Meldingen
Alles wissen

Alle gist uit de wash halen.

Pagina 1 / 2

Berichten: 139
 Eric
Topic starter
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na het vergisten van de suiker van mijn suikerwash lukt het me aardig om een heldere vloeistof over te hevelen voor het distilleren. De alcohol die ik hiervan stook bevat inmiddels geen nare luchtjes en smaakjes meer.
Wat me opvalt is dat er nog vrij veel vloeistof overblijft in de gist.
Bestaan er methodes, naast het overhevelen, om de laatste vloeistof van het gist te scheiden?

Beantwoorden
26 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Eric,

Je kunt het restant van de wash door een doek gieten, dan loopt alleen de vloeistof verder. Toch zou ik het niet te ver uitknijpen. De gistsmaak komt zo toch deels mee. Ik denk ook dat het verschil in opbrengst te verwaarlozen is als je het laatste beetje er uit knijpt. Met het oog op een zo lekker mogelijk resultaat zou ik het niet doen.

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
Topic starter
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ah jammer. Ik zat te denken aan een filtersetje, van grof naar fijnmazig. Maar ik heb geen idee hoe groot de mazen in deze filters zouden moeten zijn.
Ik zit nu te experimenteren met steeds smallere maatbekers om het bezinksel steeds beter te kunnen scheiden, maar dat duurt erg lang omdat ik alleen in de weekenden mn hobby kan beoefenen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt een Vinbrite filter gebruiken/overwegen en dan het fijnste filter gebruiken. Het filtreren kost veel tijd en de kans dat je filters snel vollopen is groot.

Beantwoorden
Berichten: 36
(@mariussenior)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik vind het stoken met de mash uit gerst Erg tegen vallen eerste stook van vier en een vier en een halve liter nog geen halve liter en dan van 30 % ik weet niet of dat goed of slecht is ik had zelf meer verwacht zou ik het nog een keer moeten stoken dan komt er zeker meer % uit maar minder alcohol ? Wie helpt mij uit mijn probleem ? Het ruikt anders wel heerlijk in huis ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe heb je je stookwijn gemaakt met gerst of gerstmout? Welke gist heb je gebruikt? Op welke temperatuur heb je eea laten vergisten en hoe lang duurde dat? Weet je het begin SG en het eind SG? Waarmee heb je eea gestookt?

 

Beantwoorden
Berichten: 36
(@mariussenior)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo her munckrik, 

ik heb zoveel mogelijk jan zijn you tube gevolgd ik had nl de eerste keer azijn gekregen dus zoveel als mogelijk jan wammes gevolgd dus mout van de zelfde leverancier gijn gemalen enz ook de gist die jan gebruikt ook het rustig door roeren na de gist een ook het gebobbel ging snel maar was ook na twee dagen al stukken minder  en na twaalf dagen was ik het zat duurde minuten voor de bobbeltjes de temperatuur maakte ik met een electrische deken dus rond 25 graden en gestookt natuurlijk op de stookwinkel alambiek. Maar sg soortelijk gewicht ? Geen. Idee ik zou niet weten wat daar mee word bedoeld .hartelijke groet en een bedank voor uw reaktie

marius erkelens

weserbergland

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

voor een aantal jaren geleden toen ik nog zeeaquariums had gebruiken ik deze gafzakken.

ik denk dat deze wel het meeste gist er uit zullen filteren.

klikkerdeklik

deze  is van 25 micron alles kleiner dan 25 micron laat hij door .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@Mariussenior, volgens mij heb je alles goed uitgevoerd wanneer je het filmpje van Jan gevolgd hebt. Dat e.e.a snel begint te bubbelen wil zeggen dat de vergisting op gang is gekomen. De hoofdvergisting duurt een dag of twee en daarna begint de navergisting. De navergisting kan lang duren. Rustig wachten totdat alles gezakt is en dan af hevelen. Stookwijn ruikt niet altijd even lekker en dat het zurig is klopt ook. Ik lees dat je geroerd hebt en dat zou ik achterwege laten. Je kunt daarmee een infectie bewerkstelligen en dan krijg je een ander resultaat dan je voor ogen had. Schoon werken is belangrijk dus een schoon en ontsmet vergisting vat en dicht laten. De CO2 die gevormd wordt ligt als een beschermende deken over je stookwijn.

 

Gebruik de zoekfunctie maar eens om te lezen wat SG inhoudt, erg leerzaam.

 

Beantwoorden
Berichten: 36
(@mariussenior)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Sorry sg ik kan er niet aan komen voor ju misschien iets stoms ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gooi het bezinksel gewoon weg maar voor mij maakt een of twee liter niets uit maar als ik het zou filteren zou ik een keuken zeef pakken daarin 3 vellen keukenpapier en het daar eens mee proberen kost niets en filterd goed.niet geschoten niet geraakt.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mariussenior als ik wil weten of het uitgegist is hou ik er een brandende lucifer dicht boven,lucifer gaat uit nog niet stoken is nog aan het vergisten,als vlammetje mooi blijft branden kun je stoken,ik wacht meestal nog een paar dagen,primitief maar eficient,ik werk nog op een manier van 100 jr.terug,maar stook 500 a 600 kg fruit per jr.en vaak meer.gr.?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Mariussenior, nee hoor. Niets stoms aan en we weten meer niet dan wel. U kunt zich inlezen als u hier KLIKT.
Soortelijk gewicht heet tegenwoordig soortelijke massa om het nog ver warrender te maken. Laten we het hier blijven houden op SG. Het gaat om een soort vis-dobber met schaalaanduiding die suikers meet in (stook)wijn. Een controle middel voor indicatie hoe ver de vergisting is. Ik maak geen gebruik meer van meetinstrumenten. Mij spreekt het ouderwetse moonshinen meer aan. Maar leuk dat u er ook hier bij bent op dit leuke forum! Cheers! 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor de verduidelijking Nimrax, ik moest snel weg vandaar dat ik het niet op kon zoeken en een link kon plaatsen.

 

Beantwoorden
Berichten: 32
(@pothead)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit vat lijkt mij wel wat, de gist mooi verzameld onderin.
Klaren doe ik toch niet het bezinkt vanzelf

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?