Meldingen
Alles wissen

Hobby bierbrouwen

Pagina 7 / 11

Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Vrienden.. suiker aan het te bottelen bier toevoegen is "vloeken in de kerk"

 

De suiker wordt wel verwerkt door het gist maar slaat neer op de bodem van de fles.. Wat het bier zuurder doet smaken. beter is het om, als je suikers wilt toevoegen aan de wort, dit in de laatste 10 -15min van het wort / hopkoken te doen.. zo verzoet je de wort (een hogere SG) en slaat de verwerkte suiker samen met hop en gist neer in het vergistingsvat tijdens de eerste vergisting.. 

 

Verder laat ik de eerste vergisting ongeveer 1 week duren, daarna giet ik het bier over in een 2de vergistingsvat om het voor 2 tot 3 weken kouder te lageren voor ik het bier bottel. daarna laat ik het bier rustig 6 tot 9 maanden staan om op smaak komen.. hierdoor krijg je een mooie nagisting op fles, zonder suiker en genoeg koolzuur om je bier lekker leven te (s)maken.. 

Vroeger klooide ik ook met suiker in flessen en had lekker zoet/zuur bier maar ook knallende flessen.. of schuim bommen... 

 

bierbrouwen is kunst dus neem de tijd om een mooi resultaat te krijgen.. 

 

ps.. tip voor in de winter.. brouw dan eens pils met een onder gist.. dat moet koud vergisten en duurt daarom allemaal nog langer. pils laat ik ongeveer 3 weken vergisten en 9 maanden gebotteld staan om koolzuur en een echt mooi helder pils te krijgen.. 

doe je best.. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer je geen bottelsuiker toevoegt en toch voldoende koolzuur krijgt dan krijg je toch ook een residu in je flesje? De koolzuur komt van restsuikers die alsnog vergisten in je flesje (de hergisting op fles) en de dode gist zakt naar de bodem.

 

Verder hoed ik een gelijksoortig schema aan 1 week gisten, overhevelen, koud lageren voor een week of 2 a 3 en dan bottelen. Wel voeg ik (beperkt) suiker toe en heb dan een mooie schuimkraag die lang stand houdt. Nog geen bierbommen of gushers gehad.

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Uh...heb ik niet opgelet?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De biertjes van Leon zijn heel lekker, ik heb er een aantal mogen proeven. En wat ook heel knap is, hij heeft geen ketel alla The Grainfather, vakman! En zo knap dat hij ze maanden kan laten liggen. Daar is wel een ijzeren wil voor nodig.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ben sinds kort weer aan het werk.

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

dank je wel Jan.. maar heb geen ijzeren wil.. lust eigenlijk helemaal geen bier. het is leuk om te brouwen..hahaha.. ik brouw regelmatig en als je dat een paar jaartjes doet is der altijd wel een biertje klaar..

 

heb de afgelopen weekjes Tarwe Tripel gemaakt.. een combinatie van witbier en tripel.. natuurlijk wil ik weten hoe de combinatie uitpakt en of de 3 soorten hop die ik gebruikt hebt samen smaken..  

 

maar echt vrienden.. rustig wachten wordt beloont in de smaak van je eigen biertje.. 

 

Munckerik.. de suikers die je nodig hebt voor de vergisting op de fles.. zitten samen het gist nog gewoon in de wort/bier als je het bottelt.. en dat moet inderdaad worden vergist en zou uiteindelijk op de bodem van je fles terecht komen.. 

 

In sommige Belgische recepten heb je suiker voor in de fles nodig.. denk aan de fruitsuikers van de krieklambiek.. probeer dan glucose of fructose in plaats van suiker.. dat breekt wel geheel af... en laat geen licht zure smaak na..    

probeer het maar bij jou volgende brouw..

succes.. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Goeie tip die ik zeker ga proberen. Het lang laten liggen is wel moeilijk hoor ik wil iedere keer wel proeven hoe de smaakontwikkeling is. Bij een tripel merk ik wel dat het langer laten liggen erg positief werkt.

 

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ah... da's in zich zelf al een felicitatie waard ....gefeliciteerd.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dank je maboc

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

ach.. als je net de lol van het brouwen door hebt gekregen wil je natuurlijk ook zien en proeven hoe het is...  in plaats van maanden wachten..

 

leer je ook van.. heb ik ook gedaan.. steeds kijken en proeven maar merkte steeds.. hoe langer je wacht.. de beter het wordt.. hahahah.. en wat maakt het uit.. van 10 a 15 ltr, heb je toch 2 a 3 kratten vol waar best 6 samples flessen van af kunnen toch..  

 

dus Munckerik.. trek gewoon elke maand een fles open en kijk hoe het is geworden.. doe ik ook maar begin der nu pas mee na 6 maanden.. en tref dan zelfs nog biertjes die nog moeten wachten.. zoals een quadruppel die nu al 7 maanden staat en nog niet helemaal goed is.. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wat je al eerder schreef, stoken is leuk en brouwen een kunst.

Ben nu bezig met whisky, dat is nog leuker en een combinatie van brouwen en stoken.

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vrienden.. suiker aan het te bottelen bier toevoegen is “vloeken in de kerk”

 S'neerlands enige trapisten brouwerij La trappe voegt suiker toe tijdens het bottelen. Ik neem aan dat deze heren niet vloeken in de kerk.. 🙂

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

auke, ik mag van mijn moeder ook niet vloeken in de kerk, dus doe ik het maar als de trapisten brouwerij La Trappe.

???

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dit weekend maar eens wat gaan oogsten, laten drogen en vacumeren 🙂

 

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

zorgt ervoor dat je zo min mogelijk zuurstof bij je jong bier krijgt en daarmee oxidatie weer iets meer uitsluit.

Oxidatie, hoe weet je dat je dat hebt in je bier, proef je dat, zie je dat, ik heb er al veel over gehoord en gelezen maar weet niet goed Hoe te herkennen.

grts.

 

Beantwoorden
Pagina 7 / 11
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?