De gerst is overigens kut te malen, krijg hem nauwelijks kapot in de molen ben nu een kwartiertje een kilo aan het stomen ben benieuwd of ze dan breken. Zo niet ga ik desnoods 2 keer 99 minuten maischen, kan het schelen de Grainfather doet toch zijn werk.
Inmiddels loopt het waterslot van de batch van 3 uur geleden een heel klein beetje met stills wodkagist, dus dat komt goed. Is 29 liter geworden hoop dat het vannacht er niet overheen gaat. Dus 29 liter sg 1062 en ik ga over een half uurtje de 4,5 kilo mout met ongeveer 2,5 kilo gerst overpompen. Heb alleen deze keet 19 liter water gebruikt voor het maischen dus heb eigenlijk maar 11 liter voor het spoelen anders kom ik weer veel te ver boven de 25 liter uit. We zien het zo wel.
Kut kut kut kut kut, alle moeite voor niks, weer een sg van 1062. Gerst alleen doet dus niks.
Hoy,
Ik heb het nog niet geprobeerd alleen maar van te lezen.
je moet bij uwe ongemoute graan een 1 - 2 Kg gemoute graan doen voor de enzymen voor de omzetting van suikers.
grts.
Heb ik gedaan, 4,5 kilo en het gerst deed niets. Hoewel, hoe raar is dit, heb vandaag dus 2 keer 4,5 kilo gemout gerst gedaan en de 2e keer dus met 2,5 kilo gerst erbij. Zelfde sg namelijk 1062 . Zonder de gerst duurde het een paar uur voor hij ging gisten, die met gerst in 10 minuten ik lieg niet zie foto
Ik ben nog druk bezig met mouten 2x perdag doorhuzelen en kijkeken of het kiemt er zitten nu wortetes aan en ik denk dat ze tegen het kiemen aan zitten dus zou ik morgen kunnen schroten en het heeft lang geduurd als ik tarwe heb gezaaid kan het met twee weken boven staan en ik ben al 3 weken bezig dus ik denk dat ik een te dikke laag had 4cm dus de volgende keer maar een laag van 1 cm .
In de Still Spirits gist zitten ook enzymen dus ik ben benieuwd naar het percentage aan het eind van beide vergistingen.
Ik ga toch beide verstoken nu wil ik het weten ook. En de volgende keer maar gemout graan van een € 1,- de kilo. Het is de moeite niet waard om zelf te mouten.
Nee het is een hoop werk en schiet niet op maar toch leuk en maar weer afwachten wat het resultaat wordt.
Vandaag de tarwe maar in de zon laten drogen want de tarwe vochtig schroten gaat niet er kwam stopverf uit en het ging loeizwaar met geweld naai je een ezel en met nog meer twee zeg maar.Morgen maar schroten en een warmte behandeling en in het vat.Ik heb eergister een proefje gedaan met halve kilo tarwe en een warmtebehandeling gedaan 1uur 55 graden en een half uur 85+-en langzaam afgekoeld en vervolgens de vloeistof gemeten met de oechslemeter en die gaf 1080 aan en dat wordt denk ik 10% in het gist vat.
Leuk project Pino, ziet er goed uit!
Is het uiteindelijk goed droog geworden in de zon?
Ja droog genoeg om te schroten het vocht gehalte is nu schat ik 25 % het krummelt goed door de molen.
de amylase in de kiemen hebben goed hun best gedaan en de tarwe was van goede bak kwaliteit had een hecto liter gewicht van 80 dus kan er veel meel omgezet worden in suiker. Resultaat 35 liter stookwijn met 12%alc met alleen tarwe.