Dank je!
Ik breng hem altijd op drink sterkte.als je de flessen open laat vervliegd je alcohol.gr.?Chris.V
hoy,
Ik weet niet hoe het hoort te zijn, daarom heb ik in der tijd ook maar een gokje gedaan.
Ik breng hem eerst op drinksterkte, en die op hout gelagerd wordt lager ik eerst op houtchips, en dan verouder ik hem.
Ik pas het wel niet veel toe.
grts
Ik zet bijna alles op hout.vind ik en de rest lekker.?gr.?Chris.V.
90 tot 95 % alcohol is echt geen neutraal . Er zijn veel meer bepalende factoren . Onder andere de Ketel en de manier van stoken ( Potstill -LM - VM - of CM )
Ook de vergisting speelt een belangrijke rol. Als je turbo / suikerwater gebruikt zal je altijd sporen zoetigheid meenemen in je stook . Ook zal hij een "scherp "randje hebben. Juist daarvoor doe je dan verouderen . Voor dat scherpe randje.
Hierna kan je m mooi gebruiken voor een Likeur. Pure Vodka is iets anders . Als je je stook uit een T500 zelf bekritiseerd . Zal t geen uitmuntende vodka zijn . Maar zelf zal je m wel bere lekker vinden 🙂
Zelf gebruikte ik behalve t verouderen ook een zelfgemaakt koolfilter . Dit zuiverde mijn neutraal al flink.
NU allemaal niet meer nodig 🙂
Ik heb gebrand (brandhout) eikenhout op sherry staan en doe dat bij alle whisky’s wat ik stook. Daarna achter de kachel en af en toe de deksel open voor de nare luchtjes. Bij fruit doe ik dat niet, ik weet niet of dat de smaak verbeterd. Groet, @ndré??
als we even logisch nadenken dan is het helemaal niet logisch om op 90% te gaan laten rijpen/verouderen.
dan laat je het rijpen en lekker worden en smaak krijgen om daarna smaakloos water erbij te doen om het op drinksterkte te krijgen. Dan voeg je eerst smaak toe en daarna haal je smaak weer weg met neutraal water. Dan ga je van blanke alcohol naar donkere alcohol naar blanke alcohol.
rijpen om en nabij drinksterkte is het handigst. dan hoef je slechts weinig water toe te voegen om het op drinksterkte te krijgen. dan behoud je je smaken en daar gaat het rijpen toch om.
bij mij gaan de whisky's rond de 50% sterkte het vat in en komen er over het algemeen rond de 45% weer uit.
succes met het lange wachten tijdens het rijpen.
Mijn werkwijze ik breng de drank op drinksterkte,dan zet ik hem op eiken,laat hem staan bij de verwarming,en draai af en toe de dop open om te ruiken,in de zomer zet ik de drank buiten in de zon,overdag wordt hij warm s’nachts koelt hij af,maar soms als ik op vacantie ga,dan maak ik hem sterker 65-70% en laat hem dan ook langer op eiken staan,en meng hem daar met bronwater en zet hem daar een paar dagen in de zon.dit doe ik om dat ik dan minder bagage heb en vul cola flessen er mee (zelfde kleur)?gr.?Chris.V.
Ik zet ze altijd in de afwasmachine. Die is af te stellen op 50 graden C, Gratis schone flessen op de koop toe 😉
Royke dat is ook een idee,waarom veel werken als je het op een makkelijke manier kunt,???
Vraagje: filter je bij het vullen van de flessen?
De eiken snippers giet je toch niet mee? Mijn eerste whisky stooksel staat nu een paar weken op eiken, wisselend buiten en binnen. Een enkele keer schut ik de fles. En na een paar dagen is alles weer helder. Wel ligt er op de bodem naast de snippers een zweem van opgeloste snippers lijkt wel eiken stof alsof een deel van de snippers is opgelost. Is dat ok? Begint inmiddels wel lekker te ruiken.
Oscar
Oscar ik giet het door wit keukenpapier,is dan mooi schoon,anders heb je kans dat je bezinksel van de snippers op de bodem vd.fles krijgt.
Ps.Oscar twee of drie laagjes.
Toppie, ga ik doen!
THX
Oscar sucses.?