Hoi Dumo, goed te horen dat je pils hebt gebrouwen.
ja.
het was zaterdag slecht weer hier, ipv. uw pakket naar de kelder te verhuizen, heb ik gewoon den tijd genomen en ben ik er gewoon aan begonnen.
Ze zijn van deze morgen aan het gisten gegaan.
ik heb enen in mijne fastferment en enen in mijne conical fermenter gedaan ( zonder hem aan te sluiten)
Ze geven allebeide tussen de 15 en 16 ° c vloeistof temperatuur aan.
kamer temperatuur 12 - 14 ° c
grts.
Het was zaterdag ideaal brouwweer 🙂
Ik was zaterdag in Mechelen bij brouwerij Anker en stokerij De Molenberg...... pffft heel de dag regen, goed dat we van tijd tot tijd wat hartverwarmertjes kregen.
De ondergist gaat niet zo rap van start, bij mij duurt het soms wel 4 dagen. Hij gaat wel lang en langzaam door.
Ik was zaterdag in Mechelen
.
Komen snoepen in mechelen He' 😉
In 't vervolg kom de door He', Mechelen is maar 20 min rijden van bij mij. 😉
Grts.
het SG is nu al gezakt tot 1015 ( tilt), ik vindt dat het snel gegaan is.
de temperatuur van de vloeistof is opgelopen tot 20 °c.
grts
.
Komen snoepen in mechelen He' 😉
In 't vervolg kom de door He', Mechelen is maar 20 min rijden van bij mij. 😉
Grts.
Dat is goed maar niet wanneer je aan het brouwen bent want dan zal ik wel mee moeten helpen met schoonmaken 🙂
Vergisting gaat zeker snel. Zorg dat het niet te warm wordt, probeer onder de 15ºC te blijven, zo heb je de minste kans op smaakafwijkingen.
Hoy,
Ik heb een hop vraag.
Ik zou op het einde van het koken twee hop giften willen toedienen, n'en hallertau, en n'en cascade.
Komt dat goed twee verschillende hop giften of is het beter twee de zelfde nl. cascade, cascade.
grts.
dan zal ik wel mee moeten helpen met schoonmaken
Ik zou niet graag, dat zal dan wel voor de , nacht, of de dag erna zijn.
Proeven!!! van mijn brouwsels ( misbaksels 😉 ) da wel, zie maar da ge n'en chauffeur bij hebt.
grts. 🙂
Dat gaat heel goed, je krijgt dan een combinatie van smaken en aroma's van beide soorten.
Proeven kom ik graag doen...... moet ik wel een chauffeur meenemen inderdaad 🙂
Hoy,
Zoals hierboven belooft heb ik gisteren de tijd genomen om mijn bier met enkele veranderingen te brouwen en te posten.
ik heb dus 1 kg tarwe mout toegevoegd, en een deel van den ale mout ook door pilsmout vervangen zodat mijn moutstort ongeveer dezelfde kilo's heeft..
den berekende kleur kwam op 13,7 EBC.
ik heb ook nog n'en cascade hop gift toegevoegd, omdat ik die van n'en kolega brouwer gekregen heb en ik vond hem goed ruiken.
de vinometer werkt dat ook bij bier, of alleen bij wijn.
grts.
Volgens mij moet hij ook bij bier werken maar zeker weten doe ik het niet. Je hebt natuurlijk vaak met onvergistbare restsuikers te maken en die verstoren denk ik de meting. Jij hebt toch een Tilt Dumo? Volgens mij is die betrouwbaarder.
Ik heb het gisteren geprobeerd, hij gaf 12 % aan terwijl het bier maar een goede 5 mag hebben, ik kreeg er wel niet goed de belletjes uit, ik heb er niet veel tijd ingestoken, de volgende keer nog eens met n'en andere vinometer.
Jij hebt toch een Tilt Dumo?
Ja, ik gebruik hem nog maar ik heb gene spreadsheet gehad, ik heb iets mis gedaan ik weet niet wat, kreeg geen contact met de website, en zelf gaan rekenen heb ik nog niet gedaan.
Ik ken dat, ik zit ook vaak te hannesen met het aanmelden. Tegenwoordig gebruik ik de spreadsheet ook nagenoeg niet meer. Ik meet voor het vergisten het SG met hydrometer, refractometer en Tilt. Die komen altijd overeen. Met de Tilt volg ik de vergisting en weet dat elk puntje lager 0,13125% alcohol vertegenwoordigt. Op het eind van de vergisting meet ik nog eens met de hydrometer om te kijken of er nog een afwijking kan zijn maar dat klopt ook met wat de Tilt aangeeft (soms scheelt het een puntje).
Ik denk dat de koolzuur inderdaad afwijkingen geeft met de vinometer. Even laten staan zodat het koolzuur is verdwenen misschien?
Heb je al gezien dat er nu een Tilt 2 App is? Is uitgebreider dan de eerste. Op termijn stopt de oude app ook dus het is aan te raden de nieuwe app vast te gaan gebruiken,