25 gram
Zou niet te veel moeten zijn dan. De whisky kleurt snel met houtsnippers maar dat gaat naarmate je ze er langer in laat zitten steeds een stuk minder. Ik zou gewoon proeven tot jij hem lekker vindt.
Dank! De smaak mag nog wel wat meer body krijgen dus dan doe ik er weer wat in.
Lekker laten rijpen dan komt het vanzelf goed.
Trouwens, je had ook zo'n 5L vaatje zei je en de whisky zit er nu een jaar in toch? Wat is de kleur na een jaar?
Ik heb eerst de houtsnippers bij de whisky in een 5 liter fles gedaan en pas na een week of drie heb ik de houtsnippers eruit gefilterd en de whisky in het vaatje gedaan. Nu is de kleur prachtig goudgeel.
Hmmm.... maakt het uit als je die volgorde omdraait?
Eerst in het vat en dan de snippers bedoel je?
Idd. Heb de whisky nu al in het vat zitten maar ik kan t er wel uithalen en dan eerst op snippers zetten
Nee joh lekker laten zitten. Die houtsnipperaktie van mij was omdat ik eerst niet de bedoeling had om het in een vat te stoppen. Ik ben nu bezig met een vol mout whisky en daar ga ik geen snippers aan wagen, die gaat meteen het vat is als hij klaar is.
Thnx! Dan laat ik het zo!
Dank voor je reactie Muckerik! Ik heb een proefzakje houtsnippers in de stookwinkel gekocht. Daarvan ongeveer 1/4 op één fles gezet. De whisky is 60% sterk.
hoy,
Van die test zakjes van stookwinkel gebruik ik 3 gram per liter 14 dagen.
grts.
Dit zegt HD over een fermentatie die vastgelopen is, maar er is een groot verschil tussen niet verder gisten terwijl er nog suikers zijn of alles uitgegist op korte tijd en de suikers zijn op
Kort => Wellicht nutrienten tekort maar zeker geen suiker toevoegen
In het geval van Polderstoker is waarschijnlijk de suiker op. Soms gaat het echt heel erg snel, wellicht extra snel bij deze temperaturen. Nooit zomaar weggooien, zo zonde van al het werk en de voor niets gekochte mout. Nee er is niets mis mee.
Als je niet kunt meten of de suiker op is gooi je er gewoon wat suiker bij. Ik weet zeker dat het zo weer op gang is. Zelfs als de gisting inmiddels helemaal stil lijkt te staan.
Suiker toevoegen aan een whiskymash zal me wel op kritiek komen te staan, maar wedden dat het werkt 😉
Veel success!
Wat mooi, al die verschillende gezivhtspunten: wel/geen gist, wel/geen water en wel/geen suiker.... ik heb (zonder er veel vetrouwen in te hebben overigens) gister toch suiker toegevoegd en t zaakje iets doorgeroerd. Daarna begin het waterslot weer te borrelen en voorlopig blijft-ie het doen, minder dan 5 seconden tussen de belletjes.
Ik weet haast zeker dat de mash gister echt te warm is geworden en dat dat het gistingsproces heeft doen stoppen. Maar kennelijk kun je t dus ook weer op gamg helpen en wie weet heb ik volgend weekend nog wel een stookbare mash ook. Ik leer er enorm van en vind t voorlopig reuze leuk (ook het forum). Bedankt!