Meldingen
Alles wissen

Zure smaak in perenstookwijn


OptiCase
Berichten: 56
Topic starter
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Even een vraag van een beginnende stoker,

Ik heb drie 25l vaten staan waarin een perenwash aan het fermenteren is. (nu 2 weken aan de gang al) Bubbels komen zo om het kwartier uit het waterslot en zie op de boden al een redelijke hoeveelheid sediment liggen. 

Nu heb ik vorig weekend het alcoholgehalte van de stookwijn gemeten op 7%, gister weer gemeten op 8%. Ik heb het gevoel dat dit niet heel veel hoger gaat worden. Vandaag een theelepel met pipet uitgehaald om te proeven. Dit gaf een behoorlijke zure smaak. (eigenlijk niet verwacht van een perenfermentatie) 

Per ton heb ik een zakje fruit schnapps gist gebruikt. 

Is mijn wash klaar met fermenteren en klopt het dat de stookwijn zuur smaakt?

Beantwoorden
25 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@opticase controleer eerst even de voorgang van de vergisting. Bubbels uit een waterslot zeggen weinig of niets.  Waterslot is stankafsluiter geen indicator .

Stookwijn van fruit kan iets zurig zijn. 

Als het maar niet azijn achtig is . 

Azijnsteek is dat de vergisting is doorgeslagen of gewoon mislukt.

 

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@robbert even een controlevraagje. Ik heb per 25l vat ongeveer netto 16 liter stookwijn wat ik kan verstoken voor de ruwstook. abv van de stookwijn was circa 8%. Ik heb de 16 liter in twee delen moeten verstoken in mijn koperen 10l alambiek. Dit heeft een resultaat gegeven van circa 1250ml lowwines van circa 14% abv. 

Ik ben de ruwstook gestopt bij ongeveer 10% abv omdat ik nog wat wil overhouden na de fijnstook. Klopt het een beetje dat ik van 16l stookwijn van 8% maar 1250ml lowwine overhoud van 14%?.

Totaal zou ik van mijn drie vaten dus 3x1250ml = 3750ml lowwines overhouden op 14%. Hoeveel mag ik verwachten na de fijnstook van het geheel? (het klinkt zo weinig, haast alsof ik maar 1 flesje ge opbrengen met een hoge abv). Dat klinkt haast niet of het de moeite is haha.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@opticase heb je de peren als moes gemaakt ? Nog suiker toegevoegd ? Ik heb ook peren vergist , zonder suiker toevoeging, kwam een 7 a 8% uit dus qua opbrengst kan dat prima, Harry

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@harryd1969 op hoeveel procent abv stook jij je low-wine af met een peren wash?

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@opticase ik heb in totaal een 350 liter perenwash gemaakt. Daarvan heb ik 275 liter in een eerste stook gedaan. Dat heb ik bij de resterende 75liter perenwash gedaan en afgestookt op 60%.

 

eigenlijk een soort van 1.5 x ( anderhalf keer) stook

 

 

 

Beantwoorden
OptiCase
Berichten: 56
Topic starter
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

@Robbert het is gelukkig niet azijnachtig maar echt iets zurig.

@Harryd1969 ik heb de peren niet tot moes gemaakt, maar meer flink gekneusd. Hier geen extra suiker aan toegevoegd. Dus het is wel een geruststelling dat de 7 a 8% redelijk is!

 

Bedankt voor het antwoord!

Beantwoorden
Berichten: 29
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Mijn beste ervaring met peren is ze goed blenderen, echt tot een pap maken en daarna uitpersen, dat je eigenlijk zoveel mogelijk sap overhoud. Het persen kan je voor fermentatie doen of erna, dit is jou keuze, ik heb het beide geprobeerd en het is gelukt.

Tevens is het belangrijk welke peren je gebruikt, de eene soort geeft 75‰ sap van het gewicht de andere soort minder.

Ik heb zelfs vaak peren gewoon 1 keer afgestookt, het hangt ervan af hoeveel % abv je hebt na fermentatie, het is natuurlijk wel zo dat je meer abv krijgt als je suiker toevoegt voor het fermenteren.

Het suikergehalte van je vrucht is eigenlijk heel belangrijk, ik probeer zoweinig mogelijk suiker toe te voegen maar soms gaat het niet anders.

