Hallo allemaal, ik ga net beginnen met stoken en ik vroeg me met welke suikers ik kan vergisten. Bijvoorbeeld ook verschillende door elkaar?
Glucose (dextrose), fructose, sacharose en maltose. Die kun je allemaal door elkaar gebruiken.
Ik gebruik altijd gewone kristalsuiker welke maakt niet uit,alleen gebruik ik het liefs zo min mogenlijk suiker ik stook altijd fruit en gebruik de suikers die in het fruit zitten,is het fruit niet echt zoet dan pas gooi ik er suiker bij.gr.?Chris.V.
Hey Terrytim,
De wetenschappelijke naam voor suiker zoals wij die kennen is sacharose, een koolhydraat. Er bestaan meerdere soorten suiker: enkelvoudige suikers zoals fructose, glucose, lactose en maltose. De meervoudige suikers zijn in feite een aaneenrijging van enkelvoudige suikers. Zo is bijvoorbeeld zetmeel (in aardappel, graan, ...) en glycogeen een mooi voorbeeld van een polymeer. Om polymeren terug af te breken tot eenvoudigere suikers gebruiken we enzymen.
Suiker, zoals fructose en glucose, wordt omgezet naar alcohol door specifieke gisten. Lactose daarentegen wordt omgezet naar melkzuur door bacteriën - alzo wordt yoghurt gemaakt.
Om op eenvoudige wijze alcohol te maken heb je kristalsuiker (griessuiker) nodig of glucose of fructose (beide aanwezig in fruit). Je kan glucose ook kopen in de winkel, maar dat is vrij duur.
Het eenvoudigst en meest goedkoop om mee te beginnen is gewone kristalsuiker, rond de 60 cent per kilogram. Recepten en werkwijzen kan je vinden op dit forum en op stookTV (youtube). Succes!
Allemaal bedankt voor de reacties! het is dus mogelijk om bijvoorbeeld kristalsuiker en rietsuiker te combineren?
Ja hoor geen enkel probleem.
Wanneer je bv een Tripel brouwt vergist je ook verschillende suikers gelijktijdig namelijk de suikers uit de mout en de candysuiker.