Meldingen
Alles wissen

Appelwijn klaren voor het stoken of niet?

Pagina 1 / 2

Berichten: 35
Topic starter
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik las in dat stookverhaal op de winkelsite (De geest) dat de Roemenen het fruit laten gisten in grote tonnen en zodra het uitgegist is dat de boel gestookt wordt.

Nu is het zo dat als ik appelwijn maak van verse appeltjes ik ze door de sapcentrifuge haal en daarna laat vergisten. Als ik het vervolgens stook en ik gooi alles in de ketel zonder te klaren, dat er dan een scherpe gistsmaak aan mijn stooksel zit. Die roemenen gaan toch ook niet wachten tot het heldere wijn is geworden?

Als ik de boel niet door de centrifuge haal, maar rasp zoals ik had gelezen, daarna behandel met pecto enzymen en dan laat gisten, kan ik dan gewoon de hele brij in de ketel doen?

Bij voorbaat dank voor jullie hulp!

Beantwoorden
16 reacties
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer je klaart is het gewoon lekkerder en heb je geen last van die scherpe gistsmaak. Bij die roemenen is het ook niet altijd even lekker hoor. Gewoon klaren dus. Heb je haast, gebruik dan een klaringsmiddel.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Voorklaren met combinatie van caseĂŻne met PVPP, te koop bij diverse internetleveranciers.

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Deze vond ik http://www.stookwinkel.nl/product/alcotec-24-turbo-klaringsmiddel/
maar er staat dat het bedoeld is voor water suiker mengsels. Is dit dan ook te gebruiken voor vruchtenwijn zoals mijn vergiste appels?

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Alcotec is idd een middeltje speciaal voor turbogist maar je kunt het gerust gebruiken voor je appelmost hoor. Zolang het voor de stook bedoeld is is het prima. Als je wilt klaren om er echt appelwijn van te maken dan zou ik voor een speciaal wijnklaringsmiddel gaan. Houd er dan rekening mee dat het klaren wel 7 tot 14 dagen kan duren. Alcotec Turboklar is echt in 24 uur of minder zo helder als water en klaar voor de stook. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat er een dikke laag gist op de bodem van je emmer ligt dus nog steeds voorzichtig overhevelen in je ketel.

Laat even weten als je het geprobeerd hebt en of de smaak je nu beter bevalt!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Volgens mij is idd Alcotec 24 bedoeld voor stoken met suiker na het gisten.
De combinatie van caseĂŻne met PVPP is echt bedoeld voor het voorklaren met vruchten.
Je kunt het zelf ook op het internet vinden.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

ik stook net als die roemenen,appels kapot snijden,pitten en stelen mogen zitten blijven,suiker smelten,bakkersgist oplossen,dan gewoon in ton gooien,vuilniszak erover,zodat er geen vliegjes bij kunnen,lekker warm zetten,ik laat er af en toe lucht bij,als het uit gegist is kun je het controleren met een brandende lucifer,gaat de lucifer uit dan is het niet uitgegist,dus blijft ze branden dan is het klaar,meestal laat ik het nog een paar dagen staan dat maakt niets uit,heb eens een vat 4mnd vergeten kwam iets heel lekkers uit,als ik ga stoken haal ik eerst het bovenste uit het vat en gooi dat door een uienzak en zo doe ik met de rest ook ,ik haal het met een steelpannetje er uit zodat het bezinksel ondr in het vat blijft,anders krijg je inderdaat die gistsmaak of word je drank troebel,ik werk zo al 12 jr en het gaat goed,maar dat het soms mindergoed smaakt op deze manier heeft te maken dat wij nog moonshiners zijn ,ketel,vuur,water en alcoholmeter,ogen en oren,zonder boekje of moderne aperatuur,als ik event moet klaren gooi ik 4vellen keukenrol in een zeef en schud het er doorheen en probleem opgelost.gr.?Chris.v.ps vind het leuk dat je het op deze manier geprobeerd hebt.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Weet iemand iets over klaren met banaan? Waneer kun je dit toepassen en hoe?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een banaan gebruiken om te klaren? Nog nergens gelezen.

Of een gisting van banaan klaren? Zoals de rest wanneer het uitgegist is

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Niet zelf geprobeerd maar het schijnt dat als je een banaan helemaal stuk kookt en dan even door een doek filtert, dat je dan een scheutje van dat sap/kookvocht aan je wijn kan toevoegen. Ik las ergens anders dat je wijn dan met enkele dagen helder is. Het zal de eiwitten in je mash binden en naar de bodem doen zakken. maar nogmaals ik heb het niet geprobeerd.

Pas wel op met wanneer je dat probeert, je voegt met je bananensap ook weer suikers toe. Als de gist nog in leven is gaat de boel weer gisten en dat is nu net wat je niet wilt.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jan, voor het neerslaan van eiwitten zijn er betere producten in de handel te koop zoals gesneden Iers mos van Arsegan. Het wordt ook gebruikt aan het einde van hopkoken bij het brouwen van bier.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zowel de banaan methode als het iers mos ken ik niet, maar het zijn beiden goede biologische methodes als ze goed werken.

Ik ben wel benieuwd of iemand het al eens geprobeerd heeft, of wellicht eens wil proberen mocht je toevallig net iets willen klaren 🙂

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zou het nog helpen als je het laat meegisten?

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat het klaren op de natuurlijk weg daarna iets vlotter gaat? Ik heb geen idee.

Iemand ervaring met het vergisten van banaan? Ik weet dat member kusleon bananen heeft vergist, wellicht weet hij of dit snel uit zichzelf ging klaren.

Anders even testen! Heb je een stookwijntje klaarstaan dat geklaard moet worden? Kwaad kan het niet moet je maar denken!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het neerslaan van eiwitten dmv gesneden Iers mos wordt in de brouwwereld regelmatig door alle (hobby)brouwers toegepast. Ik heb het nog een paar weken geleden zelf nog gebruikt. Met Iers mos wordt niet geklaard, dat is heel wat anders.

Van de "banaanmethode" heb ik nog nooit gehoord!

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?