Als je maar 1 keer stookt hou je heel veel smaak over van je vrucht, na een 2de keer distilleren is de smaak meer afgezwakt is mijn mening, 

Gewoon proberen, notities nemen en elke 25 cl controleren en opsplitsen, maar iedereen heeft een andere methode 

Veel plezier 

 

 

 

 

Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@bartholomeo peren sap alleen stoken is misschien wel handiger maar je laat veel suikers achter in de pulp. Daarnaast ook veel foezels en vezels die smaak geven. 

Het is heel belangrijk altijd te letten op ook de schil van peren. 

Er zijn diverse rassen die hebben geen gladde schil. Een stoort mini haartjes zitten er op en deze moet je verwijderen. Polijsten/poetsen door ze op een laken te schudden om ze kwijt te raken . 

Het besten kun je peren stoken met een charantaise of potstill waarin je een 2 e keer terug stort over de pulp. 

Een goede ketel brand niet aan dus mag het geen punt zijn om pulp mee te stoken.

(Er zijn zelfs dranken die uitsluitend uit rest pulp wordt gestookt)

 

Zie "grappa ." 

Beantwoorden
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert klopt, ik volg volledig jou redenering, maar ik zeg alleen mijn ervaring met peren stook, de laatste keren heb ik zelfs pulp gefermenteerd, daarna geperst en dan gestookt, en eigenlijk vind ik deze manier het beste resultaat opleveren, dit is enkel mijn ervaring, stoken met een alcantara ketel van 60l en met gas, 

Het fijne aan dit forum is iedereen heeft een andere manier om te stoken, en proberen, iedereen heeft verschillende ervaringen en we leren er altijd uit 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@bartholomeo inderdaad pulp mee fermenteren is beter dan alleen de sap persen. Geld ook voor appels . Je rendament is ruim 30%hoger omdat je daarmee ook de suikers die in de pulp zit omzet.

Ook de pulp mee in de ketel geeft ook meer rendement omdat er altijd nog alcohol in pulp achterblijft.  Ook de daarin gevormde esters komen zo mee .

Beantwoorden
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert ik weet het Robert, maar er is een grote maar,...Ik heb het al 2 keer meegemaakt dat de Pulp lichtjes begint aantebranden, ik kan jammer genoeg niet roeren als ik aan het stoken ben, daarom doe ik het op deze manier, nu moet ik wel dringend opnieuw een appel of peren boer vinden, want mijn leverancier is gestopt

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@bartholomeo als je kooksteentjes onder in ketel legt of lavasteen.  En de pulp in kookzak daarop zou het nooit aanbranden. Of een dubbele bodem in ketel . Wanneer je rvs horrengaas neemt dat dat rond knipt en op paar kooksteentjes legt heb je een simpele dubbele bodem. 

Ik gebruik zelf een koperen plaat met gaatjes erin geboord . Twee helften waardoor deze makkelijk onderin tegen elkaar kan worden gelegd. En voor ander geperforeerde rvs plaat.

De laatste keer dat bij mij iets aanbrande  is misschien al 40 jaar geleden.  Kook zak en stenen in eenvan mijn mijn ketels  en dubbele bodem voor de andere ketels . 

Beantwoorden
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert ik ga het proberen Robert, Thanks voor de tip, nieuwe ketels heb ik ergens in januari, en daar kan ik een rooster inleggen, die zijn ook met elektrische elementen verwarmd, tevens een kolom voor potstil en een kolom waar ik bubbel platen kan inzetten met reflux, k ben benieuwd, teveel plannen en te weinig tijd 🙈

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@bartholomeo let wel op dat een elektrisch verwarmde ketel met een element in de vloeistof sneller aanbrand . Boven elementen zal dan een korf of iets moeten wat vaste deeltjes nuet in aanraking brengt met elementen.  Ook de hobby rvs ketels waarbij het element aanligt aan de binnenwand branden snel aan ook hier een korf als element rond om binnen ketel zitten en dubbele bodem wanneer alleen  onder elementen zitten .

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@bartholomeo als het kan fermenteer en stook de volledige pulp. Ik heb zowel sap als pulp gedaan en je houd absoluut meer smaak over! Mooiste is als je een ketel met roerwerk hebt of oliebad verwarming uiteraard, maar anders een dubbele bodem creeeren in je ketel, dat is echt de moeite waard. Harry

Beantwoorden
Berichten: 29
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Ik weet het, maar dat is geen hobby keteltje meer 🙈 maar ik begrijp wat je wil zeggen, ik heb daar ook een vermogen regelaar bij dus dat scheelt enorm 

Beantwoorden
OptiCase
Berichten: 56
Topic starter
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Uiteindelijk van de 75l wash heb ik na een 2e distillatie ronde 500ml aan opbrengst van 60% abv. Als ik dat verdun met wat water tot drinksterkte kom ik uit op 1 flesje van 75cl. Niet geheel economisch voor de hoeveelheid en tijd, maar laat het maar extra goed smaken haha.

