Even een vraag van een beginnende stoker,
Ik heb drie 25l vaten staan waarin een perenwash aan het fermenteren is. (nu 2 weken aan de gang al) Bubbels komen zo om het kwartier uit het waterslot en zie op de boden al een redelijke hoeveelheid sediment liggen.
Nu heb ik vorig weekend het alcoholgehalte van de stookwijn gemeten op 7%, gister weer gemeten op 8%. Ik heb het gevoel dat dit niet heel veel hoger gaat worden. Vandaag een theelepel met pipet uitgehaald om te proeven. Dit gaf een behoorlijke zure smaak. (eigenlijk niet verwacht van een perenfermentatie)
Per ton heb ik een zakje fruit schnapps gist gebruikt.
Is mijn wash klaar met fermenteren en klopt het dat de stookwijn zuur smaakt?
@Robbert het is gelukkig niet azijnachtig maar echt iets zurig.
@Harryd1969 ik heb de peren niet tot moes gemaakt, maar meer flink gekneusd. Hier geen extra suiker aan toegevoegd. Dus het is wel een geruststelling dat de 7 a 8% redelijk is!
Bedankt voor het antwoord!
Mijn beste ervaring met peren is ze goed blenderen, echt tot een pap maken en daarna uitpersen, dat je eigenlijk zoveel mogelijk sap overhoud. Het persen kan je voor fermentatie doen of erna, dit is jou keuze, ik heb het beide geprobeerd en het is gelukt.
Tevens is het belangrijk welke peren je gebruikt, de eene soort geeft 75‰ sap van het gewicht de andere soort minder.
Ik heb zelfs vaak peren gewoon 1 keer afgestookt, het hangt ervan af hoeveel % abv je hebt na fermentatie, het is natuurlijk wel zo dat je meer abv krijgt als je suiker toevoegt voor het fermenteren.
Het suikergehalte van je vrucht is eigenlijk heel belangrijk, ik probeer zoweinig mogelijk suiker toe te voegen maar soms gaat het niet anders.
Als je maar 1 keer stookt hou je heel veel smaak over van je vrucht, na een 2de keer distilleren is de smaak meer afgezwakt is mijn mening,
Gewoon proberen, notities nemen en elke 25 cl controleren en opsplitsen, maar iedereen heeft een andere methode
Veel plezier
Ik weet het, maar dat is geen hobby keteltje meer 🙈 maar ik begrijp wat je wil zeggen, ik heb daar ook een vermogen regelaar bij dus dat scheelt enorm
Uiteindelijk van de 75l wash heb ik na een 2e distillatie ronde 500ml aan opbrengst van 60% abv. Als ik dat verdun met wat water tot drinksterkte kom ik uit op 1 flesje van 75cl. Niet geheel economisch voor de hoeveelheid en tijd, maar laat het maar extra goed smaken haha.
Zal het een paar maandjes laten rusten voor het verdunnen en bottelen.