit in het groot op deze manier gebeurde. Ik weet niet meer welke stokerij dit was maar het was een bekend merk. Ik heb het meermalen gedaan, n het komt me soms op kritiek te staan maar het werkt wel. Ik las gisteren nog dat Polderstoker het ook gemaakt had ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben de laatste die kritiek zal geven Jan 😉

 

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden dus dit zal ook zeker werken. Maar dat de betere whisky's dit zouden doen wist ik niet en ik heb het ook in Schotland nooit gezien. De wort wordt gekookt om steriel te worden (ja ook bij whisky) omdat een infectie (met bv een wilde gist) de smaak beïnvloed. Dus dat wil men niet. Het is juist de gist die voor een heel groot deel de uiteindelijke smaak bepaalt. Hier wordt vaak licht over gedacht maar maak maar eens een wort en splits die in twee gelijke delen en voeg verschillende gisten toe. Je zult verbaasd zijn.

Voor het koelen van de wordt gebruikt men een pomp en bostel door een pomp zal niet (makkelijk) gaan vrees ik. Waarmee niet gezegd is dat dit niet gebeurd.

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt gelijk, gist beinvloed de smaak enorm. Daar ben ik me zeker van bewust.

 

Ik moet ook toegeven dat er bij mij niet gekookt is en ook niet gekoeld is. Dat kan een risico zijn. Nou zweven er bij mij in huis weinig wilde gisten vermoed ik, maar het zou met de mout meegelift kunnen zijn.

 

Een proef met verschillende gisten is wel een goed idee, ik wil ook graag Prestige vergelijken met still Spirits.

 

Vroeg of laat zal ik zelf toch ook aan de Grainfather moeten ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jan ik val van mijn stoel; je gebruikt nog geen Grainfather en geen T500? Zeker ook geen spargewater heater!

 

Een infectie loop je ook niet erg makkelijk op maar wilde gisten zweven overal door de lucht. Lambiek is van spontane gisting en dat wordt in heel Nederland en België gepoogd door hobbybrouwers te maken. En vaak met succes.

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Haha ja ik begrijp dat je van stoel valt van dit nieuws, maar ik heb altijd geleerd dat als je in de alcoholbranche zit je niet zelf je beste klant moet worden. Ik dacht dat dat ook voor de aparatuur goldt ?

 

Als je een lambiek van wilde gisting wilt maken, laat je dan het deksel gedurende enkele uren open staan? Het moet ook de kans krijgen de wilde gisten op te vangen toch? Dat gaat dan ook wel eens mis (bederf) of niet?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je laat inderdaad het deksel er af omdat je gist wilt vangen. Het ziet er vaak ook uit alsof het aan het beschimmelen is maar dat hoort er bij. Er zijn hele groepen hobby brouwers die dit doen en dan een deel van hun "Lambiek" bij elkaar voegen. Steken heet dat.

En dan laten rijpen op hout.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik ben dronken en stoned maar gaat mijn steun en toeverlaat hier kletsnat. Hahahaha het blijft mensenwerk hè. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En toch, ik als amateur heb nog nooit bederf gehad. kon me ook nooit schelen behalve met morellensap van 2,00 per liter. Dan wordt het toch wat anders. 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oke.

 

Ik heb nog nooit wort van graan gemaakt. Wel eens geprobeerd maar mislukt. Het smaakte niet zoet dus heb ik niet eens geprobeerd het te vergisten.

 

Wat ik ervan begrijp is dat vergisten op een graanbed de smaak van de granen goed in de moutwijn/stookbier brengt en dus ook in het destillaat.

 

Dat is zo even het enige voordeel wat ik ervan kan noemen.

En infecties heb ik ook nog nooit meegemaakt. Terwijl suikerwater hier toch geregeld een avondje staat te koelen. Gewoon in een schone fles met de stop erop.

 

Ik ben ook een tijdje bezig geweest UJSSM te maken. De afkorting staat voor Uncle Jesse's Single Sour mash. Daarvoor moet je keteloverschot bewaren. Dat beschimmelde bij mij wel iedere keer, hoe schoon ik ook werkte. Maar met dat UJSSM ben ik gestopt. Het levert nou niet echt een fijne borrel op. Het is in feite een gewone suikerwatervergisting met wat graan (geen mout) erin die dan smaak op zou moeten leveren. Dat heb ik er nooit aan afgeproefd.

 

Ik zal nog wel eens wat mout kopen en een nieuwe poging doen. Helaas word mout hier niet in het dorp verkocht. Maak ik eerst nog wel een obstler uit wat pakken appelsap, en de bananaboatwatchers staat hier ook nog.

 

Zijn tenminste dingen die ze hier om de hoek te koop hebben. Werk aan de winkel.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een besmetting zal niet zo vaak voorkomen maar juist bij temperaturen van rond de 40 graden in de kans op besmetting groot. Een avondje koelen met een stop erop zal de kans zeker verkleinen.

Wanneer je een wort maakt maisch je het op verschillende temperaturen en vervolgens kook je het dus ik denk dat er behoorlijk wat smaak meekomt. Ik zou zo niet kunnen bedenken waarom het meevergieten meer smaak op zou leveren maar het zou best kunnen.

 

Dat de boel bij jou is gaan schimmelen is toch dat er een besmetting heeft plaatsgevonden bij je keteloverschot na de stook. 

 

Wat je niet om de hoek kunt vinden kun je wellicht via internet bestellen?!

 

Succes.

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?