Zal het een paar maandjes laten rusten voor het verdunnen en bottelen. 

Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@opticase uit 75 liter 500 ml is toch wel extreem weinig.  

Wat is fout gegaan ? Vergisting? Of damp lek in stook ketel ? Geen goede koeling waardoor meeste alcohol is verdampt ? 

Als je in 75 liter  8 % in beslag had dat zou 6 liter alcohol zijn geweest.  Dus 15 liter 40 % 

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@robbert Ja dat vond ik dus ook haha. Alsof het bijna niet loont om zelf iets te verstoken!

Maar mogelijke fouten die zijn begaan:

- Ik heb de hoed van de ketel niet met teflontape op aan de ketel vastgetrapt. Dit zou mogelijk kunnen betekenen dat er dampen langs zijn gekomen.

- Als ik het vergelijk met mijn T500 met reflux kolom (op een suikerwash van 25 liter (start abv stookwijn 20%) haal ik 3,2 liter op 92% abv. Waarbij ze met de T500 erg strikt zijn op het koelwater temperatuur (tussen 50 en 65 graden). Nu heb ik bij mijn alambiek het koelwater telkens op (buiten)kraanwater temperatuur gehad. Dus tussen de 16 en 20 graden. Mogelijk is het koelwater dus te koud geweest?

- Het laatste wat ik kan bedenken is dat mijn warmtebron voor 8 liter stookwijn niet snel genoeg opwarmt voor de ruwstook. Dat mogelijk het proces te daardoor te langzaam is gegaan. (maar ik vond het ook weer zo wat om een eau de vie op te stoken met een refluxkolom, althans als je nog wat smaak wilt behouden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@opticase maakt niet uit of je nu net een alambiek of t500 werkt .

75 liter van 8 %  betekent gewoon dat er  een totaal van 6 liter alcohol zou moeten zijn . Of het nu 15 liter van 40% is of 6 liter puur . 

Wat er in zit moet eruit kunnen gestookt. Verlies zit alleen in voor en naloop.  

Is er ander groot verlies is er wat anders loos . Of de stookwijn had gewoon amper alcohol en de meeting van 8% was fout .

Nee het koelwater is het niet geweest. Alcohol moet altijd rond de 20 graden zijn bij uitstroom . Dis wanneer er veel alcohol passage is mag koelwater best onder 20 graden zitten .

Met een beetje vaardigheden is 92 % uit bijna elk toestel te halen . Zie filmpje " ALQUITARA DOOR DE 90% . "   Dus ook met een alambiek of boiler bouw moet je een zonder moeite of trucjes in de ,78 - 80 % kunnen halen.  Daar is geen t500 voor nodig 

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@robbert ik heb de sg waarde niet gemeten van de wash vooraf. Alleen het alcohol gehalte voor het stoken. Wel meerdere keren gemeten en telkens op of rond de 8% gemeten. 

Misschien dan toch de dampen die zijn ontsnapt! Ik zou het anders niet weten waarom het niet gelukt is..

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2116

@opticase Om er achter te komen hoeveel alcohol er in je stookwijn zit zal je eerst de begin SG moeten meten en als het uit gegist is de eind SG, daarna kun je het alcohol percentage berekenen. Ook zou je een vinometer kunnen gebruiken maar dan mag er geen restsuikers na het vergisten aanwezig zijn en zo'n meter is ook wat onnauwkeuriger.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@opticase wanneer je sg meet kun he makkelijk weten wat er in zou moeten zitten.

Het verschil tussen start SG en eind SG vermenigvuldig je me 0,13125 en je hebt het alcoholpercentage.

 

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@robbert Dank voor het antwoord! Ik had een refractometer en die gaf 8% aan. Dat bleek er na vergisting ook in te zitten. 

 

Denk dat het fout is gegaan door te snel te heet te stoken, waardoor voornamelijk waterdampen mee zijn gekomen.

Toevallig gister een Gin stook gedaan op een whisky basis van 5 liter, daar kreeg ik netjes 2,5 liter van 80% uit. (zelfde alambiek) (en rustiger gestookt, tot onder de 90 graden)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@opticase 80 % is netjes.

Gin op granen basis is juist de manier van gin maken. 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?