Inmiddels heb ik mijn bakens verzet en ben me thans aan het inlezen m.b.t. het zelf bierbrouwen.
In alle facetten lees ik over bovengistend bier en wil me voor de eerste keer zo'n brouwpakket aanschaffen.
Deze zijn verkrijgbaar in verscheidene mengsels mout, afhankelijk van de biersoort die je wilt gaan brouwen.
Zo'n mengsel dient dan nog eerst geschroot te worden door een goede schrootmolen met stalen rollen zodat de vezels heel blijven. Daarna het maischen en filteren en koelen, etc.
Het leuke is dat juist die aparte biersoorten bovengistend zijn zodat het gistproces aanmerkelijk korter is.
Daarna wil ik wat groter gaan werken met rvs ketels.
Zijn er toevallig ook hobbybierbrouwers op dit forum?
Haa Stoken is leuk maar Bierbrouwen is kunst,, maar ook zeker leuk om te doen..
Betweter.. als je eens in de beurt bent van mij.. (woon in de beurt van Schiphol) kom dan eens langs zodat ik je vanalles kan laten zien en je de tips en tricks vertellen..
je bent van harte welkom..
Dank je voor je aanbod,
Echter woon ik in Duitsland en kom zo nu en dan in Zoetermeer om mijn kinderen te bezoeken. Misschien kun je mij privé mailen, dan kan ik je vertellen welke zaken ik wil gaan kopen. Mijn e-mailadres is: [email protected]
heb je gemaild..
Een leuke goedkope alles in één brouwketel die weinig plaats inneemt:
http://www.bulldogbrews.co.uk/products/bulldog-brewer.html
Hoy,
Ik ben in het weekend ook begonnen met bierbrouwen, voor het onder de knie te krijgen met een kompleet moutpakket begonnen met handleiding erbij, later wil ik andere brouwsels maken whiskey, jenever eigen bier .
ik heb echter een vraagje, is dat normaal dat na 24 - 36 uur hoofdgisting voorbij is ( heeft als een gek staan borrelen en nu niks meer), gisting bij omgevingstemperatuur 20° -24° of heeft het mengsel te warm gekregen door de gisting.
mvg
Hallo dumo, de hoofdgisting is meestal kort.
Bij het maken door mij van een London Porter duurde de hoofdgisting 3 dagen + de nagisting van 3 weken.
Als je een ondergistend bier brouwt, duurt het allemaal nog veel langer omdat je dan op 5 - 10 graden voor de navergisting zit en duurt het soms wel 6 weken.
Bij zulke lage temperaturen kan dat natuurlijk alleen maar in een klimaatkast.
Ik kan alleen maar zeggen dat je toch het bijgesloten recept dient te volgen.
In de handleiding staat gisten een 10 tal dagen dat zal volgens mij de voor en de nagisting zijn.
op het recept staat juist 20-25°C.
Maar toch 2 nachten en 1 dag vindt ik kort, zeker omdat het zo hevig te keer ging dat ik dacht dat het deksel er ging afvliegen, en dat er deze morgen geneneene bubel meer kwam.
Mag je gelijk bij wijn met den emmer walsen, of moet je het met rust laten?
Dat de hevige gisting voorbij is wil nog niet zeggen dat alles is uitgegist. Na de hoofdgisting komt de nagisting en die kan best lang duren. Gewoon laten staan en af en toe je SG controleren. Is die twee dagen hetzelfde dan is de gisting pas voorbij.
Walsen mag je wel doen zolang je de deksel er maar op laat en zorgt dat er geen zuurstof bij kan.
Hoi Dumo: ik reageer wat laat, aangezien je bier nu wel gebotteld is denk ik. Soms kan de vergisting heftig verlopen. Het kan zijn dat het mengsel toch wat warm was, en door de gist-activiteit warm blijft. Ik had ook eens zo iets, toen bleek dat mijn deksel iets was los gekomen, door de druk. Ik vergist mijn bier graag aan de ondergrens van de temperatuur. Ik voeg de gist toe bij 20°C en zet het weg bij 19°C.
Ja meten is weten. Wat is nu je Sg / Brix want dat is ook weer bepalend voor de hoeveelheid suiker die je gaat toevoegen voor navergisting op fles. Je wil geen bommetjes produceren.
@ aukedebier : nee, mijn bier is nog niet gebotteld, ik heb het voor de zekerheid een week laten staan 20-24°c, ik heb het zondag overgeheveld en naar de kelder verhuist zal daar zeker tot zondag staan om te klaren ( was nogal troebel).
SG met de dobber zat rond de 1020.
De SG lijkt goed, al weet ik niet waarmee je bent begonnen. Ik denk dat het goed gaat komen. Met bottelen maximaal 7 gram suiker per liter.
Meestal als je een bierpakket koopt, staat er het begin- en eind SG bij vermeld.
Je kunt dus niet zomaar stellen dat 1020 jou goed lijkt, bovendien weet ik ook uit ervaring dat dit eind SG nog te hoog is.
Ik heb prima resultaten gehad met 1020 als eind SG. Hangt er vanaf waarmee je bent begonnen, zoals ik al aangaf. Je moet ook weten hoeveel onvergistbaar er in zit. Bij donker, zoet bier kan het eind SG 1020 zijn.