Heel veel webwinkels bieden vanaf een bepaald bedrag gratis verzending aan.
Stookwinkel al vanaf 10 euro als ik me niet vergis, maar Jan heeft geen mout dus mss een slecht voorbeeld.
Brouwmarkt bied gratis verzending aan vanaf 70 euro, mocht je eronder zitten is de verzending maar 4 euro
Ik gooi deze even opnieuw omhoog, Pino gaat zelf mouten, dus Pino, kom dr maar in!
Daar ben ik ook wel benieuwd naar.
Ik heb het bij wodka maken van graan zonder suiker geschreven want daar ben ik mee bezig.
Oke, mocht het mouten allemaal goed gaan, zou je dan hier ook een verslagje willen maken? Dan houden we de mout facts bij elkaar ?
Maandag ben ik begonnen met het mouten van tarwe. Eerst heb ik de tarwe een halve dag laten weken in water zodat ze zich helemaal vol konden zuigen en het overige water af gegoten en vervolgen uitgespreid over een dik laken en afgedekt . 2 keer per dag wordt het door elkaar gehusseld en mocht het droog worden sproei ik er water over heen . Als over een paar dagen de kiem op het punt staat om uit de korrel te komen (dit kan je zien door de korrel aan de bolle kant open te breken en kan je de kiem zien zitten) is het tijd om te schroten of drogen ,ik ga het niet drogen zo door de schrootmolen in de kookpot om de warmte behandeling te ondergaan uit te spoelen en het grove spul in een zak doen en ook in het gist vat gooien.
Dit is wel het uiterste uit de hobby halen,.... leuk om te lezen Pinodestoker..
Als je dit achter de rug hebt ben je natuurlijk wel gelijk dé ervaringsdeskundige hier op het forum.. 🙂
grt DB
Langzaam aan ontstaan hier iconen met hun eigen specialiteiten, Pino de Rumstoker, ChrisV de Fruitstoker, Lummel de allesstoker die alles meteen groot aanpakt etc.... Leuk man!!!
jaja, Jan we zijn er maar druk mee. De ultieme test. Ben nu 99 minuten 4,5 kilo gemout gerst op 65 graden aan het maischen in de Grainfather en dan ga ik het meten. Dan doe ik straks exact het zelfde en gooi er 2,5 kilo schoon gerst bij (Duivenvoer, nog geen 11,- 25 kilo ) en dan meet ik weer de sg
spannend op niet?
Idd spannend! Leuk vooral. Hoelang laat je het ongemoute duivenvoer mee maischen? Wordt het niet tijd het er nu bij te doen?
Ik heb ook een zak van 25 kilo whiskymout 10 ppm staan nu. Maar moet eerst 3 projectjes afstoken voor ik daar aan ga beginnen.
Heel veel succes, ben erg benieuwd!
Nee deze draait nu zonder extra gerst. Dat is de grap en straks doe ik het met 2'5 kilo gerst meer maar dan ongemout. Dus 7 kilo en dan meet ik van beiden de sg. Hoeveel heeft het duivenvoer aan suikers opgeleverd?
28 liter mash sg 1062, potentieel bijna 8% volgende keer exact het zelfde alleen 2,5 kilo gerst erbij. Ben heel benieuwd
Mooie test! Ben ook heel benieuwd hoeveel de enzymen uit je mout uit de ongemoute gerst kunnen omzetten naar suikers. Leuk zo'n hobby dagje! Ik ben ook bezig ?