Hoi allemaal weer een vraagje.
Nu mijn 3e 'whiskey /graanalcohol gemaakt incl het maisch proces.
Nu maak ik er iedere keer een behoorlijke troep van zoals bijvoorbeeld een gescheurde kookzak/veel morsen enz.
Nu zit ik naar een maisch ketel te kijken incl rvs binnenstuk met zeef.
Mijn vraag is waar moet ik op letten ?
Is dit echt een goede oplossing om dit proces makkelijker/schoner te maken.
Mijn budget is ongeveer 200 euro
Het is niet alleen de troep waar ik mij aan stoor maar ook het feit dat iedere slok die ernaast gaat natuurlijk ook in opbrengst scheelt.
Ik ben benieuwd wat de ervaren stokers/brouwers hiervan vinden.
Groeten Gmp
Je wilt dus eigenlijk een braumeister/grainfather/easybrew/brewmonk/klarstein bierbrouwketel kopen?
De laatste 3 zijn hetzelfde apparaat in hoofdlijn en worden tegenwoordig best veel gebruikt bij bierbrouwers. te koop tegenwoordig in 30, 50 en zelfs 70 liter.
Zodra je eenmaal handigheid hebt lukt het mij om bier te brouwen zonder al te veel te morsen (enkele druppels gebeurt nog wel eens). Ik heb zelf een easybrew 50 liter. Typisch bierbrouwsel maak ik 38 liter (dus niet 50 liter)
Voor 200 euro zou je wel tweedehands moeten kijken voor de laatste drie in het lijstje.
db
Ligt er aan welke klarstein. Klarstein is een Duitse "fabrikant" (handelsmerk is misschien een beter woord) die verschillende ketels heeft voor bierbrouwen.
Bedoel je deze? linkje
Deze heeft geen pomp om rond te pompen zoals ik het zie. Niet cruciaal maar je rendement zal er onder lijden denk ik. Dat kun je weer compenseren door te roeren en af te tappen bij de kraan en er bovenin weer in te doen.
Zelfde site: mundschenk Die heeft wel de pomp voor circuleren en een maischprogramma.
Je kan ook kijken om zelf een moutkorf te maken, men neme een goedkope RVS pan en maken daar heul veul gaatjes in.
Wat dat betreft kun je misschien nog wel het een en ander opsteken op het bierbouwforum.
Zelf heb ik deze trouwens:
Ik ben via distilleren in bierbrouwen beland en dat is bij mij nogal groots geworden, nu ben ik weer iets meer terug naar distilleren gekomen.
Wat trouwens ook is, als je het vaker hebt gedaan wordt het makkelijker, een scheurende maischzak is nu eenmaal pech. Op denk duur krijg je er steeds meer handigheid in. Misschien hoef je daar echt geen nieuw apparaat te kopen 😉
(tweedehands zijn ze trouwens wel wat goedkoper, die brouwautomaten uit china. (dat zijn dus de easybrew, de brewmonk en de Klarstein mundschenk) zijn de laatste 2 jaar met vrachten tegelijk het land binnen gekomen. Het zou me niet verbazen als je wat geduld hebt dat je er eentje kunt vinden voor een schappelijke prijs. Van iemand die de handdoek in de ring gooit of een grotere koopt)
db
Ik blijf trouwens maar toevoegen maar mag de vorige reactie niet meer bewerken:
Er zijn genoeg bierbrouwers die dit jarenlang hebben gedaan door te maischen in een pan op het fornuis, na het maischen alles over doen in een dubbele emmer waar de binnenste gaten geboord zijn. Dat overgieten met warm water om te spoelen en daarna het gefilterde weer terug in de schoongemaakte maischketel doen voor het koken met hop.
Ik ben begonnen met bier brouwen met twee 27 liter weckpannen en een zelfgemaakt javalfilter. Daarna twee 50 liter pannen en hetzelfde javalfilter en vervolgens pas de easybrew gekocht.
Met bierbrouwen kun je het inmiddels zo gek maken als je wilt 🙂
db
@gmp , heb je toevallig een foto van je huidige opstelling?
Ik ben zelf begonnen met de Grainfather G30 en zoals bij ieder apparaat levert het voor- en nadelen op t.o.v. andere methodes.
De tegenstroomkoeler bevalt mij goed niet alleen voor het afvoeren van de wort maar ook voor schoonmaakwerk.
De interne pomp is fijn maar bij bepaalde producten (met name maïs en gebroken rogge) kan het verwarmingselement een dikke laag zetmeeldrap krijgen waardoor de droogkookbeveiliging aanslaat en het dan echt pas knoeien wordt.
Gelet op het budget is misschien een aanpassing van de huidige opstelling een overweging waard, een Javalfilter die dirtbag al noemde of een filterheks, op die manier houd je de bodem vrij voor tussendoor te roeren en aanbranden tegen te gaan. Je zou dan een wanddoorvoer met kraan kunnen maken om de wort af te tappen.
Een tegenstroomkoeler kun je ook zelf maken indien je handig bent.
Ik heb zelf een paar maal de brew in a bag methode gebruikt maar ben niet helemaal kapot van de opbrengst en de problemen die het kan opleveren, gescheurde zak, verbrandde zak, dichtslibben van de zak. Het levert rotzooi op, lager rendement of een verbrandde smaak die niet altijd gewenst is.
Hoi allemaal bedankt voor jullie reacties en adviezen.
Ik heb inmiddels mijn budget een beetje bijgesteld en heb idd de klarstein mundschenk xxl gezien. 😍 😍
Ook met het oog op het feit dat bierbrouwen mij in de toekomst ook leuk lijkt.
En het feit dat je meteen een grotere hoeveelheid mash kan maken spreekt mij wel aan
Volgens mij is dit een degelijk ding en voor mij als
Slordige maischer 😔 aardig idiot proof.
Mochten jullie hier een andere mening over hebben hoor ik dat graag.
Groeten Gmp