Dag, ik heb een wijn van aalbessen verstookt en de tweede stook ook nog door wat verse aalbessen "gedampt" en kreeg uiteindelijk een half litertje van 80%, na verdunning naar 40 blijkt er toch nog een vrij scherpe kant aan dat drankje te zitten, hoe kan ik dat verzachten? Nog een keer stoken? of iets toevoegen?
Han Kooijman
Dag Han,
Na het toevoegen van het water moet de alcohol en het water aan elkaar wennen. Dit noemen we huwen. Je kunt dus het beste de fles een tijdje laten rusten. Je zal zien dat de drank langzaam steeds zachter zal gaan smaken. De eerste veranderingen kun je na enkele dagen al proeven, maar na een maamd zal je zeker verschil gaan proeven.
Ergens op het forum is ook een versnelde verouderingstechiek te vinden door de fles een aantal uur eau bain marie te verwarmen, dat schijnt ook heel goed te gaan.
niet te gehaast drank willen hebben en iets langzamer stoken komt de zachtheid ook meestal ten goede.
En ruime cuts maken.
De voorloop (scherpe smaken) en de naloop er ruim uithalen. Bij de eerste stook maak ik geen cuts. Die maak ik pas bij de laatste stook.
Verder wat hobbyman zegt. Langzaam stoken.
Ik zet het ook vaker buiten in de zon,overdag warm s'achts koelt het af,het is net als met veel soorten eten de dag er na is het lekkerder.gr.?Chris.V.
Dank iedereen voor de tips! Fijn dat ik die vragen kan stellen en dat er altijd antwoord komt!
Han