Meldingen
Alles wissen

Hobby bierbrouwen

Pagina 2 / 11

Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat dumo zich beter aan het bijgevoegde recept kan houden, ieder recept is anders en het feit of het donker bier is heeft niets met het suikergehalte van het bier te maken. Ik heb onlangs LONDON PORTER gebrauwd met een kleur van 77 EBC en mijn einddichtheid was 1008.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dan kan ie zeker het beste doen. Ik had het over een donker, zoet bier met veel onvergistbare suikers. Als je een fout maakt in het maischschema, kun je met veel onvergistbare suikers blijven zitten. Kun je wachten wat je wilt, maar dan is de vergisting klaar, en blijft je SG hoog.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het was mijn allereerste brouwsel, ik heb op ongeveer 1 - 2 minuut na aan het mais schema gehouden.

Ik ben begonnen bij 1073 ( het recept geeft begin sg 1068, alcohol 7 %, blond bier), in de handleidingen schrijven ze eind SG 1010 - 1015.

groetjes

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In het recept schrijven ze ook 7,5 gram suiker per liter, zodus 7 gram zoals aukedebier: schrijft zal wel voldoende zijn.

Ik zal het SG nog eens meten voor dat ik bottel, als het geklaard is zoals ik al zij het was na het hevelen nogal troebel.

groetjes

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, het kan zijn dat je bij het spoelen van de mout te weinig water hebt toegevoegd, waardoor je begin dichtheid te hoog is .

Hoeveel water hoor je volgens het recept, voordat je met de hoofdgisting begint, na het spoelen te hebben?

Als dat minder is dan staat aangegeven, dien je alsnog dat (met gekookt water) aan te vullen en zal je einddichtheid zakken.

Ik hoor het wel van je.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik moest 20 liter over hebben, ik had er maar 18 over ik had er dan 1 liter gedistilleerd water bij gedaan zo dus dat ik 19 liter heb.

Had ik geweten dat het geen probleem was om water bij te doen dan had ik alles aangevuld met zuiver water.

Heeft het zin van nu na de gisting nog aan te vullen met water en dan suiker bij doen bij het bottelen zoals het geschreven staat, of moet ik gewoon minder suiker toevoegen?

groetjes

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, ikzelf zou toch aanvullen tot 20 liter, steriel doorroeren en meten. Daarna nog niet gelijk bottelen, maar nog een weekje laten rusten.

Bij het bottelen 20 x 7 gram = 140 gram suiker.

Suc6

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt.

Het was den eerste keer met de grainfather, ik zal meer water moeten gebruiken voor te spoelen er bleef  na het leegpompen nogal veel in mijne ketel achter, dat zal het verschil in liters zijn met het recept, ik wou de ketel scheef houden voor meer uit te krijgen maar dat lukte niet, alles werd  omgewoeld, heb dan alles maar in het mestkot gekieperd ( komposthoop).

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad blijft er na het leegpompen nog een aanzienlijke hoeveelheid in de Grainfather achter.

Ik wil een losse pomp kopen die ik kan inzetten voor meerdere klusjes, dus voor dit probleem, maar ook voor het leegpompen van de T500 na het distilleren. Ik heb al een goede pomp op het oog.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, ik heb even bij mijn favorieten gekeken en heb hier een pomp die qua prijs/kwaliteit het beste uit de verf komt, nl de Rover rvs electrische vloeistofpomp Novax 20B die bij Brouwmarkt het goedkoopste is, Euro 89,50.

https://www.brouwmarkt.nl/electrische-vloeistof-pomp-type-20b-1600-ltr-uur-tot-95-c-geschikt.html

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik ga een der dezen nog eens een bier brouwen met een moutpakket om het proces onder de knie te krijgen, en dan mij wagen aan een whiskey te maken op 2 manieren.  http://www.stookforum.nl/thread/hoe-maak-ik-een-whisky-mash/

Groetjes 🙂 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ha Dumo. Nog een ding over het bottelen van dit bier. Als het bier lang heeft staan rusten, voor het bottelen bestaat de kans dat het gist niet erg actief meer is. Het kan dus lang duren voordat er genoeg koolzuur op de fles is gegenereerd. Ik zelf bottel alleen in beugel flessen, en kan dus gemakkelijk even controleren. Met kroonkurken is dat wat lastiger. Je kunt er dan voor kiezen toch één beugelfles of PET fles te vullen, als controle fles, voor de rest. Het actieve nagisten op de fles, doe ik bij 22°C.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

aukedebier, jij schrijft:

"Ik zelf bottel alleen in beugel flessen, en kan dus gemakkelijk even controleren. Met kroonkurken is dat wat lastiger. Je kunt er dan voor kiezen toch één beugelfles of PET fles te vullen, als controle fles, voor de rest".

Het maakt volgens mij niet uit of je je bier bottelt met een kroonkurk of een beugelfles.

Die kroonkurken koop je p/1000stuks en zijn zo weer aangebracht. Als je een flesje eenmaal open hebt gemaakt, gaat daarna de kwaliteit naar beneden en ben je een deel van de koolzuur kwijt.

Die toevoeging voor het bottelen van 7 gram suiker per liter bier heeft kamer temperatuur nodig en een bepaalde tijd van gisten.

Bovendien is de reeds aanwezige gist niet zo gauw dood, immers kweek ik van gekochte speciaalbieren de gist weer op die misschien al langer in de winkel hebben gestaan.

 

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@aukedebier : "Als het bier lang heeft staan rusten, voor het bottelen bestaat de kans dat het gist niet erg actief meer is."

Twee weken en half gaat het gerust hebben, is dat lang? en in het weekeinde lag er nog een gistbodem in mijne emmer.

anders, ik heb in de frigo een bokaaltje van de gistdrab gezet, mischien kan ik daar terug een beetje van bij mengen met de suiker voor het bottelen, of enkele grammen droge bakkers gist in mijn emmer doen.

groetjes

Beantwoorden
1 Beantwoorden
aukedebier
(@aukedebier)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@dumo Normaal gesproken is dat niet te lang. Ik heb het wel eens een maand laten staan. Hangt ook nog een beetje van de temperatuur af. Bij mij meestal 21-22°C. Bakkersgist zou ik niet gebruiken! Met minder actieve gist, tijdens het bottelen moeten de flessen misschien langer staan na-gisten (warm). Ik gebruik zelf flessen met beugel-sluiting, dan kan ik gemakkelijk testen. Anders zou je een pet-fles als tester kunnen gebruiken. Daarin hetzelfde bier met hetzelfde bottelsuiker. Als de pet-fles goed op druk komt, zit het met de rest ook goed.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dumo, met het nagisten met extra bakkersgist bij het bottelen, moet je oppassen, je zal niet de eerste zijn waar de bierflesjes explodeerden.

Ondanks dat ik mij strikt aan de spelregels houd, leg ik bij het gisten op de fles, toch voor de zekerheid een handdoek over de kratten met flesjes.

Beantwoorden
Pagina 2 / 11
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?