beste forumleden ,
dit jaar verwacht ik en recordopbrengst van mijn druiven zowel witte als blauwe druiven .
het zijn zeer zoete lekkere (eet ) druiven die we zelfs met hulp van vrienden en buren niet opgegeten zullen krijgen . daarom is het plan om hier wijn van proberen te maken .
kan iemand mij helpen met een eenvoudig stappenplan en welke producten ik hiervoor moet bestellen
ik bezit reeds mandflessen en vergistings- emmers
graag jullie advies zodat ik me reeds kan voorbereiden !
kan er ook van de wijn iets sterkers gemaakt worden ( of is dit niet te drinken )
alvast veel dank !
zonnige groeten
ikkeni
Ik heb duizende kilo’s omgezet in wijnbrand,is lekker.mijn werwijze staat op ChrisV2000.
Als de druiven goed zoet zijn,in een vat gooien,den doe ik met een staaf ijzer waar ik aan de onderzijde een dwarsijzer op gelast Op de boormachine en dan maal ik alles kapot,de zteeltjes blijven aan het dwarsijzer hangen die haal je er telkens af,dan vul ik een vat van 80 ltr goi de prut er in en gooi er 125 gram natte bakkers gist bij,dat vat zet ik dan lekker in de zon,en laat ik lekker vergisten,als het uitgegist is gaat het de ketel in,de prut gooi ik in een oud laken(die niet geparfumeerd is door wasverzachter)en stook ik dan,ik gooi er een leppeltje zonnebloem olie bij tegen het schuimen.als ik alles gestookt heb meng ik alles tot 40-43%dan gaat het op eikensnippers,en zet het buiten in de zon,overdag wordt de drank warm en s’nachts koelt hij af,ik draai regelmatig de dop los,zelf gebruik ik 5 ltr flessen waar zonnebloem olie in gezeten heeft.als het klaar is filter ik het door keukenpapier met daar tussen wit ongeparfumeerd wc papier.ik hoop dat je hier wat aan hebt,gr.en sucses,Chris.ps.als de druiven niet erg zoet zijn gooi er dan wat suiker bij,het beste is goed de druiven laten zoet worden en een paar beschimmelde maakt niets uit.als je nog iet wil weten,vraag maar domme vragen bestaan niet,(die stel ik)
Ik heb ook blauwe tafeldruif, een witte lekwijn met champagnegist zonder malolactische gisting, geeft een lekkere wijn hier (zeker als je een deel sap concentreerd en bijvoegd). Wijn moet wel 9 maanden liggen op fles na bottelen.
Meestal sla ik het wijntje over en pulpgist ik de hele druiven na het ontdaan van de steeltjes. Dit gaat na een aantal weken de ketel in (meteen scheidingen maken, dus enkel gedistilleerd, kan naar eigen wens invullen) waarna het op redelijke sterkte gebracht wordt en op een vatje gelagerd wordt voor tenminste een jaar.
Gewoon fruitig brandewijntje.
Heb nu 30 ltr van witte druiven staan had ik op eiken gezet lekker in de zon,s'avonds dop even open en s'morgens idem het is een mooie drank geworden,zaterdag 150 ltr maïs stoken die gaat ook de zon in met eiken.die word hier graag gedronken,ik heb daar 50ltr van naar mijn vacantie adres gestuurd zo dat we niet vd dorst om komen en daar staat nog 8 ltr van vorig jr.op mijn vacantie adres stook ik op hout,ook erg leuk ik moet daar 50 ltr van maïs stoken voor een bruiloft volgend jr.dus is volgende jr mooi om te drinken.
Beste leden, ik heb blauwe druiven maar die smaakt zuur, kan ik deze ook fermenteren of moet ik hier suiker aan toevoegen?